Lifestyle

Komentari 14

Britancima plaćaju 40.000 kn da ih zaraze korona virusom

Britancima plaćaju 40.000 kn da ih zaraze korona virusom

Znanstvenici s Imperial Collegea u Londonu i stručnjaci Britanske zdravstvene službe (NHS) nadgledat će volontere dva i pol tjedna i sljedećih 12 mjeseci kako bi pratili dugoročne posljedice Covida

Zdravi mladi Britanci bit će plaćeni do 4500 funti (oko 40.000 kuna) da bi u novom ispitivanju bili namjerno zaraženi koronavirusom. Ova studija na ljudima tada će otvoriti put za ispitivanje cjepiva i ispitivanje učinka raznih varijanti na ljude.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Prvo istraživanje ove vrste koje istražuje kako bolest utječe na ljude trebalo bi započeti sljedeći mjesec. Do 90 dobrovoljaca u dobi od 18 do 30 godina bit će izloženo maloj količini koronavirusa u kontroliranom okruženju u londonskoj Royal Free Hospital bolnici.

Znanstvenici s Imperial Collegea u Londonu i stručnjaci NHS-a nadgledat će volontere dva i pol tjedna i pratiti sljedećih 12 mjeseci kako bi uočili sve posljedice Covida. Profesor Sir Terence Stephenson, predsjednik Uprave za zdravstvena istraživanja (HRA), rekao je: 'Početni boravak podrazumijeva priličan teret mladoj osobi - 17 dana u karanteni i ne može ga posjetiti nijedan član obitelji, prijatelja ili rođak'.

Studija će na kraju moći testirati nova cjepiva ili pojačivače koji će biti potrebni za borbu protiv novih inačica - ali ovaj element ispitivanja tek se treba odobriti. Profesor Robert Read objasnio je kako će istraživanje također omogućiti i istraživanje novih tretmana - što neće biti moguće nakon što slučajevi padnu i ako u bolnici ne bude toliko ljudi.

Dr. Andrew Catchpole, glavni znanstveni službenik u kliničkoj tvrtki hVIVO, koja je pionir u modelima virusnih izazova, rekao je: 'Ovo prvo ispitivanje ujedno će biti kritična platforma i prilika za učenje koje možemo provesti na bilo kojoj novoj varijanti virusa, ako nam zatreba. Trebat će nam otprilike tri do četiri mjeseca za proizvodnju nove inačice virusa, ako to bude potrebno.'

'Jedinstveni uvidi'

Studija, koju je podržala britanska Vlada s financiranjem od 33,6 milijuna funti, koristit će verziju izvornog virusa koji u Velikoj Britaniji cirkulira od ožujka 2020. To je zato što je ta varijanta vrlo niskog rizika od razvoja teških simptoma u mladih zdravih odraslih osoba. Dobrovoljci će dobiti lijek remdesivir čim pokažu znakove bolesti u pokušaju da umanje sve potencijalne rizike. Prvi val rezultata očekuje se za nekoliko mjeseci, a studija će nakon toga moći prijeći na testiranje cjepiva ili uvođenje varijanti.

- Osigurali smo niz sigurnih i učinkovitih cjepiva za Veliku Britaniju, ali neophodno je da nastavimo razvijati nova cjepiva i tretmane za Covid-19. Očekujemo da će ove studije pružiti jedinstveni uvid u to kako virus djeluje i pomoći nam da shvatimo koja obećavajuća cjepiva nude najbolje šanse za sprečavanje zaraze - rekao je privremeni predsjednik Radne skupine za cjepiva, Clive Dix. Tim još uvijek traži sve volontere, a ljudi koji prethodno nisu bili izloženi Covidu mogu se prijaviti online za sudjelovanje.

- Iako je postignut vrlo pozitivan napredak u razvoju cjepiva, želimo pronaći najbolja i najučinkovitija cjepiva za dugoročnu upotrebu. Ove studije provodit će se ovdje u Velikoj Britaniji i pomoći će ubrzati znanje znanstvenika o tome kako koronavirus utječe na ljude i da bi na kraju mogli unaprijediti brzi razvoj cjepiva - izjavio je tajnik Kwasi Kwarteng.

U prošlosti su studije na ljudima bile ključne za ubrzanje razvoja liječenja bolesti, uključujući malariju, tifus, koleru, norovirus i gripu. Studija se provodi u partnerstvu između Vladine radne skupine za cjepiva, Imperial College London, Royal Free London NHS Foundation Trust i vodeće kliničke tvrtke hVIVO, koja je predvodila modele virusnih testiranja kod ljudi.

Specijalisti Royal Free Hospital i sigurni klinički istraživački objekti u Londonu posebno su dizajnirani da skladište virus. Uprava za zdravstvena istraživanja (HRA) i Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) britanski su regulatori odgovorni za pružanje etike, odnosno regulatorno odobrenje, za sva klinička ispitivanja na ljudima, piše The Sun.

Najčitaniji članci