Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Budite oprezni: Maslinovo ulje koži može pomoći, ali i odmoći

Budite oprezni: Maslinovo ulje koži može pomoći, ali i odmoći

Maslinovo ulje može pomoći suhoj i ispucaloj koži. Možete nanijeti par kapi nakon hidratantne kreme, ali nikako ga nemojte nanositi na kožu prije izlaganja suncu i ako imate kožu sklonu aknama

VIDEO

Maslinovo ulje ima mnoge blagodati, a od davnina se govorilo da ga je obožavala čak i Kleopatra. Ona je veliki dio dana provodila u kadi, a kupke su joj obično sadržavale i maslinovo ulje. Iako mediteranska prehrana može učiniti čuda za vašu kožu, upitno je je li nanošenje maslinovog ulja na lice dobra ideja. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Branitelji i masline na području Splita VIDEO

Maslinovo ulje ima nekoliko prednosti za kožu. Prepuno je mononezasićenih masnih kiselina i antioksidansa, pa ima izvrsna hidratantna svojstva. Ako patite od izrazito suhe kože, maslinovo ulje bi vam moglo pomoći, osobito tijekom hladnih zimskih mjeseci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Integritet naše kože oslanja se na lipidnu barijeru koja drži pojedinačne stanice kože zajedno. Kada je vrijeme hladno, počinjemo koristiti grijanje s čim isparava vlaga s kože. Tako dolazi do suhe, ispucale kože. Maslinovo ulje je izvrstan hidratant kože, posebno kada se nanese na mokru kožu kada su pore otvorene. Ono može djelovati kao druga kožna barijera za suhu, ispucalu kožu zimi - objašnjava dermatologinja Neda Mehr.  

Mješavina maslinovog ulja i morske soli može se koristiti kao sredstvo za piling lica i tijela i s njime možete tretirati područja gdje je koža suha. Koristite sitnu sol na licu i drugim osjetljivim područjima, a krupnu sol na ostatku tijela.

Još jedna velika prednost maslinovog ulja su njegova antioksidativna i protuupalna svojstva. Dermatolozi kažu da protuupalni sastojci koji se nalaze u maslinovom ulju (triterpeni) pomažu u zacjeljenju rana i u proizvodnji kolagena. Studije su pokazale da maslinovo ulje pomaže u zacjeljivanju kože nakon opeklina.

Vitamini i drugi antioksidansi u maslinovom ulju mogu izblijediti ožiljke pomažući stanicama kože u regeneraciji. Masirajte nerazrijeđeno ulje na ožiljke ili ga pomiješajte sa istisnutim sokom od limuna kako biste tretirali područja hiperpigmentacije, gdje je koža potamnjela zbog ožiljaka.

Iako maslinovo ulje može imati izvrsna hidratantna svojstva, može biti svojevrsna noćna mora za one koji muku muče s aknama. 

Pokazala kako joj izgleda tijelo nakon što je izgubila više od 100 kg: Ne mora vam se sviđati
Pokazala kako joj izgleda tijelo nakon što je izgubila više od 100 kg: Ne mora vam se sviđati

- Kada govorimo o poremećajima prekomjerne proizvodnje ulja, kao što su akne, maslinovo ulje može biti jedan od najgorih proizvoda za nanošenje na kožu, jer može začepiti pore i dovesti do teških izbijanja akni - tvrdi dr. Mehr.

I dok maslinovo ulje može pomoći u liječenju opeklina od sunca, nikako ga nemojte koristiti dok ste izloženi suncu. 

- Ako maslinovo ulje nanesete ujutro na kožu bez prijašnje zaštite od sunca to je recept za opekline i potencijalna teška oštećenja kože - kaže dermatologinja.

Je li maslinovo ulje dobro za kožu?

- Maslinovo ulje nije idealan izbor kao proizvod za njegu kože - kaže Anna Babayan, estetičarka i vlasnica kozmetičkog salona.

S druge strane, dr. Mehr sugerira da maslinovo ulje može biti korisno iz nekoliko razloga. 

- To može biti izvrsna opcija za pacijente s atopijskim dermatitisom, također poznatim kao ekcem - nadodaje.

Međutim, dr. Mehr dodaje da se maslinovo ulje kao tretman za tamne mrlje ili hiperpigmentaciju ne isplati koristiti, unatoč njegovim antioksidativnim svojstvima. 

- To može dovesti do izbijanja akni i pogoršanja hiperpigmentacije ako ga pacijenti koriste ujutro, a zatim su izloženi suncu, što ih čini podložnim većoj pigmentaciji - kaže ona.

U konačnici, korištenje maslinovog ulja za njegu kože preporučuje se jedino ako imate vrlo suhu kožu i da ga koristite kao zaštitni sastojak u njezi kože. 

Poseban stil za kreativne cure: Nokti u cool tonovima ljubičaste
Poseban stil za kreativne cure: Nokti u cool tonovima ljubičaste

Ako odlučite koristiti maslinovo ulje na svojoj koži, dr. Mehr preporučuje nanošenje ulja unutar tri minute nakon večernjeg izlaska iz tuša (i nikada prije izlaganja suncu). Umasirajte nekoliko kapi preko uobičajene hidratantne kreme umjesto da ga nanosite na suho lice.

- Osušite kožu (poslije tuširanja) i nanesite nekoliko kapi maslinovog ulja na kožu, po mogućnosti prije spavanja, i samo na kožu koja nije sklona aknama (poput šaka, podlaktica i nogu) - kaže dr. Mehr. Osim toga, pazite da odaberete organsku, ekstra djevičansku sortu, jer se masline mogu prskati pesticidima, a nanošenje ovih toksina na kožu nije dobra ideja.

Tajna dobrog izgleda Jennifer Lopez: 'Od 20. ne izlazim bez kreme sa zaštitnim faktorom'
Tajna dobrog izgleda Jennifer Lopez: 'Od 20. ne izlazim bez kreme sa zaštitnim faktorom'

Alternative maslinovom ulju

Postoji mnogo ulja koja su lakša, brzo se upijaju i pogodna su za većinu tipova kože.

Dermatolog Ken Howe preporučuje ulje jojobe jer je kemijska struktura gotovo identična prirodnom sebumu vaše kože (tj. ulju koje prirodno proizvodite). To znači da se brzo upija, minimizira pojavu pora i smanjuje višak masnoće. Također preporučuje jojobu zbog njezine sposobnosti da umiruje i vlaži, a istovremeno ubija bakterije koje uzrokuju akne.

Još jedan dobar izbor za kožu sklonu aknama je ulje čajevca, prema dermatologici Deanne Mraz Robinson, piše Real Simple.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje