Lifestyle

Komentari 49

Bratići si priznali da im se 'ne diže' pa postali stručnjaci za erekciju: Mi ćemo vam pomoći

Bratići si priznali da im se 'ne diže' pa postali stručnjaci za erekciju: Mi ćemo vam pomoći

Sve je počelo kao bolan razgovor u autu, ali taj razgovor im je promijenio živote. Rođaci Angus Barge i Xander Gilbert imali su problema s erektilnom disfunkcijom, a sada pomažu drugima s istim mukama

Ova dva Britanca nisu jedini s problemom erektilne disfunkcije i s tim problemom se nosi jedan od trojice muškaraca mlađi od 30 godina. Ovo vrijeme pandemije samo pojačava stres i taj problem kod mnogih može biti potenciran.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Tijekom pandemije, dok je mentalni stres ionako visok, mnogi muškarci mogu se naći pod povećanim pritiskom u spavaćoj sobi. Problemi s erekcijom mogu biti psihološki, povezani sa tjeskobom uzrokovanom stresom, očekivanjem neuspjeha ili depresijom. Ovi faktori ometaju mozak u slanju impulsa prema penisu kako bi se dopustio dovod dodatne krvi u spolovilo. Vaše tijelo tada dođe u mod bijega ili borbe što dovodi do erektilne disfunkcije - rekla je psihoterapeutkinja Silva Neves za The Sun.

Iako statistike govore kako se s ovim problemom nosi gotovo petina muškaraca, tek rijetki potraže pomoć. I baš to je ono što su Angus i Xander odlučili promijeniti nakon što su se otvorili jedan drugom.

'Problemi su počeli u ranim 20-ima'

Njih dvojica sada su treneri za erekciju i pokrenuli su Mojo Men, prvu edukativnu platformu u Engleskoj koja se bavi problemom erektilne disfunkcije.

- Moji problemi počeli su u ranim 20-ima. Tijekom jednog susreta pretpostavio sam da je djevojka puno iskusnija od mene. Napio sam se kako bih skupio hrabrost i sve je završilo loše. Izgubio sam svaku šansu za seks i prije nego što smo išta počeli. Bio sam jako nervozan zbog seksa s njom i nikako mi se nije mogao dići - ispričao je Xander.

Umjesto da pretpostavi da nešto nije u redu, samo je nastavio ići od jednog pijanog ljubavnog neuspjeha do drugog.

Na kraju se okrenuo Googleu, ali zbog toga je samo osjećao još veći sram.

- Napisati moj problem u tražilicu bilo je kao priznavanje da imam problem. Upisao sam nešto poput 'zašto ne mogu postići erekciju tijekom seksa' i dobio sam puno informacija o erektilnoj disfunkciji, dijabetesu i kardiovaskularnim bolestima. Moj uzorak neuspješnih seksualnih susreta se nastavio. Često sam ostavljao djevojke i prije nego smo došli do kreveta bez da sam im davao ikakve razloge - prisjetio se.

Tek nakon što je krenuo na terapiju kako bi se nosio s drugim problemima u svom životu, shvatio je da su njegovi problemi u krevetu povezani s tjeskobom koju je i inače osjećao u životu.

- Moje oči su se otvorile i napravio sam nekoliko životnih promjena. Smanjio sam unos alkohola i kofeina, manje sam izlazio, a pomoglo je i to što sam dao otkaz na stresnom poslu i počeo meditirati - rekao je Xander.

U isto vrijeme, njegov rođak Angus borio se s istim problemom.

'Previše sam trenirao'

On je prvi put primijetio da nešto nije u redu par tjedana nakon što je sudjelovao na biciklističkom natjecanju u Španjolskoj.

- Tada nisam shvaćao da je moja erektilna disfunkcija uzrokovana treniranjem za natjecanje. Svaki dan bih, ujutro i navečer, vozio bicikl po sat i pol. Tijekom tih treninga penis bi mi odrvenio, a to je ponekad bilo i bolno. Nisam na to obraćao pozornost jer se isto dešavalo i mom prijatelju - počeo je svoju priču Angus.

- Kada mi se nije mogao dići s djevojkom bilo je to jako frustrirajuće i bilo me sram, sjećam se samo da sam bio jako ljut na svoj penis. Bilo je kao da me izdao i čudan je osjećaj kada te iznevjeri vlastito tijelo - rekao je.

No nije se zabrinuo i sve je pripisao velikim količinama alkohola koje je pio. No kada se isto ponovilo i sa sljedećom djevojkom, shvatio je da nešto nije u redu.

- Tada sam shvatio da imam neki problem. Okrenuo sam se Googleu i tražio uzroke, ali ništa što sam našao nije mi pomoglo. Ono što mi se zapravo dogodilo je da sam uništio žile oko penisa i trebalo je nekoliko tjedana da zarastu. No zapravo mi je trebala cijela godina jer je problem postao psihološki - ispričao je Angus.

Prijelomni trenutak dogodio se prije nekoliko godina kada je otputovao Xanderovoj obitelji u Oxford.

Stranica za pomoć muškarcima

Tamo su se otvorili o svom problemu jedan drugom.

- Odrasli smo zajedno i činilo se da je on najbolja osoba s kojom o tome mogu razgovarati. Bilo je neugodno u početku, ali osjećao sam se manje sam kada je i on rekao da ima isti problem - rekao je Angus.

Dok su razmjenjivali svoja iskustva, shvatili su da postoji samo jedan pristup rješavanju erektilne disfunkcije.

- Xanderov problem bio je povezan s tjeskobom, tako da smo imali isti problem, ali jako različite uzroke. Erektilna disfunkcija je zapravo jako kompleksna - kazao je Angus.

Pokušao je problem riješiti Viagrom, ali već nakon prvog puta shvatio je da to nije odgovor.

- To nije bilo rješenje. Muškarci moraju pronaći uzrok svog problema kako bi ga mogli riješiti, a ako uzmete pilulu, možete se početi oslanjati na nju i prikrivati problem do kraja života - objasnio je Angus.

Zajedno su shvatili da ne postoji ništa što bi moglo pomoći muškarcima s erektilnom disfunkcijom.

- Ja imam iskustva s tehnologijom, a Angus u savjetovanju i psihoterapiji pa samo shvatili da smo savršeni za pokrenuti nešto što smo htjeli da je postojalo dok smo se mi borili sa svojim problemima - rekao je Xander.

Tako se na ljeto rodio Mojo Men, a reakcije su fantastične.

- Imali smo muškarce u 50-ima koji su nam plakali jer nisu nikad prije govorili o tome, kao i one od 20 godina, kojima smo pomogli da njihov problem ne izraste u nešto veliko. Ono što je počelo kao bolni razgovor, sada već pomaže tisućama - rekao je Xander.

- Već smo mnogima pomogli, ali i dalje je to tema o kojoj muškarci nerado govore. Pokušavamo voditi primjerom i pokazati da to nije nešto što ljudi trebaju skrivati ili sramiti se - zaključio je Angus.

Najčitaniji članci