Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
151 komentara

Brak nakon bebe: Manjak sna i vremena testira i najjače veze

Otprilike troje od deset sudionika ove studije reklo je i da im se seksualni život 'razvodnio' od kad su postali roditelji, dok je 29 posto njih prema partneru prestalo imati jednake osjećaje

Closeup portrait of young parents kissing beautiful newborn son
Foto: Dreamstime
151 komentara

Nedostatak komunikacije, neusklađenost u seksu i nedovoljno vremena za partnera najčešći su razlozi razvoda novopečenih roditelja.

Specijalizirana web stranica za mame ChannelMum.com i emisija o roditeljstvu The Baby Show provele su nedavno studiju u kojoj su htjeli ustvrditi koliko novi član u obitelji utječe na odnos novopečenih roditelja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Trećina brakova doživi ozbiljnu krizu već nekoliko mjeseci od rođenja djeteta. Petina se parova raziđe do djetetove prve godine života, a jedan od deset parova se u tom periodu raziđe privremeno, otkrila je analiza 2000 parova.

Prekidi veza i razvodi najčešće se događaju otprilike pola godine od dolaska prinove, a jedan od tri para koji kao glavni razlog za razlaz navodi 'potpuni nedostatak komunikacije'.

Foto: GettyImages Otprilike troje od deset sudionika reklo je i da im se seksualni život 'razvodnio' od kad su postali roditelji, dok je 29 posto njih prema partneru prestalo imati jednake osjećaje. Uz to, 23 posto novopečenih roditelja prijavilo je kako je za razvod kriva nevjera partnera koja se dogodila u prvoj godini roditeljstva. 

Nepopravljive probleme mladim roditeljima predstavljale su i redovite prepirke, manja uključenost jednog partnera u brigu o djetetu i teška prilagodba ovoj odgovornosti. Ipak, četvrtina je parova priznala da su imali problema u odnosima i prije nego se rodilo dijete, što je onda samo postalo još gore.

'U TROJE JE BOLJE' Zaljubljeni par iz djetinjstva se razveo da prime drugu ženu

- Iako mnogi pretpostavljaju da će dijete popraviti odnose u braku, to je rijetko kad tako - rekla je za The Sun osnivačica ChannelMum-a Siobhan Freegard.

Ona kaže da će 'neprospavane noći, manjak slobodnog vremena i više odgovornosti testirati i najjače odnose'.

- Budući da se prije dolaska prinove roditelji financijski pripreme za dijete ili čak preuređuju svoj dom bilo bi se logično zaštiti i emocionalno od svega što dolazi - kaže Freegard. A ova je studija pokazala i koliko su roditelji ne/spremni na to koliko će im se životi promijeniti - tako je šest od deset parova reklo da 'uopće nisu očekivali kako će dolazak djeteta imati toliki utjecaj na njihove živote. 

Foto: 123RF

Polovina je parova izjavila da se od rođenja djeteta češće svađaju, a trećina ih kaže i kako prođe i pet dana za redom, a da ne razgovaraju s partnerom. 

Nedostatak seksa ili pritisak da se isti dogodi bili su najčešći pokretači svađa, uz trećinu mama koje su se požalile da im probleme uzrokuje manjak sna. Pokazalo se inače i da petina roditelja na nedostatak sna tijekom prvih bebinih mjeseci gleda kao na ozbiljan problem.

Jedna četvrtina parova nije pronašla dovoljno vremena za partnera, a 28 posto onih koji bi se i družili, uglavnom su se za to vrijeme svađali. 

JEDAN RADI OKO 50 SATI Kukiča kostime za svoju djecu: 'Najdraži su mi Alien i Slimer'

Na žene je jako utjecao i gubitak samopouzdanja zbog fizičkih promjena nakon poroda, dok se 24 posto muškaraca osjećalo potpuno zanemareno od kad je dijete stiglo.  

- Žalosno je vidjeti koliko se veza i brakova raspadne već u prvih 12 mjeseci roditeljstva, što je jedno od najuzbudljivijih razdoblja u njihovim životima - zaključila je voditeljica The Baby Showa, Zoë Bonser i dodala da, premda je prva godina roditeljstva bez sumnje predivno razdoblje, taj je period i jako stresan zbog promjene ritma spavanja, rutine, odgovornosti, te navikavanja na treću osobu o kojoj sad brinete.

- Najvažnije je nastaviti razgovarati i osigurati da izdvojite vrijeme jedno za drugo, kao i za svoje dijete - poručila je mladim roditeljima.

Foto: dreamstime

20 GLAVNIH RAZLOGA PREKIDA ILI RAZVODA RODITELJA U PRVOJ GODINI DJETETOVOG ŽIVOTA:

1. Prestanak komunikacije
2. Premalo seksa
3. Manja naklonost partnera
4. Stalni sukobi i svađe  
5. Nedostatak vremena za partnera 
6. Problemi u vezi još od prije rođenja djeteta
7. Prigovaranje jednog partnera zbog premale uključenosti drugog u brigu o djetetu
8. Jedan partner često izlazi, dok drugi ostaje s bebom
10. Jedan partner vara
11. Depresija koja se javila kod jednog ili oba roditelja
12. Jedan roditelj je manje povezan s djetetom 
13. Preveliki pritisak roditeljstva
14. Čitav je život postao prekaotičan  
15. Sve je 'balansiranje između posla, roditeljstva i veze'
16. Loša prosudba situacije zbog premalo sna
17. Nespremnost na dijete
18. Jedan se partner osjeća zanemareno
19. Nedostatak novca
20. Veliki gubitak samopouzdanja. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message