Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
7 komentara

#BudiDobro: Psihološki savjeti uz koje ćemo prebroditi koronu

Nakon što nas iscrpi korona virus, svijet će, slažu se stručnjaci, dodatno poljuljati i recesija. Kako se osobno nositi s katastrofom poput ove savjetuje profesorica psihologije Jasminka Sabol Mužinić...

Foto: Reuters
7 komentara

Gotovo cjelokupno stanovništvo svijeta suočava se sa nezapamćenom prijetnjom, pandemijom korona virusa. Premijer Andrej Plenković epidemiju u Hrvatskoj nazvao je 'najvećom krizom još od Domovinskog rata'. Životi svih nas promijenili su se gotovo 'preko noći', a restrikcije Nacionalnog stožera civilne zaštite iz dana u dan postaju sve strože. 

Stručnjaci su jedinstveni i kažu - ostanite doma! To je jedini način da prvo usporimo, a onda i probijedimo virus koji samo u nama susjednoj Italiji uzima i po nekoliko stotina života dnevno. 

Prebroditi ovu krizu neće biti jednostavno, ne samo na globalnoj ili ekonomskoj razini, već i na onoj osobnoj. S time na umu, profesorica psihologije Jasminka Sabol Mužinić, scenaristica i redateljica Danijela Stanojević te snimatelj i montažer Ivan-Stjepan Lucić snimili su videa s psihološkim savjetima koji će nam svima pomoći u svakodnevici koja je pred nama. 

U njihovom plemenitom pothvatu opremom ih je podržao i Kinoklub Zagreb. 

O neizvjesnosti i budućnosti

POGLEDAJTE VIDEO:

U nastavku će vas Jasminka Sabol Mužinić provesti kroz uzroke i posljedice krize na psihu, zdravlje glave i srca, moguća ponašanja, rutine te kako se nositi s prekomjernim informacijama. Tu su i savjeti za starije i samce, za djecu u izolaciji.

- Više nego ikada nam treba i mentalna higijena – tjeskoba i nemir se u ovakvim danima stalno obnavljaju – moramo stalno raditi na umanjivanju negativnih posljedica - Umjesto jednokratnog 'velikog rješenja' suočeni smo s tim da trebamo raditi puno malih stvari koje će kumulirati u zdravije, bistrije, mudrije ponašanje - kaže Sabol Mužinić o tome kako se nositi sa tjeskobom i nemirom. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message