Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
55 komentara

Cijeli život krivo režete kruh - ovo je puno bolji način za to

Neke stvari radimo automatski, kako smo naučili ili jednostavno intuitivno. Tako je i s rezanjem kruha. No postoji način uz koji će se rezati ljepše i s puno manje mrvljenja

Foto: Pixabay/Merseyside Police
55 komentara

Sarah Jampei, food novinarka, amaterska kuharica i fotografkinja hrane, otkrila je najbolji način rezanja kruha kako bi izbjegli gnječenje, mrvljenje i loš izgled.

Iako se čini "neprirodno", vjerujem da okretanje kruha na bok u mnogim slučajevima mnogo bolji način rezanja nego klasičan, a rezultat je odmah vidljiv - objasnila je Jampei.

- Da, potrebno je malo više pažnje i kruh će se sporije rezati. Dok režete šnite morat ćete pridržavati kruh kako se ne bi zgnječio i pripaziti na rezove kako bi šnita zadržala prvotni oblik kruha. Dva puta tjedno radim u restoranu u kojem, između ostalog, režem kruh od pola metra na kriške debljine 1 centimetar. Najbolji način za postići pravilnost šnita i da sve budu otprilike jednake je metoda koju sam ranije opisala - napisala je za Food52.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Napominje da će se na ovaj način smanjiti mrvljenje kruha, pretanke ili predebele šnite te posljedice "razvlačenja" zgnječenog kruha - rupe. 

Budući da se kruh reže sa strane nož će odmah zahvatiti dio gornje i donje korice koje se klasičnim rezanjem često zdrobe. Najbolji način za konzistentne šnite jest raditi glatke pokrete naprijed natrag s nožem sa što manje pritiska prema dolje.

Ova tehnika rezanja šnita kruha se pokazala posebno zahvalna kod prozračnih tipova kruha, poput običnog bijelog kruha, i kod izrazito tvrdih vrsta kruha, na primjer crnog sa sjemenkama. 

U Hrvatskoj postoji narodno vjerovanje da onaj tko bi krivo rezao kruh je prije toga lagao, a onaj tko štrucu kruha stavi naopako na stol, dopušta da zli ljudi dobiju moć nad kućom. Ako se kruh s narezanom stranom položi u smjeru vrata, sreća izlazi iz kuće.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message