Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Božur: Ovaj raskošan i otmjen cvijet donijet će sreću u ljubavi

Božur: Ovaj raskošan i otmjen cvijet donijet će sreću u ljubavi
1

Opojnog slatkastog mirisa i raskošnih pupoljaka prepunih latica, božuri su već stoljećima jedna od omiljenih cvjetnih vrsta zbog svoje sofisticiranosti i romantično otmjenog izgleda

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Podsjetimo se koliko je Zemlja lijepa - opustite se i uživajte!

Božuri cvatu u svibnju i lipnju, a jednom ubrani u vazi mogu potrajati i do pet dana. Što češće imaju svježu vodu, to duže traju, a treba ih kupovati dok su još u pupoljcima, ali kada već poprime boju. Svježe ubrani ili tek motiv na posuđu ili posteljini, božuri zasigurno daju dozu sofisticiranosti svakom interijeru.

Kada ih stavite u vazu, dodajte u mlaku vodu sredstvo koje pospješuje trajnost cvijeća, a tek nakon sat-dva ih premjestite na hladnije mjesto. U nastavku saznajte i pet zanimljivosti o veličanstvenom božuru:

  1. Božur odiše ženstvenošću i nježnošću u kojoj god boji da dolazi, a postoje nježno ružičasti, bijeli, žuti i u boji vina. Marko Polo jednom ih je prilikom opisao kao ruže nalik kupusu, što je poprilično točan opis budući da se deseci delikatnih latica otvaraju u jedan prekrasan cvijet.
  2. Ovaj fotogeničan cvijet potječe iz Azije otkud je u europske i američke vrtove donesen u društvu šipka, kamelija, krizantema, azaleja i magnolija. Zbog svoje raskošnosti i veličine cvijeta, uvijek se svi raduju njihovoj sezoni kako bi barem nakratko mogli uživati u opojnosti njihovog mirisa.
  3. Kinezi su stoljećima božur u umjetnosti opisivali kao simbol mira, stabilnosti i zdravlja, a još od sedmog stoljeća poznati su i kao nosioci sreće. Također, slike božura se poklanjaju i koriste u domovima za privlačenje uspjeha i općeg boljitka.
  4. Drugo kinesko vjerovanje opisuje božur kao cvijet koji pozitivno utječe na harmoničan odnos i život žene i muškarca. To je cvijet ljubavi, divljenja i ženstvenosti, a cvijeta u kasnim proljetnim i ranim, ljetnim mjesecima. Bijeli božuri simboliziraju djevojčice i smatraju se simbolom njihovih misli i njihove ljepote.

Osim opojnog mirisa i raskošnog izgleda, božur ima i ljekovita svojstva. Povezuje ga se s pozitivnim djelovanjem na živčani sustav, poboljšavanjem pamćenja, snižavanjem kolesterola i pozitivnog utjecaja na rad jetre, piše Just Fun Facts.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Upravitelji šuma na Islandu pozvali građane da grle stabla

POGLEDAJTE VIDEO s Robertom Knjazom #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:25

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom