Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Čaj od ružinih latica čisti krv, ocat dobar za ten, a ulje za rane

Čaj od ružinih latica čisti krv, ocat dobar za ten, a ulje za rane

Koriste se plodovi i latice divlje ruže, ali i onih uzgojenih. Važno je samo da nisu gnojene i tretirane pesticidima, te da ih sušite brzo nakon berbe, da što dulje zadrže miris i vrijedna ljekovita svojstva

VIDEO

Ružin plod, šišak, kao i rižine latice od davnina se koriste u uljima i kupkama te kozmetičkim pripravcima jer imaju pogodno djelovanje na kožu. No, vrlo su vrijedni i kao osnova za pripremu čaja, koji je ugodnog, nježnog okusa. Koristi se za čišćenje krvi te kao lagani laksativ. Pije se i kod žutice, prekomjerne menstruacije i glavobolje.

POGLEDAJTE VIDEO: Evo kako ćete dulje održati svježinu buketa ruža  

Pokretanje videa...

01:00

U oba slučaja podjednako su vrijedni plod i latice divlje, kao i uzgojenih ruža, no ne biste ih smjeli gnojiti niti škropiti pesticidima.

Ružine latice beru se prije nego što se cvjetovi potpuno razviju. Ponekad se beru samo prvi pupoljci. Mogu se brati po suhom i toplom vremenu, od travnja pa sve do kasne jeseni, a nakon toga ih što prije naglo osušite, kako ne bi počeli gubiti miris i boju. Suhe ružine latice treba čuvati u tamnim, dobro zatvorenim staklenim posudama, pa će tako dugo sačuvati miris. 

Čaj od ružinih latica

Iz osušenih cvjetnih latica ruže priprema se djelotvoran čajni oparak koji se preporučuje za čišćenje krvi, a djelovanje mu se poboljšava dodatkom meda. Koristi se i kao lagani laksativ, kod žutice, prekomjerne menstruacije, nesvjestice, vrtoglavice, glavobolje i bijelog pranja. Također, poznato je da jača srce, živce, jetru i probavne organe.

Ružin čaj pripravlja se tako da se jedna čajna žličica ružinih latica prelije s dva decilitra uzavrele vode, poklopi i ostavi da odstoji 10 minuta. Zatim se procijedi, zasladi medom i pije pola sata prije jela.

Ružin sirup (za jačanje srca)

Uzmite latice od 50 do 60 ruža i prelijte ih s pola litre prokuhane i ohlađene vode. Dodajte pola grama vinske kiseline i ostavite da odstoji 48 do 60 sati. Zatim procijedite kroz čistu lanenu krpu. U dobivenu vodicu umiješate pola kilograma livadskoga meda, ulijte u boce i sterilizirajte. 

Ružino ulje

U dva i pol decilitra maslinova ulja stavite 5 dekagrama suhih ružinih latica te držite na toplom 30 dana te svakog dana dobro promućkajte. Nakon toga procijedite i pohranite u staklenu bočicu. Ovo ulje možete koristiti kod opeklina, rana, ozeblina i raspucane kože.

Ružin ocat

Prelijte 125 grama svježih latica ruže litrom bijelog vinskog octa i ostavite da odleži devet dana. Upotrebljavajte za obloge i umivanje kod lošeg tena. Osobito je učinkovit za ublažavanje svrbeža raznog porijekla, pri ispiranju upaljenih desni i uklanjanju staračkih pjega.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa