Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Božićna dekoracija iz kućne radinosti cvjećara Pollaka

Božićna dekoracija iz kućne radinosti cvjećara Pollaka
9

Vjenčić ili drugi blagdanski aranžman složite u teglu za cvijeće, a bor možete okititi prirodnim ukrasima poput božikovine, češera ili nara, savjetuje cvjećar Pollak

VIDEO

Iako smo prvu adventsku svijeću upalili prošle nedjelje, za izradu božićnih vjenčića i cvjetnih aranžmana kod kuće nikad nije kasno. Jer ne samo što ćete tako uštedjeti nego ćete i oplemeniti dom kreativnim dekoracijama. Marko Pollak iz cvjećarnice Pollak cvijeće donosi nekoliko ideja za one koji nisu spremno dočekali početak prosinca jer vjenčići ne moraju nužno biti samo adventski nego mogu poslužiti i kao ukras. 

- Krug i svijeće svakako su simbol adventskog vijenca. No jednako tako mogu poslužiti i kao dojmljiv detalj na, npr., stolu. Umjesto četiri svijeće možete staviti dvije ili samo jednu. Tradicionalnijima svidjet će se aranžman s narom, češerima i keksima od đumbira na kolutu od drva, a oni koji se malo vole odmaknuti idealan je vjenčić u kamenoj posudi ili ga čak aranžirati u teglici za cvijeće poput kakva cvijeta - govori. I kad je o ukrašavanju bora riječ, Pollak savjetuje da pustite mašti na volju. Jednostavne promjene kao što su boje i materijali dovoljne su da imate drukčiji Božić od lanjskog.

Tomislav Miletić/PIXSELL

- Za one koji žele nešto drukčije dekoracije, preporučujem da sami naprave ukrase. To mogu biti cvjetovi od papira, kutijice umotane u ukrasni papir da izgledaju kao minidarovi, minijastučići raznih oblika od jute ili različitih tkanina. Oni skloniji vintage stilu neka iskoriste drvene detalje poput zvjezdica, kućica za ptice, minikrletki te čipke. Također, bor možete omotati tankim trakama od jute za rustikalniji izgled - savjetuje. U modernije prostore, preporučuje Pollak, savršeno će se uklopiti bijeli i crni umjetni borovi koje možete oplemeniti kontrastnim ukrasima. Tako će crne ili ljubičaste kuglice “podignuti” bijeli bor, a crni će “oživjeti” tirkizni, crveni ili čak zlatni ukrasi. 

- Ne volite li kuglice, okitite bor raznim prirodnim ukrasima poput vjenčića od suhih grana, rezanim granama breze koje ste omotali špagom kako biste ih lakše pričvrstili na drvce, češerima, raznim voćem poput nara i jabukama... A za dodatni efekt stavite grane ilexa (crvene bobice) te mašne u crvenim ili zelenim tonovima. Imate li malu djecu, bor možete ukrasiti i raznim dekoracijama koje ste napravili s njima te ga oplemeniti raznim slasticama što će najmlađe posebno razveseliti - govori. Naravno, tijekom ukrašavanja treba pripaziti da su boje usklađene. Poželjno je, ističe, kombinirati najviše dvije boje (može biti i nekoliko nijansi iste boje) kako bor ne bi “vrištao”. Za one malo odvažnije koji vole boje i eksperimentiranje ukrasite bor samo kuglicama u raznim bojama, ali pritom bez pretjeranih ukrasa da ne ispadne prekičast. Iako mnogi misle da je dovoljno samo “nabacati” ukrase, čak i kad je o kićenju riječ, postoji red.

Tomislav Miletić/PIXSELL

- Najprije postavite lampice kako ukrasi ne bi pali tijekom postavljanja. Isto tako, važno je da veće ukrase (kuglice, lutke, cvijeće) postavite na donji dio bora, a manje na gornji kako bi bor izgledao proporcionalno. Pritom ne zaboravite okititi i unutrašnjost bora, a ne samo vanjski dio, kako bi drvce izgledalo punije i raskošnije. Za bolji efekt i punoću bora možete iskoristiti i prave rezane grane istog koje samo umetnite u ‘praznine’. Taj trik je idealan i za umjetne borove kako bi izgledali što realističnije i kako bi ipak unijeli barem malo mirisa bora u svoj dom - kaže. Pravi ili umjetni bor vječna je dvojba. Mnogi se groze ispadanja iglica, no Marko savjetuje da se tomu može lako doskočiti silber borom kojem iglice ne padaju, nego se suše i ostaju čvrsto na granama. Naravno, oni su skupi. Idete li ipak na sigurniju varijantu, rješenje su umjetni borovi. Iako mu je mana nedostatak mirisa, na njega možete staviti, kako je već savjetovao Marko, komade voća, cimet... da dočarate pravi božićni ugođaj.

- Još u prošlosti kitila su se bjelogorična stabla, a poslije zimzelena, upravo voćem, najčešće jabukama, ali i šljivama, kruškama te raznim slasticama, ukrasima i svijećama koje su simbolizirale nadu i božanstvo. Ipak, danas su lampice sigurnija varijanta - smijući se kaže. Na vrh drvca često se, dodaje, postavljaju anđeo ili zvijezda repatica. 

- Najbolje je vrh prilagoditi cjelokupnim dekoracijama. Tako se može staviti i mašna ili cvijet ili ga izraditi od grana, kuglica ili čak od papira - govori.

Tomislav Miletić/PIXSELL

Cvijeće u dekoracijama, zašto ne?

Cvijeće u božićnim vjenčićima ili na boru uvijek je dobrodošlo. Postoji i umjetno koje izgleda kao pravo. Osobito efektno je veliko cvijeće poput euphorbije i amarilisa koji će dati poseban ‘štih’.

Vijenac

Tomislav Miletić/PIXSELL

Tomislav Miletić/PIXSELL

Tomislav Miletić/PIXSELL

1. Kao podloga neka vam posluži ukrasni ili obični tanjur na koji stavite kolut od šiba; 2. Stavite svijeće prema želji, a praznine popunite grančicama silber bora; 3. Na to dodajte ukrase poput češera, nara, keksa od đumbira...

Aranžman za stol

Tomislav Miletić/PIXSELL

Tomislav Miletić/PIXSELL

Tomislav Miletić/PIXSELL

1. Umjesto podloge upotrijebite gipsanu posudu u koju stavite cvjećarsku spužvu da fiksirate cvijeće; 2. Prekrijte spužvu silber borom; 3. Ukrasite češerima, amarilisom i božikovinom. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith