Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Braco Nosić na 50. rođendan na dar dobio novo srce

Braco Nosić na 50. rođendan na dar dobio novo srce
3

Imoćanin Braco Nosić je već dulje bio na listi za transplantaciju, a njegovo srce je bilo sve slabije. Ekipa Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu mu je promijenila život...

VIDEO


Srce Imoćanina Brace Nosića iz dana u dan bilo je sve lošije. Već dulje je bio na listi čekanja za transplantaciju. Sreća mu se osmjehnula 18. rujna, na njegov 50. rođendan. Tad se uvjerio da srce može kucati za dva života.

 - Nazvao me primarijus iz KB-a Dubrava i mislio sam da se radi o još jednom redovitom pregledu. No rekao je da imaju srce za mene i da što prije dođem. Da budem potpuno iskren, ni u snu se nisam ovome nadao - iskreno kaže Nosić i dodaje kako se operacije nije uplašio ni u jednom trenutku: “Potpuno sam se psihički pripremio, imao sam osjećaj kao da idem staviti rezervnu gumu”. Kardijalni kirurg dr. Igor Rudež, koji mu je sa svojim timom presadio srce u KB Dubrava, potvrdio je kako je transplantacija srca izvrsno prošla i da se Braco dobro oporavlja. 

'Srce van tijela može izdržati četiri sata'


- Imali smo veliku sreću da je donor srca bio u našoj bolnici. Srce izvan tijela može izdržati maksimalno četiri sata. Nakon toga dramatično se smanjuje šansa da se presađeno srce oporavi od ishemije. Srce uglavnom proradi nakon transplantacije, ali ako se prekorači određeno vrijeme, mogu nastupiti poteškoće poput hipertenzije ili akutnog zatajenja srca - objasnio je dr. Rudež. Uz njega, za ovu transplantaciju zaslužne su i dr. Ljiljana Kosić Lovrić, glavna bolnička koordinatorica, te Milka Grubišić, viša medicinska sestra. 

- Uvijek morate biti spremni jer nikad ne znate kad će organ biti na raspolaganju. Ne sjećam se jesmo li ikad imali transplantaciju danju, većina ih je noću - kaže Grubišić. 

Presađivanje organa čeka 50.000 ljudi

U ovom trenutku u Europi na presađivanje organa čeka više od 50.000 ljudi i mnogi od njih nikad ne dožive svoje drugo rođenje kao Braco Nosić. Za Bracu, ali i za sve kojima je uspješna transplantacija srca podarila novi život, Ministarstvo zdravstva u četvrtak priprema tortu i tematsko okupljanje pod nazivom “Moj drugi rođendan”.  

- Zaista bih volio doći, kao i na Bundek, gdje će 16. listopada biti obilježen Europski dan darivanja organa. Ova transplantacija je božji dar, kao i liječnička ekipa. Nakon ovoga će svi u mojoj obitelj postati donori. Moja kćer već se pridružila Eurotransplantu - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje