Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Broj psihičko iscrpljenih zbog posla veći nego ikad do sada

Broj psihičko iscrpljenih zbog posla veći nego ikad do sada
1

Ili se radi do iznemoglosti ili se puno veća količina posla mora obaviti u istom vremenu, žale se njemački radnici koji zbog stresa sve više psihički obolijevaju

VIDEO

Njemački radnici, iako po mnogim kriterijima jedni od najproduktivnijih u Europi, na rubu su "izgaranja", a to se odražava na njihovo psihičko i fizičko zdravlje, prenosi Deutsche Welle.

Broj Nijemaca koji su ove godine uzeli bolovanje radi psihosomatskih problema povezanih sa stresom narastao je na rekordnih 3,6 posto od ukupnog broja zaposlenih, otkriva studija njemačkog Udruženja sindikata trgovaca. Više od polovice svih radnika tvrdi kako su na poslu pod velikim stresom, a 63 posto njih otkriva da danas moraju obaviti više zadataka nego što su morali prije u istom vremenu.

Ugroženo psihičko zdravlje

Na internetskom portalu stressforum.net radnici redovito ostavljaju komentare poput "povraća mi se čim sjednem za stol u uredu", "glavobolja me ubija", "nikako se ne mogu odmoriti" koji svjedoče o ugroženom psihičkom stanju zaposlenika. Žene su u prosjeku pod još većim stresom nego muškarci, jer uz poslovne obaveze imaju one obiteljske i kućanske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Od sindroma "burn outa" najviše boluju radnici u društvenim profesijama, poput socijalnih radnika, jer su oni i psihički i fizički opterećeni svojim poslom - smatra Christine Richter iz Udruženja za promociju zdravlja na poslu.

Upozoravajući znaci izgaranja na poslu je dugotrajna nesanica, nemogućnost izbacivanja određenih problema iz glave, povlačenja iz društvenog života i kronični umor, naglašava Richter te savjetuje posjet liječniku.

Ekonomska šteta "Burn out-a"

Psihološke bolesti povezane s velikom količinom stresa na poslu oštećuju njemačku privredu za osam do 20 milijardi eura na godinu, otkrila je studija Sveučilišta Munich.

Radi sve ozbiljnijeg stanja u proizvodnji 18 europskih zemalja je potpisalo deklaraciju kojom promiču mjere zaštite mentalnog zdravlja zaposlenika. Richter smatra kako su takve anti-stresne inicijative dobrodošle, ali nisu učinkovite u proizvodnji gdje je glavni motiv pobjeda konkurencije i zgrtanja što većeg profita.

Tako su čelnici vodeće njemačke tvrtke u proizvodnji metala IG tražili pravnu zaštitu za "rad bez granica" u kojem bi zakonski natjerali zaposlenike da rade do iznemoglosti.

Iako je takav zahtjev naišao na velik broj kritika u javnosti i nije poduprijet od strane zakonodavaca, velik broj tvrtki povodi se tim načelom ali to ne prijavljuju institucijama te se tu javlja pravi problem, smatra Richter.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'