Obavijesti

Lifestyle

Komentari 46

Cenzura interneta - 10 zemalja gdje je on luksuz, ali i opasan...

Cenzura interneta - 10 zemalja gdje je on luksuz, ali i opasan...
1

Na Kubi sat interneta košta kao pola mjesečne plaće, u Kini postoji web policija koja prati aktivnosti, ali i brojne druge zemlje uhićuju blogere ili daju lažne vijesti

VIDEO

10. Turkmenistan

Samo pet posto populacije ima pristup internetu, a sva online aktivnost se bilježi. Tamošnji je bloger razotkrio priču o prikrivenoj eksploziji, nakon čega je uhićen, namještena mu je optužba za ubojstvo te je uhićen.

9. Vijetnam

Ova država uhićuje stanovnike koji na internet stavljaju lokalne vijesti i izvještaje, a propisana kazna za to djelo je do 15 godina zatvora. Prema dekretu vlasti iz  2013. g., stanovništvu je na internetu zabranjeno komentirati događaje u državi.

8. Kuba

Tamošnje vlasti drže cijene pristupa i prijenosa podataka na internetu visokim i sporim, kako bi ograničili stanovništvo u korištenju internetom. Vlasti imaju kontrolne točke na kojima se može ići na internet, a jedan sat surfanja košta pola mjesečne plaće.

7. Sirija

Tamošnje vlasti hakiraju društvene mreže kako bi nadzirali privatne poruke i pratili korisnike. Imaju i poseban odjel zadužen za objavljivanje lažnih priča, a jedna od njih je tvrdila kako je ustanak iz 2011.g djelo islamskih terorista čime namjerno obmanjuju narod.

6. Bahrein

Vlada je srušila oko 1000 internet stranica, kao i uklonila video te audio materijal da bi spriječile informiranje stanovništva. Među ostalima, zabranili su i Google Earth kako se kraljevska palača i vrtovi ne bi mogli uspoređivati sa siromašnim selima.

5. Sudan

U ovoj se zemlji online novinare uhićuje te muči mjesecima. U 2013. g. pristup internetu je onemogućen na 24 sata kako bi se prikrile vijesti o protuvladinim prosvjedima.

4. Saudijska Arabija

Sav internetski promet prolazi kroz centralni i nadzorni filter, a u internet kafićima bilježi se svaki posjetitelj. Stanovnike se potiče da prijavljuju nemoralan sadržaj, a oni koji ga stavljaju na internet suočavaju se s kaznama zatvora u trajanju od pet godina.

3. Kina 

Ova država ima najveći broj uhićenih zbog internet prekršaja, a primjer njihovih zločina je potpisivanje online peticija. Tamo 40.000 internet-policajaca bilježi promet i pretražuje zabranjene riječi, pa takav sadržaj brišu.

2. Iran

Više od polovice najpopularnijih internet stanica na svijetu imaju blokiran pristup. U 2012. jedan je bloger uhićen te mučen do smrti zbog kritiziranja islamske republike.

1. Sjeverna Koreja

Pristup internetu ima samo vrlo mali broj ljudi, poznat kao elita. Ukupno se može pristupiti tek oko 5500 internet stranica, koje redovito donose lažne vijesti koje pogoduju režimu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume
Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje