Jedan od sastojaka češnjaka ne može se razgraditi pa se miris izlučuje i kroz dah i kroz znoj. Da bi ga umanjili, koristite jabuke, perišin i limun koji neutraliziraju dah
Češnjakoljupci, jabuka je lijek za zadah nakon bijelog luka
Dodatak češnjaka dat će odličan okus jelu, ali i posljedicu neugodnog zadaha koji će vas pratiti dulje nego osjećaj sitosti. Za taj intenzivan miris nema konkretnog rješenja, a američki znanstvenici sa Sveučilišta Ohio tvrde kako su od žvakaćih guma i vodica za ispiranje usta puno djelotvornije jabuke i limunov sok. Također, u umanjivanju zadaha mogu pomoću zeleni čaj, peršin i špinat piše Daily Mail.
Jedan od sastojaka češnjaka, alil-metil-sulfid, ne može se razgraditi tijekom probave, a svježi zeleni začini, citrusi i povrće ga eventualno mogu neutralizirati zahvaljujući polifenolima koje sadrže.
U studiji su ispitanici jeli sirovi češnjak, a potom se mjerila jačina njihova zadaha po četiri komponente. Nakon prvog mjerenja podijeljeni su u nekoliko skupina gdje su jeli razne namirnice da bi smanjili zadah, a najveći je pomak zabilježen u grupi kojoj su jeli jabuke.
- Osim toga, pomoći može i napitak poput mlijeka. Već 200 ml mlijeka može upola smanjiti intenzitet neugodnog mirisa od češnjaka i koncentraciju njegovih sastojaka u tijelu - rekao je voditeljica studije, profesorica Sheryl Barringer.