Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Čarobna Kranjska Gora je za uživanje i obiteljski odmor

Čarobna Kranjska Gora je za uživanje i obiteljski odmor
1

Kranjska Gora drugo je najveće slovensko skijalište. Mnogi Hrvati obožavaju ovu destinaciju zbog uživanja na poznatoj "sunčanoj plaži". Ako ste već tamo svakako posjetite i Planicu

VIDEO

Kranjska Gora, pojam slovenskog skijanja, već je nebrojeno godina omiljena destinacija mnogobrojnih skijaša iz Hrvatske. 
Smještena u uskom klancu na granici s Austrijom i Italijom, među brojnim alpskim vrhovima, idealna je i za početnike i za napredne skijaše, a najmlađi tamo mogu uživati i u sanjkanju ili vožnji sobovskim saonicama.

Drugo je najveće skijalište (iza mariborkog Pohorja). Samo skijalište nadvisuje vrh Vitranc sa 1570 m/nm, dok se Kranjska Gora nalazi na 809 m/nm.

Osim skijanja, Kranjska Gora nudi cijeli niz popratnih aktivnosti poput skijaškog trčanja (40 km staza) ili penjanja po zaleđenim slapovima. U podnožju samog skijališta je "snježna" plaža, nadaleko poznata s razglednica i prepuna kafića i restorana s terasama na kojima se u "modu" čiste uživancije upijaju zrake ugodnogrijućeg zimskog sunca.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


U srcu je Gornjesavkse doline u kojoj počninje svaka avantura - bilo snježna ili ljetna. Gradić korijene vuče iz druge polovine 14. stoljeća, a od tada do danas Kranjska gora se iz pastirskog mjesta razvila u pravo kozmopolitsko središte. Strateški važna postala je u prvom svjetskom ratu, kada su Rusi izgradili vojnu cestu koja prolazi 1611 metara visokim prijelazom Vršić i koja vodi do Bovca na drugoj strani Triglava. Usput možete uživati u pogledu na jezero Jasna, posjetiti Rusku kapelicu podignutu u čast ruskih vojnika poginulih u lavini ili se napiti vode na izvoru, a koja je toliko moćna d će vam ispunite sve želje. 

Nacionalni ponos - Planinski muzej


Ako se zateknete u Kranjskoj Gori, posjetite u Mojstranu, mjestašce koje je idealna polazna točka za sve pohode na Triglav (2864 metara n/m), najviši vrh Julijskih Alpa i Karavanki. Slovenci su izrazito ponosni i na Slovenski planinski muzej, koji čuva njihovu planinarsku baštinu te odaje počast svojim predivnim visokim planinama.

I stari i mladi ovdje će pronaći nešto za sebe, te kroz interaktivnu igru naučiti što je to potrebno za jedan odlazak u planine ili pak iskusiti oluju u skriven u planinarskom skloništu. 

Skakalnica Planica

Planica, još jedna slovenska "znamenitost" najveća je skakaonica na svijetu, a u vrijeme najvećeg natjecanja u ožujku je vrlo posjećena. Prva skakaonica u Planici je sagrađena 1930. godine, a 1969. godine braća Vlado i Janez Gorišek konstruirali su novu skakaonicu (K-185). na njoj je 1994. godine Finac Toni Nieminen postao je prvi skakač upovijesti koji je preletio granicu od 200 m. Do danas su staze su se dograđivale, modernizirale, sve do 2013. kada je to postao moderni centar za nordijske sportove.

Vidikovac s kojeg se prate skokovi posebno je tražen u vrijeme natjecanja (karta je i 800 eura), a unutar centra je parking koji se ljeti pretvara u stazu za nordijsko hodanje i skijaško trčanje! Naravno, uz najavu, tu je i aerodinamičan tunel gdje možete naučiti letjeti kao profesionalci. Naravno, posjetite li Planicu ljeti oni najhrabriji imat će što iskusiti - a to je najstrmiji zipline na svijetu koji se spušta od vrha najveće skakaonice do podnožja (566 m) i dostiže brzinu od 90 km/h u samo nekoliko sekundi. . 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme