Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Budite oprezni: 10 znakova koji otkrivaju da je dijete progutalo smrtonosnu 'gumb' bateriju

Budite oprezni: 10 znakova koji otkrivaju da je dijete progutalo smrtonosnu 'gumb' bateriju

Malene baterije koje izgledaju poput nešto debljeg novčića mogu ubiti vaše dijete ako ih proguta, upozoravaju liječnici uoči Božića. Budite oprezni i s magnetima

VIDEO

Često djeca pronađu ove smrtonosne baterije u igračkama, u uređajima poput daljinskih upravljača ili ako su ostavljene u ladici. Kako se Božić brzo približava, roditelje se upozorava da ne kupuju igračke koje ne udovoljavaju sigurnosnim propisima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Djeca ne prepoznaju očeve nakon brijanja 01:00

Na opasnost od ovih baterija upozorio je i poznati hrvatski pedijatar, prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, koji nam je u kratkom razgovoru objasnio što treba napraviti kada dijete proguta bateriju ili neko drugo strano tijelo.

Zašto su baterije opasne za malu djecu i bebe?

- Prije svega sadrže kemijske spojeve koji su toksični, a to su teški metali. Te male baterije mogu izazvati ili zapletaj crijeva ili se može dogoditi da ih dijete udahne pa da odu u pluća te izazovu poteškoće s disanjem. Bilo koje strano tijelo koje se nađe u tijelu djeteta je opasno.

Jesu li jednako opasne 'obične' i 'gumb' baterije?

Različitost je u količini toksičnog materijala, u većoj bateriji ga je više, ali veće baterije djeca rijetko gutaju.

Što se dogodi kada dijete proguta bateriju?

Te baterije su okrugle i prošle bi kroz probavu u želudac, ali probavni sokovi i želučana kiselina uništili bi ovojnicu baterije, te bi se oslobodili toksični spojevi i kiselina koja lokalno oštećuje sluznicu.

Kako reagirati kada dijete proguta bateriju?

Javiti se u hitnu službu bolnice i tada se može ukloniti iz želudca. Kada jednom ode u crijevo tada više nije moguće odstranjenje. Treba se javiti u hitnu službu čak i ako roditelj samo posumnja da je dijete progutalo bateriju. Iako, puno češće se događa da dijete proguta neke lijekove ili tablete i tada isto treba ići doktoru odmah. Tada se vidi što se progutalo i određuje se postupak. Kod gutanja predmeta je najopasnije ako su neki špičasti ili oštri predmeti koji mogu probiti unutarnje organe, a kod baterija su najopasniji kemijski spojevi.

Postoje li neki znakovi koji mogu upućivati da je dijete progutalo bateriju?

Temeljna sumnja je ako se dijete zakašljalo, a igralo se s nekom igračkom koja ima bateriju. 

Što roditelji mogu očekivati kod doktora kada dovedu dijete koje je progutalo bateriju?

Obavi se pregled i najvjerojatnije se radi rentgenska snimka. Ako je baterija unutra, procijenit će se gdje je i radi se hitna endoskopija te se vadi van. Ako je baterija počela raditi i neke smetnje zbog kemijske reakcije odredit će i neka terapija za to.

Koji je najgori ishod?

Smrt je moguća, ako zbog curenja kiseline dođe do perforacije u unutarnjim organima. Trebale bi daljnje pretrage da se utvrdi postoji li kakva šteta i od teških metala koji su dospjeli u tijelo.

Kako smanjiti rizik da dijete proguta bateriju?

Skloniti baterije i igračke s baterijama od djece. Nakon izmjene, baterije treba baciti u posebno odlagalište za njih. Nove treba držati podalje od djece i u ambalaži te poštovati godište za koje je igračka kupljena.

Znakovi da je dijete progutalo bateriju:

1. Jedna stvar je specifična za gutanje baterije, a to je povraćanje svježe, jarko crvene krvi. Ako vaše dijete to učini, morate hitno zatražiti liječničku pomoć.

Ostali simptomi mogu uključivati:

2. Naglo se razvija kašalj, guši se ili slini.

3. Izgleda kao da ima virus ili problema sa želudcem.

4. Loše mu je.

5. Pokazuje na grlo ili trbuh.

6. Boli ih trbuh, prsa ili grlo.

7. Umorno je ili letargično.

8. Tiši su ili prisniji nego inače ili na neki drugi način "nisu svoji".

9. Gube apetit ili imaju smanjeni apetit.

10. Ne žele ili ne mogu jesti čvrstu hranu.

'Prodali su me kao bebu drugoj obitelji, a mojim roditeljima su liječnici rekli da sam umrla'
'Prodali su me kao bebu drugoj obitelji, a mojim roditeljima su liječnici rekli da sam umrla'

Iskustva majki

Jedna je mama pozvala roditelje na oprez pri kupnji božićnih poklona ove godine nakon što je njezina kći hitno operirana kada joj je baterija brzo progorjela kroz dušnik i trbuh. Valerie Collins isprva je mislila da je njezina četverogodišnja kći progutala novčić, ali odmah je nazvala hitnu pomoć kada malena nije mogla prestati kašljati.

RTG je potvrdio da je progutala bateriju i istog je dana operirana. Baterija joj je jako nagrizla dušnik i želudac.

Srećom, potpuno se oporavila i nije imala trajnih ozljeda.

- Kako se bliži Božić, molila bih sve koji kupuju poklone za djecu da paze na igračke koje kupuju. U mnogo dječjih igračaka može biti vrlo lako izvaditi baterije, a mnoge igračke dolaze s puno različitih dijelova. Pazite što ostavljate po kući i ako imate malu i znatiželjnu djecu, pobrinite se da stvari poput baterija i magneta držite izvan njihovog dosega i spremite ih u uske posude - upozorila je Valerie.

Druga mama je promatrala kako joj jednogodišnju kćer dovode iz devetodnevne kome nakon operacije uklanjanja baterije.

Sabrinina kći Taylor-Rose bateriju je imala u grlu "tjednima".

- Od trenutka kada je počela imati simptome, znala sam da nešto nije u redu. Zvučala je kao da ima žabu u grlu, neprestano je kašljala, i nije jela čvrstu hranu - ispričala je Sabrina. 

Simptomi su kod Taylor-Rose ostali i nakon što joj je liječnik dao antibiotike. Liječnik je tada preporučio rendgen koji je jasno pokazao bateriju.

Trebala je operaciju uklanjanja baterije kroz rez na vratu, a zatim se oporavila na odjelu intenzivne njege.

Koje su opasnosti?

'Gumb' baterije su male, okrugle baterije srebrne boje koje izgledaju slično novčiću. Nalaze se u svakodnevnim predmetima po kući, poput svijeća bez plamena, tankih daljinskih upravljača, privjesaka za ključeve u automobilu i igračaka.

Neke vrste baterija mogu se zaglaviti u jednjaku, gdje baterija reagira sa slinom i stvara nagrizajuću tvar. To može progorjeti kroz dušnik i u arterije, što dovodi do katastrofalnih unutarnjih krvarenja, pa čak i smrti. Ako preživi, dijete bi moglo ostati nesposobno da se normalno hrani, ili bi glasnice mogle biti toliko oštećene da ne mogu pravilno razgovarati.

Joe Curry, viši savjetnik i stručnjak za neonatalnu i dječju kirurgiju u tvrtki GOSH, iz prve je ruke vidio učinak koji ovi predmeti mogu imati ako ih djeca progutaju.

- Aktivna 'gumb' baterija progorjela bi kroz odrezak za 30 minuta, a isto je i s jednjakom - rekao je.

Čestitka umjesto zagrljaja za topliji Božić naših najmilijih...
Čestitka umjesto zagrljaja za topliji Božić naših najmilijih...

Pripazite i na magnete

Magnetske igračke, koje su postale nova pomama, također predstavljaju sličnu opasnost.

Majušne šarene magnetske kuglice mogu se oblikovati kako bi se stvorili različiti oblici ili skulpture, ali ako se progutaju, mogu iskidati rupe u crijevima ako se pokušavaju međusobno povezati.

- Ove godine imali smo slučaj u našoj jedinici za intenzivnu njegu (ICU) kada je dijete progutalo neke magnetske kuglice, a privlačna sila uzrokovala perforaciju crijeva. Ovo je stvarno ozbiljno, gutanje magnetske igračke moglo bi izazvati peritonitis (upalu trbušnog zida) - rekao je dr. Curry.

To može dovesti do toga da vašem djetetu treba privremena stoma - otvor na trbuhu koji će omogućiti izlazak otpada - ili će čak možda trebati ukloniti dio crijeva.

- Poruka je jednostavna. Baterije i magnete držite izvan dohvata male djece i pobrinite se da se igračke koje sadrže ove predmete koriste samo pod izravnim nadzorom. Ako igračke imaju 'gumb' bateriju, redovito provjeravajte uređaj i provjerite je li baterija netaknuta. Svaki put kad izvadite bateriju, pobrinite se da je odmah bacite. Ako mislite da je vaše dijete progutalo bateriju ili magnet, idite ravno u bolnicu. Vrijeme je presudno za postavljanje dijagnoze i za uklanjanje predmeta - kaže dr. Curry.

Trust for Child Accident Prevention poziva roditelje da budu oprezni odakle kupuju igračke.

- Ako kupujete s interneta, igračke možda neće udovoljavati sigurnosnim standardima. To je zato što internetske trgovine prodavačima širom svijeta jednostavno nude izlog i nisu zakonski obvezne provjeriti je li igračka sigurna prije nego što dozvole da se proda. Vidjeli smo igračke u kojima su lako dostupne 'gumb' baterije. Ako možete, obratite se provjerenim trgovinama ili kupujte izravno s web stranica poznatih robnih marki - rekla je Katrina Phillips, izvršna direktorica trusta za sprječavanje nezgoda djece za The Sun.

Trikovi kako brže prodisati ako su vam sinusi stalno začepljeni
Trikovi kako brže prodisati ako su vam sinusi stalno začepljeni

Što učiniti ako je vaše dijete progutalo bateriju:

  • Idite u bolnicu
  • Recite liječniku
  • Ponesite sa sobom ambalažu baterije ili istu bateriju
  • Ne dopustite im da jedu ili piju
  • Nemojte ih tjerati na povraćanje
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'