Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Čak 80 sadnica za Terapijski park karlovačke Opće bolnice

Među sadnicama je i vegetativnim putem uzgojena sadnica Gupčeve lipe, zaštićenog spomenika prirode iz Gornje Stubice u Hrvatskom Zagorju, uz koju ide i certifikat autentičnosti

Foto: Dreamstime
0 komentara

Za formiranje Terapijskog parka „Nikola Šebetić“ u sklopu karlovačke Opće bolnice petak je posljednji dan sadnje 80 sadnica raznovrsnog drveća i ukrasnog grmlja, a do kraja svibnja iduće godine trebali bi biti gotovi svi sadržaji čija gradnja tek predstoji.

Među sadnicama je i vegetativnim putem uzgojena sadnica Gupčeve lipe, zaštićenog spomenika prirode iz Gornje Stubice u Hrvatskom Zagorju, uz koju ide i certifikat autentičnosti.

Druge zasađene vrste su  hrast, bukva, ginko, pendula, likvidambar, američki tulipanovac, močvarni taksodij i japanski javor, rekao je Hini predsjednik karlovačkih rotarijanaca Srećko Curman.

NARODNA VJEROVANJA Danas je blagdan svete Lucije: Znate li zašto sijemo pšenicu?

Ravnatelj bolnice Ervin Jančić kaže da se žure sve zasaditi prije snijega, u vrijeme vegetacijskog mirovanja, da bi već na proljeće s buđenjem prirode to drveće propupalo.

U formiranju parka financijski su sudjelovali i Šumarski i drvodjeljski fakultet, Heineken Hrvatska, Udruga sveta Veronika, RTL pomaže djeci i Karlovačka banka, te s nabavkom sadnica Rotary cluba Karlovac-Dubovac.

Prostor će, kaže Jančić, služiti za psihoterapije i društvene terapije i za druženje pacijenata sa posjetiteljima u vrijeme posjeta, a imat će glazbeni paviljon, malo igralište na gumenoj podlozi za djecu, mirišljave gredice, te polukružni dio gdje će se moći sjesti, popričati ili nešto pojesti.

USAMLJENI UMIROVLJENIK Božić je 20 godina slavio bez ikoga, a sada je plakao od sreće

Terapijski park ima i šetnicu dugu 500 metara da bi pacijenti mogli dio svog bolničkog vremena provesti na otvorenom, u šetnji na suncu ili u hladu, kako bi im se  poboljšalo zdravstveno stanje.

Sadni materijal je nabavljen na inicijativu Rotary cluba Karlovac-Dubovac koji je jesenas u prostoru Hrvatske gospodarske komore održao donacijski skup sa četiri stručna predavanja, gdje je prikupljano 7.200 kuna. Najprije je u sklopu akcije „Zasadi drvo ne budi panj“ 45 sadnica dobiveno od Hrvatskih šuma, a potom je za prikupljen novac kupljeno još 35 sadnica u rasadniku Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom, kao i potrepštine za sadnju.

bozicna zvijezda ČUVAJTE JU OD PROPUHA Božićna zvijezda najviše voli temperaturu od 20°C i vlagu

Terapijski park nosit će ime Nikola Šebetić po imućnom dobrotvoru koji je svu svoju imovinu oporučno ostavio za gradnju „bolnice i ubožnice“, koja je sagrađena na Dubovcu 1846. godine, a u kojoj je danas Dom zdravlja Karlovac. Preteča je to suvremene karlovačke Opće bolnice na Švarči, gdje je 173 godine nakon toga  podignut park njemu u spomen. (bs)

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU VIDEO SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message