Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Cijene maslinova ulja uskoro bi mogle naglo odletjeti u nebesa

Cijene maslinova ulja uskoro bi mogle naglo odletjeti u nebesa
1

Smrtonosni patogen koji napada stablo masline diljem Europe mogao bi prouzročiti štetu od 162 milijarde kuna i prouzročiti globalno poskupljenje maslinova ulja

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak:  Njiva u oblacima: Vrt je bio moja oaza, ali mora se ukloniti

Znanstvenici su proračunali gubitke koje će prouzročiti bakterija Xylella fastidiosa, patogen koji je uništio stabla maslina u Italiji, piše BBC.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:37

Bakteriju prenose kukci, a sad predstavlja opasnost za plantaže maslina u Španjolskoj i Grčkoj. Posljedično, zbog bolesti bi moglo poskupjeti maslinovo ulje.

Smatra se kako je Xylella  među najopasnijim patogenima za biljke u svijetu i trenutačno ne postoji lijek za infekciju. Može napasti stabla trešnje, badema i šljive kao i masline. Postala je usko povezana s maslinama nakon što je soj otkriven na drveću u mjestu Puglia u Italiji 2013. godine. Bakteriju prenose insekti koji isisavaju biljne sokove, poput pjenušca. Infekcija ograničava sposobnost stabla da se opskrbljuje vodom i hranjivim tvarima, pa s vremenom ono uvene i umire.

Maslinovo ulje za razliku od drugih masti, produljuje život
Maslinovo ulje za razliku od drugih masti, produljuje  život

U Italiji su posljedice širenja bolesti katastrofalne, a procjenjuju da će urod biti manji za 60 posto u odnosu na 2013. godinu kad su prvi put otkrili bakteriju.

stara maslina

- Šteta na stablima maslina dodatno smanjuje vrijednost zemlje, a regija postaje manje atraktivna za turiste. Širenje bakterije utječe i na lokalnu ekonomiju te gubitak poslova u agrikulturi - kazala je dr. Maria Saponari iz Instituta za održivu zaštitu bilja.

Bakterija se u međuvremenu proširila na Španjolsku, Francusku i Portugal. Kako bi suzbili zarazu, uklanjaju zaraženo drveće i pokušavaju suzbiti širenje kukaca koji je prenose. No ako te mjere ne budu uspješne, kakav će biti financijski učinak zaraze?

U studiji koju su objavili 13. travnja znanstvenici su napravili modele scenarija o tome kako će zaraza utjecati na tržište i ekonomiju. Uspoređivali su različite mogućnosti, a pripremili su predviđanja za Italiju, Španjolsku i Grčku budući da proizvode 95 posto europskog maslinovog ulja.

Maslinovo ulje: Za jača pluća, bolju probavu i niži kolesterol
Maslinovo ulje: Za jača pluća, bolju probavu i niži kolesterol

Ako se infekcija proširi u Španjolskoj te većina stabala odumre, gubiti bi mogli premašiti 120 milijardu kuna u toj zemlji. Sličan je scenarij u Italiji kojoj prijeti gubitak od 30 milijardi, dok Grčkoj prijeti gubitak od 12 milijardi. Ako uspiju suzbiti infekciju, gubitak je značajno manji. No autori su uvjereni da, bez obzira koji se scenarij odigrao, posljedice će pretrpjeti krajnji potrošači.

Fotolia

- Očekujemo da će biti manje maslinova ulja na tržištu te manjak rezervi, a zbog toga će ulje poskupjeti - kazao je voditelj istraživanja Kevin Schneider koji radi za Sveučilište Wageningen u Nizozemskoj.

Kaže kako su njihove analize pokazale i negativan utjecaj na ekonomiju jer su mogući veliki gubiti u turizmu i kulturi upravo zbog te bakterije.

- Čuli smo zastrašujuće priče o naslijeđenim nasadima o kojima su skrbile generacije iste obitelji. Isti nasadi na kojima su radili nečiji djedovi danas su potpuno uništeni. Kako odrediti ekonomski gubitak u takvoj situaciji? Kulturološka vrijednost je puno veća nego što možemo izračunati - ustvrdio je Schneider.

Brojne inicijative pokušavaju riješiti problem korištenjem repelenata koji će insekte odvratiti od slijetanja na njihovo drveće, a znanstvenici dodatno istražuju zašto su neka stabla otpornija na zarazu od drugih. Smatraju, naime, kako će problem riješiti sadnjom otpornijih vrsta stabala.

Hrana koja smanjuje tlak: Češnjak, maslinovo ulje i riba
Hrana koja smanjuje tlak: Češnjak, maslinovo ulje i riba

- Potraga za otpornim ili imunim vrstama je obećavajuća i prihvatljiva za okoliš te održiva, a dugoročno pokazuje strategiju kontrole kojoj se europska znanstvena zajednica posvećuje relevantnim istraživačkim naporima. Održiva strategija za smanjenje populacije insekata je drugi način za suzbijanje vektorske bolesti, a u tom pogledu mehaničko uklanjanje korova u proljeće jedna je od najučinkovitijih metoda za smanjenje populacije insekata. Proučavamo i nekoliko drugih metoda za smanjenje populacije kukaca - istaknula je dr. Saponari.

Dreamstime

Za sad su ustanovili da su na infekciju posebno otporne dvije vrste masline, a nadaju se da će uslijediti istraživanja koja će proširiti i te spoznaje. Studiju su objavili su časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Rodila se 'kultura balkona' koja nas sada povezuje u izolaciji

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:

Pokretanje videa...

00:47
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku