Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Božićna priča Daniela (10) iz Venezuele: 'Oko nas su kriminal i smrt, a tu smo pronašli ljubav'

Božićna priča Daniela (10) iz Venezuele: 'Oko nas su kriminal i smrt, a tu smo pronašli ljubav'

Ovog adventa donosimo drugačiju adventsku priču, onu dječaka Daniela, korisnika udruge Zdenac, koja već više od 20 godina postojano pomaže siromašnima, zaboravljenima i svim onima u potrebi

VIDEO

Ovog adventa donosimo drugačiju adventsku priču, onu dječaka Daniela, korisnika udruge Zdenac, koja već više od 20 godina postojano pomaže siromašnima, zaboravljenima i svim onima u potrebi u Tanzaniji, na Kubi i u Venezueli, noseći im tako hranu i potrepštine, podupirući ih tamo materijalno, ali i podrškom, ljubavlju, razumijevanjem i toplinom i osmijehom.

Nestvarno je i zamisliti, kamoli doživjeti činjenicu da zaista postoje mjesta u kojima su kruh i mlijeko luksuz, u kojima se Božić dočekuje s praznom blagdanskom košaricom, gdje obitelji odrastaju u nehigijenskim uvjetima, ali ipak sretni. Sretni jer su živi,  jer brojni oko njih to nisu.

U Venezueli je stopa kriminala ekstremno velika, kao i ona siromaštva. Sve je to povezano u krug, tako djeca iz siromašnih obitelji na ulici traže rješenje svoje neimaštine, razvijajući negativne moralne vrijednosti i delinkventno ponašanje. Prvotno motivirani neimaštinom, ne znaju drugačije.

Zdenac dolazi upravo u takve živote, omogućujući obiteljima hranu i potrepštine, djeci i mladima nudeći sadržaj, zabavne i edukativne aktivnosti u Zdencu, obroke, ali i mogućnosti školovanja dajući im tako mogućnost gledanja u svjetliju budućnost, kroz program 'Djeca blagoslova'.

Pomoć u ove misije stiže iz svih krajeva svijeta, kako financijska preko programa kumstva ili donacija, tako i ona u rukama, radu, vremenu, osmijehu naših volontera u misijama koji kažu da više toga prime u sebe nego što daju. Daju mnogo, a stostruko im se vrati. Ovakve priče jedan su od djelića života u Venezueli.

Ovo je priča o dječaku Danielu Villarroelu koji ima 10 godina i njegovoj sestri Elizabeth koja je napunila 14 godina.

“Mi smo brat i sestra Villarroel: ja sam Daniel i imam deset godina, moja sestra Elizabeth ima četrnaest godina. Živimo u Venezueli, na otoku Margarita, u naselju Pedro Luis Briceño. Ne idemo u školu jer dolazimo iz druge regije zemlje i nemamo potrebne dokumente kako bismo mogli pohađati državnu školu. Živimo u kući moje bake s tatom i maćehom i još četvero braće i sestara. Majka nam jako nedostaje, suživot s maćehom nije dobar i svakodnevno plačemo za majkom. Naš otac radi kao čuvar, a plaća mu iznosi samo 30 kuna i 48 lipa - to je zakonski minimalac kojim može kupiti samo kilogram riže i leće.

Otac kaže da je prije 2000. godine i socijalizma Margarita bio jako razvijen otok koji je živio od turizma i safarija. Imali smo puno lavova i žirafa za safari. Ali onda je predsjednik Chavez, htijući da niža klasa dobije moć u svoje ruke, dozvolio da oružje može nabaviti tko god hoće, pa su počeli divljački obračuni i kriminal je praktički legalno ušao u društvo. Zaredale su se pljačke i ubojstva lokalaca i turista. Razvila se i trgovina drogom, koja nije legalna, ali je javna, jer je u nju otvoreno uključena i policija i vojska. Iz Kolumbije preko Margarite droga ide u svijet, a tome sudjeluju i mali ljudi s našeg otoka. Oni koji imaju barku, drogu prebacuju na otvoreno more gdje ih dočekuju veći brodovi. Ostali dilaju. Svatko se snalazi kako zna i može da preživi, a mnogi pritom i stradaju.

U kuću naših susjeda jučer je upala krimi policija. Istjerali su cijelu obitelj ispred vrata i pred njihovim očima ubili oca kojeg su tražili u vezi nekog razbojstva, jer je već ranije par puta bio uhićivan. Onda su njegovo tijelo ostavili obitelji da ga pokopa i otišli. Takvih sprovoda bude bar jedan tjedno i po dva ubojstva šefova bandi. U bande su uključeni skoro svi, od tinejdžera do odraslih, a te bande se svako malo zavade. Najsiromašnija naselja se smatraju najopasnijima jer se uglavnom tu razvija delinkvencija. Djeca su i u kući i vani izvrgnuta agresiji i opasnosti. Svatko je svakome opasnost.

I eto, u jedno takvo mjesto je iz Hrvatske došla udruga Zdenac. Ulazna vrata njihove kuće su sva izrešetana mecima, ali oni ih i dalje svaki dan otvaraju za nas. Moja sestra i ja više volimo biti u Zdencu - Aljibe nego kod kuće s maćehom. U Zdencu smo pronašli mjesto puno ljubavi i bratstva, u kojem se svi prema nama dobro odnose. Uče nas molitvi i dobrom ponašanju, tu se družimo s drugom djecom i bavimo sportom. Zahvaljujući Vašem dobrom srcu svaki dan imamo za jesti. Svake godine dobijemo nove hlače, majicu i cipele. Jako smo zahvalni na svemu što radite za nas i želimo i dalje biti dijelom te velike obitelji Zdenac - Aljibe.

Tako će i Daniel ovog Božića u Zdencu zajedno s drugom djecom ispeći kolače i kruh te ih donijeti na vrata siromašnih iz starijih generacija u susjedstvu, povezujući tako prvu i treću generaciju djelima milosrđa.

Veselo će proslaviti i Božić u centru Zdenca gdje se prostori ukrašavaju s balonima i postavlja bor. Bit će to Božić kakav do sad nikad nije doživio.

Zdenac dolazi upravo u takve živote, omogućujući obiteljima hranu i potrepštine, djeci i mladima nudeći sadržaj, zabavne i edukativne aktivnosti u Zdencu, obroke, ali i mogućnosti školovanja dajući im tako mogućnost gledanja u svjetliju budućnost, kroz program “Djeca blagoslova”.

Priključite se i vi podržavanju programa i rada Udruge Zdenac - donacijom, volontiranjem ili kumstvom još ovog Božića. 

Božićno vrijeme u misijama u Venezueli i Tanzaniji

Sretni smo jer se mali Božić rodio u našim srcima. U Tanzaniji Božić prolazi gotovo kao i neki drugi dani. Njegovo obilježavanje u siromašnoj populaciji karakterizira nedostatak običaja, pa tako i proslave ovog velikog blagdana. Najveću ulogu u oživljavanju Božića kao kulturološkog blagdana, kao i donošenja radosne vijesti o Isusovom rođenju imaju svećenici u župama i misijama. Iskustvo Božića tako mnoga djeca i mladi imaju tek nakon susreta i priključivanja programima Zdenca.

Priključite se i vi podržavanju programa i rada Udruge Zdenac - donacijom, volontiranjem ili kumstvom još ovih blagdana. Podijelimo radost Božića i rođenja našeg Krista Kralja s najsiromašnijim obiteljima Venezuele, Tanzanije i Kube. Sve informacije o načinima podržavanja pronađite ovdje.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje