Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Češnjak, peršin, čili, timijan i lavanda najzdraviji su začini

Češnjak, peršin, čili, timijan i lavanda najzdraviji su začini
1

Već češanj češnjaka na tjedan smanjuje rizik od raka te regulira šećer u krvi, korijandar ubija bakterije bolje od antibiotika, a cimet pomaže kod dijabetesa tipa 2

VIDEO

Dvije žličice timijana zadovoljit će 20 posto dnevnih potreba za željezom. Osim toga, majčina dušica bogata je manganom koji jača rad mozga te čuva zdravlje kostiju, kože i hrskavice. A na top-listi moćnih boraca protiv bolesti vodi češnjak zbog antibakterijskih, antivirusnih, antigljivičnih, antiparazitskih i antioksidacijskih svojstava.

- Osim toga, ometa metabolizam tumorskih stanica te ih može uništiti - tvrdi Karen Collins, savjetnica za prehranu na američkom institutu za raka.

- Samo jedan, dva češnja češnjaka na tjedan učinkovita su zaštita od raka, a kako biste pojačali djelovanje, nakon sjeckanja, a prije prženja, ostavite da češnjak odstoji 15 min. Potom svježi češnjak propržite na niskoj temperaturi te pomiješajte s tjesteninom, crvenom paprikom i parmezanom - savjetuje Collins. Češnjak pomaže i kod artritisa, probavnih problema, bolesti dišnih putova i krvožilnih bolesti te u liječenju bakterijskih infekcija. Jedna, dvije kapsule na dan snizuju tlak te razine kolesterola i šećera u krvi. Odlično je sredstvo protiv kašlja i infekcija grla, a djeluje i kao analgetik te će komadić zgnječenog češnjaka na bolnom zubu ublažiti zubobolju.

Probava radi bolje, a šećer ne ‘skače’ uz mirisni cimet

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Cimet pomaže pri stabiliziranju razine šećera u krvi, popravlja apetit i olakšava probavu. Žličica cimeta na dan pomaže osobama koje imaju dijabetes tipa 2 da razinu šećera drže pod kontrolom. Samo četvrtina ili pola žličice cimeta na dan snižava razinu lošega kolesterola i triglicerida u krvi. Pospite cimet na zobenu kašu, pahuljice i umak od jabuka. Uz klinčić nezaobilazan je dodatak u kuhanom vinu.

Ljuti dodatak sprečava čir, olakšava dijetu i čisti organizam

Držeći loš LDL kolesterol pod kontrolom, čili-papričice popravljaju krvnu sliku. Kapsaicin - ljuti spoj u papričicama, snažno ubrzava metabolizam te potiče sagorijevanje masnoća. Također, kapsaicin smanjuje rizik od raka debelog crijeva i raka kože te rizik od čireva jer povećava sposobnost želučanih stanica da se odupru bakterijskim infekcijama koje uzrokuju čireve. Osim toga, kao i ostali ljuti začini, potiče znojenje pa je idealan dodatak laganim jelima kako bi se organizam riješio toksina.

U sve se miješa i smanjuje rizik od karcinoma dojke

Zdrav je za kosti i jetra jer obiluje vitaminom K. Znanstvenici su otkrili da peršin blokira rast stanica raka dojke. Spoj apigenin jača otpornost na razvoj kancerogenih tumora. Stručnjaci savjetuju da jelima svaki dan dodate nekoliko prstohvata svježega mljevenog peršina koji pristaje uz limunovu koru, metvicu, češnjak, kapare, ribu i govedinu.

Ružmarin liječi već mirisom, a pečenje pretvara u zdravu hranu

Pomaže u borbi protiv bakterija koje se prenose hranom. Dodajte ga pečenome mesu, ali i marinadama jer će kiseline i antioksidansi spriječiti kvarenje mesa. Dodavanje ekstrakta ružmarina mesu sprečava nastanak heterocikličkih amina - kancerogenih spojeva koji nastaju kad se meso peče na roštilju ili na vrućem ulju. Miris jača koncentraciju i pamćenje.

Lijek koji se jede, pije i stavlja na obloge

Đumbir pomaže kod prehlade, ublažava želučane probleme i bolove kod artritisa. Sadrži spojeve gingerole koji sprečavaju upale, olakšavaju bolove, smanjuju rizik od raka i prirodno spuštaju visoku temperaturu. Ekstrakt đumbira olakšava jutarnje mučnine u želucu te nakon operacije. No kako je i blagi sedativ, trudnice se obvezno moraju posavjetovati s liječnikom. Slaže se sa sojinim umakom, čili-papričicama, citrusima i češnjakom. Korijen možete naribati i u kavu ili čaj, a koristi se i u oblozima protiv grčeva. Prah dodajte u vodu i nakon 15 minuta namočite ručnik.

Nestaje potištenost, a i PMS se lakše podnosi uz đumbir

Koristi se u obliku ljekovitog čaja ili kao dodatak jelima od riže. Djeluje moćno poput tablete antidepresiva, a istraživanja su pokazala da šafran u kapsulama kod tri, četiri žene upola smanjuje neugodne simptome PMS-a poput promjene raspoloženja. Dobro se slaže sa školjkama, rižom, rajčicama, češnjakom i lukom.

Kadulja mijenja kemiju u mozgu i tako štiti od Alzheimera

Čaj od kadulje pomaže kod upale grla i nervoze želuca. Snižava kolesterol i krvni tlak te smanjuje rizik od srčanih bolesti. Kadulja ublažava i rane simptome Alzheimerove bolesti sprečavajući ključni enzim da uništi acetilkolin u mozgu koji je uključen u proces pamćenja. Slaže se s tikvicama, peršinom, ružmarinom, majčinom dušicom i orasima. Dodajte je kobasicama, umaku od rajčice, mesu, ribi i žitaricama.

Egzotičan začin jede se poslije posjeta zubaru

Pasta od kurkume ubrzava zacjeljivanje rana, a čaj ublažava prehladu i respiratorne probleme. Ublažava upale, bol kod artritisa, ozljeda i nakon stomatoloških zahvata. Pomaže kod srčanih bolesti, dijabetesa i Alzheimerove bolesti. Sprečava rast tumorskih stanica te je moćan saveznik u liječenju raka debelog crijeva, prostate i dojke. Odličan je dodatak juhama, varivima i mesnim jelima.

Muškatni oraščić

Ublažava želučane probleme. Dobar je saveznik u borbi protiv gljivica te bakterije Listerije, E. coli i salmonele. Dodajte ga juhama, jelima s piletinom ili batatom.

Kumin

Moćan je antioksidans i sprečava upale. Pomaže u zaustavljanju rasta tumora te pri kontroli razine šećera. Utrljajte ga u meso, a slaže se i s umacima.

Metvica

Učinkovita je u liječenju bolesti crijeva. Dvije žlice metvice pomiješajte s 1/2 šalice jogurta ili ricotte te poslužite s bobicama. Dodajte je povrću i piletini.

Neven

Latice obiluju flavonoidima koji se bore protiv bakterija i upala. Smiruje želudac, pomaže kod upale grla te pri zacjeljivanju opeklina i posjeklina.

Anis

Pomaže kod kašlja i curenja nosa te smiruje želudac. Zbog spoja sličnog estrogenu sjemenke olakšavaju dojenje, ublažavaju menstrualne tegobe i jačaju libido. 

Origano

Efikasan je u liječenju infekcija imunih na antibiotike te gljivičnih infekcija - vaginitisa i infekcije sluznice usta. Sadrži 20 puta više antioksidansa od ostalih biljaka.

Lavanda

Njezin miris smiruje, a dodate li je jelima, liječi nadutost. Ulje lavande zaustavlja svrbež. Ublažava simptome alergija. Dodajte je piletini, svinjetini te u recept za kruh.

Čičak

Njegov se kuhani korijen može jesti, a s lišćem i sjemenkama dodatak je jelima. Pomaže u borbi protiv bakterija i upala. Mlijeko čička štiti jetra i usporava rast tumora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'