Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Trikovi kako brže prodisati ako su vam sinusi stalno začepljeni

Trikovi kako brže prodisati ako su vam sinusi stalno začepljeni

Vrijeme je prehlada i viroza, pa nije rijetkost da se mnogi susreću sa začepljenim sinusima koji im otežavaju svakodnevicu i normalno funkcioniranje. Evo kako si pomoći

Sinusi su šupljine na prednjoj strani lubanje, oko jagodičnih kostiju, u središtu čela, između očiju i iza nosa. Te šupljine iznutra su obložene sluznicom. Sluznica je osjetljiva na infekcije ili alergene koji mogu izazvati upalu i začepljenje sinusa, piše News18.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako liječiti glavobolju

Pokretanje videa ...

Kad sluz zbog začepljenja ne može iscuriti iz šupljine, sinusi nabreknu i u njima se stvara pritisak. Ovaj pritisak može dovesti do bolova u licu, nosu, obrazima i čelu. Kako biste se riješili bolova, važno je osloboditi pritisak iz sinusa. Uz ove savjete to možete učiniti kod kuće jednostavnim i brzim te učinkovitim metodama.

1. Ispiranje nosa

Ispiranje nosa može održati sluznicu vlažnom i ublažiti pritisak u sinusima. To također smanjuje rizik od bolesti gornjih dišnih putova. Ispiranje nosa može se obaviti pomoću neti posude (male posude izduženog lijevka).

Napunite posudu sterilnom vodom (temeljito prokuhanom, a zatim ohlađenom). Nagnite se nad umivaonik i lagano nagnite glavu u lijevu stranu. Umetnite lijevak posude u desnu nosnicu do mjere udobnosti i ulijte otopinu. Tekućina će teći od jedne do druge nosnice, ispirući pelud, bakterije i prljavštinu. Ponovite isto s drugom stranom.

Odlični savjeti kako spavati bolje ako vam je nos začepljen
Odlični savjeti kako spavati bolje ako vam je nos začepljen

2. Inhalacija

Suhi sinusi mogu povećati pritisak i uzrokovati glavobolju i bol u drugim dijelovima lica. Udisanje pare može održavati sinuse vlažnima i ublažiti sve povezane bolove.

Inhalaciju je jednostavno napraviti kod kuće. Nagnite se iznad lonca napunjenog vrućom vodom i pokrijte glavu ručnikom ili gustom krpom. Udišite paru kroz nos nekoliko minuta. To možete raditi dva dio tri puta na dan, a pomaže i parna kupelj.

Dreamstime

3. Odmor

Nešto tako jednostavno poput dobrog noćnog sna može smanjiti pritisak u sinusima. Odmaranje potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica koje napadaju viruse i bakterije koji uzrokuju infekcije. To rezultira i oslobađanjem pritiska u sinusima.

4. Hidratacija

Dehidracija može isušiti vaše sinuse i spriječiti drenažu, što uzrokuje pritisak u licu. Stoga je važno piti puno vode u redovitim intervalima. Pijenje tople vode može pospješiti drenažu sinusa povećavajući brzinu stvaranja nosne sluzi.

Sinusitis: Kako ga prepoznati te kako smanjiti bol i pritisak
Sinusitis: Kako ga prepoznati te kako smanjiti bol i pritisak

5. Podignite glavu

Dok spavate, podignite glavu jastucima iznad razine prsa. To omogućuje bolju drenažu sinusa dok spavate. Spavanje u ovom položaju također sprječava nakupljanje sluzi u sinusima te olakšava disanje.

6. Joga, tjelesna aktivnost...

Poznato je da vježbe joge, meditacije i disanja oslobađaju napetost iz tijela. Redovito vježbanje ovih tehnika opuštanja moglo bi vam ublažiti bol i nelagodu, a vježbe disanja također mogu poboljšati zdravlje sinusa i dišnog sustava. Nadalje, umjerena tjelesna aktivnost može vam pomoći poboljšati vrijeme oporavka nakon bolesti te pospješiti cirkulaciju krvi i na taj način privremeno ublažiti začepljenje.

7. Masaža lica

Neke preliminarne studije sugeriraju da bi masaža lica mogla pomoći u limfnoj drenaži oko nosa i obraza te na taj način olakšati drenažu paranazalnih sinusa, oslobađajući pritisak iz njih. Iskušajte valjke za masažu lica ili valjke od žada.