Obavijesti

Lifestyle

Komentari 72

Čajevi i pripravci fra Ernesta i časne Regine pomažu mnogima

Čajevi i pripravci fra Ernesta i časne Regine pomažu mnogima
1

Isticao je da nitko iz družine godinama nije popio antibiotik niti je bio prehlađen jer za svaku bolest postoji ljekovita trava. Ugostit će svakog putnika ili prolaznika

VIDEO

Franjevac Ernest isticao je da nitko iz družine godinama nije popio antibiotik niti je bio prehlađen jer za svaku bolest postoji ljekovita trava. Ugostit će svakog putnika ili prolaznika i, ako ima koju bolest, spremno će izvaditi vrećicu čaja ili kakvu mast da otjera tegobe. 

- Ne jamčim da se bolest može izliječiti, ali mnogi se vraćaju i zahvaljuju jer su im naši čajevi i drugi pripravci pomogli u bolestima. Jedna je gospođa trpjela bolove u trbuhu i imala lošu probavu. Uzela je od nas čaj koji ju je podigao i kasnije nam je radila takvu reklamu da smo bili zatrpani narudžbama iz njezina kraja. Svima je prenosila svoje oduševljenje - pričao je fra Ernest.

Recepte je preuzeo od najpoznatijeg autoriteta za prirodnu medicinu, fra Simona Ašiča, koji je za života govorio da “lijekovi mogu izliječiti samo jednu tvoju bolest, ali ako uzmeš travu, onda će te ona izliječiti cijeloga”.

Naširoko je poznat Ašičev čaj za koji je svojedobno napisao: “Kako ne bismo prerano otišli u zemlju krtova, pijmo čaj KRRT, mješavinu koprive, maslačka, stolisnika i trpuca”. Ašič je savjetovao da se u jednakim omjerima biljaka spravi čaj koji krijepi tijelo i podiže opće zdravlje. 

Počeo se zanimati za ljekovite biljke tijekom 2. svjetskog rata kako bi pomogao drugim svećenicima u samostanu jer lijekova nije bilo. Sljubio je narodnu medicinu i stručnu literaturu. Savjetovao je da treba biti strpljiv kod uzimanja neke ljekovite trave jer izlječenje dolazi polako, ali sigurno.

Fra Ernest preuzeo je Ašičeve recepte, ali ih je ipak dao prijatelju ljekaru da ih prouči i da savjet ako bi neku biljku trebalo izbaciti, a druge, pak, dodati malo više. I sam se pater Ernest uvjerio da božja medicina može pomoći kad je bez liječnika riješio problem proširene prostate.

Ljekovito bilje

Nevenova mast za opekline, gljivice, rane, vene

Pola kilograma svinjske masti zagrijati do vrenja ili otopiti u vodenoj kupelji pa onda dodati tri šake svježih nevenovih cvjetova. Dobro umiješati i dodati vosak veličine sapuna. Pustiti da odstoji deset minuta i povremeno miješati. Smjesu dobro iscijediti da pusti gorčinu. Uliti u tamnu staklenu bočicu.

Čaj od ružmarina i rusomače protiv angine pektoris

Jednu čajnu žličicu ružmarina staviti u 250 mililitara vode. Zakuhati i držati poklopljeno 15 minuta. Čaj zasladiti medom i dodati malo soka od limuna. Mlak čaj piti ujutro i navečer. Ako vam je tlak povišen ili snižen, dobro je staviti i rusomače. To zajedno jača srčani mišić i regulira tlak.

Sirup od trputca protiv grlobolje

Nabrati trputac, dobro očistiti, oprati i rastresti. Naizmjenično stavljati red listova i red šećera. Na vrhu završiti s redom šećera. Smjesu ostaviti na suncu od tri do četiri dana i povremeno promiješati. Kad potamni, procijedi se sirup i listove još iscijediti rukom. Uliti u tamnu bočicu. Piti po potrebi.  

Kantarion za išijas, reumu, bolove u leđima

Priprema: Maslinovo ulje staviti u veliku teglu i do tri četvrtine ispuniti rastresenim cvjetovima gospine trave. Cvjetove treba ubrati na najjačem suncu jer je tad najveća koncentracija eteričnih ulja. Ostaviti da se macerira na suncu od 10 do 12 dana, a potom procijediti. Umasirati na bolno mjesto.

Za izbacivanje vode, protiv celulita i za mršavljenje 

U istim omjerima radi se čaj od listova breze, koprive, anisa, kima, preslice, zlatice (čelebi grana) te kore drveta pasjakovine (poznate i kao pasja lijeska, krkavina). Preporučuje se čaj piti tri puta na dan. Pomoći će izbaciti suvišnu vodu iz tijela i potaknuti mršavljenje, a to može biti poticajno. Fra Ernest iz samostana u slovenskom Olimju preporučuje čaj svima koji žele prirodno mršavjeti.

Čaj za spavanje

Čaj za spavanje radi se od po jedne mjere lavande i hmelja, dvije mjere melise i tri mjere odrljena. San će brzo doći ako se prije spavanja popije šalica. Od ovog čaja može se napraviti i tinktura ako se u jaku rakiju, koja ima najmanje 50 posto alkohola, uroni ovo bilje. Rakiju treba pustiti da se macerira tri tjedna i povremeno se mora protresti. Jedna čašica ove rakije brzo će prizvati san. 

Ljekovito bilje

Ljekoviti lužnički čaj i pripravci sestre Regine

U idiličnom perivoju pokraj Zaprešića smjestila se družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog i među njima sestra koju od milja zovu Baltazar. To je Regina, koja je dobila nadimak zbog svojih trava koje brižno skuplja na obližnjem travnjaku kraj dvorca lužnica i u njihovu cvjetnjaku.

U zaraslom polju lako prepoznaje ljekovito bilje i cvjetove. Ruke joj često utrnu i zabole je jer ponekad i po devet sati zna rezuckati mirodične trave. Svaki gost ovog samostana rado će ponijeti lužnički čaj s 22 ljekovite biljke koji okrepljuje. Sestra Regina otkrila je kako ga spraviti.

U istom omjeru u čaj umiješati cvjetove kamilice, koprivu, majčinu dušicu, bazgu, plućnjak, stolisnik, akaciju, kadulju, ružmarin, ružine latice, orahov list, lipu, šipak, trputac, hibiskus, maslačak i metvicu. Čaj je mirodičan, ali blaga prozračna okusa i divne prozirnoružičaste boje. Blago zaslađen krijepi cijelo tijelo jer svaka od ovih trava na kraju nađe svoj put do oboljelog mjesta. 

Cvijetovi bazge i lišće ribizla

Sastojci: Lišće crnog ribiza, cvjetovi bazge

Priprema: Deset grama lišća crnog ribiza i pet grama cvjetova bazge preliti s četvrtinom litre vrelog vina. Dobro poklopljeno treba kuhati deset minuta. Napitak piti poprilično vruć. Uz taj čaj, dobro je i pariti se kuhanom preslicom. Treba 60 g preslice staviti u litru vode. Poklopljeno kuhati pola sata. Prije parenja treba polako trljati trbuh kamforovim uljem i tinkturom od alge ili švedske gorčice.

Neven i preslica kad mjehur peče

Priprema: Uzme se deset grama cvijeta i lišća nevena, šest grama preslice, pet grama konopljina sjemena koje se treba malo izgnječiti te pet grama konopljina lišća. Sve preliti s pola litre provrelog vina, dodati tri žlice meda i poklopljeno kuhati deset minuta. Uzimati po jednu malu šalicu ujutro natašte i prije spavanja, preko dana po jednu žlicu. Uvečer se treba pariti na preslici i nevenu - na litru vode staviti po 30 grama od svake biljke i kuhati pola sata.

Jar of honey on a wooden table with walnuts and fruit

Lijek za imunitet

Sastojci: Kilogram meda, od šest do osam srednjih limuna, šest srednjih glavica češnjaka

Priprema: Češnjak nasjeckati i staviti u med. Iscijediti limun. Smjesu držati na hladnom i uzimati tri puta na dan po žlicu prije jela. Drugi način: samljeti kilogram meda, limun, glavicu srednje velikog češnjaka, 300 g đumbira. Treba uzimati veliku žlicu pripravka tri puta na dan jedan sat prije jela. Nakon mjesec dana treba napraviti pauzu sljedećih mjesec dana. Ako treba, sve ponoviti.

Lijek protiv raka

Priprema: Svaki dan treba popiti čaj od crnog sljeza i bijele mrtve koprive. Od svake vrste uzeti prstohvat i preliti sa 125 ml vrele vode. Nkon deset minuta može se piti po volji tijekom dana. Čaj je dobar i za pomoć protiv raka maternice. Za sve vrste raka, osobito za bolesnike koji su bili na zračenju, preporučuje se čaj od zdravca. Prstohvat bilja prelije se sa 125 mililitara vrele vode i ostavi poklopljeno deset minuta. Dnevno se smije piti samo jedna šalica na gutljaje.

Domaća šljivovica, med i raž pobjeđuju svaki bronhitis i afte

Sastojci: Litra domaće rakije šljivovice, 250 grama raži, pola kilograma domaćeg meda

Priprema: U lonac stavite rakiju i raž. Smjesu treba lagano kuhati dok rakija ne zakuha. Zatim vatru dodatno smanjiti i nastaviti dalje kuhati sve dok se smjesa ne spusti tako da rakija ostane od dva do pet centimetra iznad raži. Sve potom procijediti i postupno dodavati u med. Za pomoć protiv bronhitisa i afti uzima se po jedna žlica tri puta na dan. Djeci starijoj od tri godine dati po jednu žlicu samo ujutro.

Čaj protiv čira na želucu

Iz samostana u Olimju otkrili su recept za čaj protiv čira na želucu. U jednakom omjeru staviti maslačak, koprivu, hrastovu koru, rusomaču i dupčec (poznat i kao ranilist, razlog ili verolima koju treba brati dok je biljka u cvatu). Čaj se treba piti tri puta na dan prije jela. Uz to, preporučuju i čaj za snižavanje krvnog tlaka. Dodaje se jedna mjera lišća breze, potom dvije mjere glogova cvijeta i lišća, po dvije mjere odrljena i bijele imele te tri mjere maslinova lišća. Čaj treba piti tri puta na dan. 

Protiv depresije

Protiv depresije pomoći će čaj koji ima jednu mjeru odrljena, po dvije mjere kamilice i melise te pet mjera lavande.

Danijel Berkovic/PIXSELL

Recepti iz uršulinskog samostana u Varaždinu 

Borovnica će sniziti šećer

Za snižavanje visokog šećera u krvi uršulinke preporučuju čaj od borovnice. Listovi i cvjetovi borovnice beru se u svibnju. Na litru vode staviti 60 grama listova i cvijeta te kuhati četiri do pet minuta. Poklopiti i pustiti da odstoji 15 minuta. Čaj piti tijekom dana na gutljaje. Plod borovnice se upotrebljava i protiv slabokrvnosti, cistitisa, upale grla i kožnih bolesti, ali se ne smije jesti tijekom liječenja antibioticima.

Protiv bradavica i kurjih očiju savjetuju da se nekoliko puta na dan oboljelo mjesto premaže bjelanjkom jajeta. To se treba ponavljati nekoliko dana i bradavice će same od sebe otpasti. Protiv hemoroida preporučuju čaj od preslice koji je dobar kad hemoroidi krvare. Od istog čaja stavlja se i oblog na mjesto krvarenja. Pomažu i oblozi od rastopljenog pčelinjeg voska. Kod uboda insekata pomoći će ako odmah na mjesto uboda umasiramo naribani hren ili ako zgnječimo lišće rajčice.

Preslica i zob protiv astme

Prema receptu uršulinskog samostana u Varaždinu, protiv astme dobar je čaj od puno zobi koju prvo treba skuhati, potom preliti medom i još malo zakuhati. Čaj treba dulje piti. Za prehladu je dobar čaj koji se radi uvečer. Po prstohvat lišća kadulje, stolisnika, koprive, plućnjaka, gaveza, maslačka i vodopije staviti u hladnu vodu, a ujutro kuhati od tri do četiri minute.

Tijekom kuhanja dodati žličicu majčine dušice. Nakon kuhanja čaj mora odstajati još deset minuta. Pije se mlak na gutljaje cijeli dan. Za rane od ležanja i ispucanu kožu dobra je gavezova mast. Korijen gaveza treba oprati i očistiti od crne kožice te se treba krupno naribati.

Šaku takva korijena stavi se u emajliranu posudu te se doda 100 grama stearinske svijeće i 100 grama čiste neslane svinjske masti. Sve se kuha na laganoj vatri i miješa dok ne nestane pjena. Dok je sve još mlako, procijedi se i prelije u posudice te se koristi prema potrebi. Na ranu se stavi tanki sloj i ovije gazom na jedan dan.

Recepti Fra Jure Marčinkovića za ubode, glavobolje...

Treba izvaditi žalac!

Kod uboda pčela, osa, stršljena ili nekog drugog kukca treba izvaditi žalac, ako ga ima, i isisati krv iz ubodenog mjesta. Preporučujem i:

  • Svježi luk Pojedi odmah svježi luk. Time se sprečava oteknuće u području usta, grla, ali i na drugim dijelovima tijela. Istodobno razreži glavicu luka i stavi kao oblog na ubodeno mjesto. Svakih 10 minuta zamijeni oblog novim, svježim lukom. On će izvući otrov uboda kukaca i neće biti nikakvih posljedica.
  • Lavandino ulje Ako ideš šumom i želiš se zaštititi od napada kukaca, izmasiraj se uljem od lavande pa se oni neće ni približiti, a kamoli ubosti. Lavandino ulje je svijetložuto, ugodna mirisa, ljuta i nagorka okusa, a dobiva se iz svježih lavandinih cvjetova.
  • Acetilsalicilna kiselina (aspirin, andol) Pri ubodu pčele, stršljena i slično na mjesto uboda stavi tabletu aspirina koja je malo navlažena vodom ili slinom. Tabletu lagano tiskaj na mjesto uboda najmanje minutu-dvije i onda baci. Tako neće doći do otekline i svrbeža te ćeš ubod uskoro zaboraviti.

Protiv glavobolje i migrene 

  • Čaj od gloga Preporučljivo je čaj od stolisnika piti u kombinaciji s čajem od gloga: jedan dan jedan, a drugi dan drugi čaj. Mogu se tako piti tri tjedna, slijedi tjedan dana stanke i ponovno tri tjedna. U šalicu vrele vode stavi se vrhom puna žlica cvjetova gloga, ostavi 10 minuta, procijedi i doda mala žlica švedske gorčice. 
  • Čaj od jaglaca Stavite dvije male žlice mješavine jaglačevih cvjetova i listova u šalicu vrele vode, dodajte 2-4 kapi iscjedine gorskog pelina (možete je nabaviti u ljekarni), ostavite 15 minuta poklopljeno, procijedite te popijte toplo i na gutljaje. Djeluje vrlo brzo. Na dan se piju tri šalice, i to 15 minuta prije doručka, ručka i večere. Pije se tijekom tri tjedna, a nakon toga se može prijeći na neki drugi od navedenih čajeva.
  • Prah od matičnjaka U kući je korisno imati mljevenog matičnjaka. Ako se pojave migrena ili depresija, u čašu mlijeka stavite malu žlicu praha matičnjaka, dobro izmiješajte i popijte.
  • Čajna mješavina U šalicu vrele vode malu žlicu mješavine od 30 g lavandinih cvjetova, 20 g listova matičnjaka, 20 g 

Za smetnje u radu gušterače 

  • 1. Čaj od korijena iđirota Jedna žličica korijena moči se preko noći u 2 dcl hladne vode, ujutro se podgrije, procijedi u termosicu i pije samo šest gutljaja dnevno, po jedan gutljaj prije i jedan poslije jela.
  • 2. Čaj od koprive, nevena i stolisnika 100 g koprive, 300 g nevena, 100 g stolisnika. Trave se dobro izmiješaju. Na 2 litre vrele vode staviti 4 jušne žlice mješavine. Ne kuhati, samo preliti vrelom vodom, poklopiti i nakon 10 minuta procijediti. Piti od 1,5 do 2 litre čaja dnevno. U jutarnju i večernju šalicu staviti po žličicu švedske grenčice. 
  • 3. Oblozi od švedske grenčice Područje gušterače namazati nevenovom masti pa preko toga staviti obloge od švedske grenčice preko noći. Uz upornost ovo bi moralo pomoći. U svakom slučaju, ovaj čaj je izvanredan čistač krvi.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'
FRUSTRIRANA JE

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'

Umjetna inteligencija sve je prisutnija u svijetu ljepote, a nemoguće lijepe ikone gledaju nas s Instagrama te se uistinu čine stvarnima. Čak se s time 'bore' i one koje uistinu postoje

Danas je Velika srijeda, evo zašto je vjernicima to važan dan
ZAVIRITE U SEBE

Danas je Velika srijeda, evo zašto je vjernicima to važan dan

Na Veliku srijedu u mnogim se crkvama održavaju mise, a naglasak se stavlja na analiziranje vlastitih postupaka, na odnose s drugim ljudima i učenje iz vlastitih pogrešaka
Ako se ne perete svaki dan na koži se događaju određene promjene - evo koje su to
Higijena je pola zdravlja

Ako se ne perete svaki dan na koži se događaju određene promjene - evo koje su to

Ako se koža ne pere, na njoj se nakupljaju masnoće i prljavštine, što uzrokuje začepljenje pora, prišteve te iritacije. To se odnosi i na one koji pate od raznih ekcema, koji se tako mogu pogoršati