Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Cijene po Adventima: U Split po divljač, a na Gradinu po vafle

Cijene po Adventima: U Split po divljač, a na Gradinu po vafle
14

Napravili smo đir po Adventima u zemlji. Donosimo cijene, gdje piti najbolje kuhano vino, a gdje najbolje jesti. Saznajte i kakvi vas specijaliteti čekaju u raznim gradovima

VIDEO

Advent u Puli svaku večer privlači velik broj Puljana, ali i drugih gostiju. Na desetak kućica, prigodno ukrašenih mnogim lampicama, kuglicama i vjenčićima, nude hranu i piće za svaki ukus i džep. Razne rakije, likeri, popularni džin, ali i kuhano vino, mogu se naći od 2 eura. Oni koji ne vole alkohol mogu se ugrijati uz toplu čokoladu za 3 eura. Domaća istarska piva od pola litre koštaju 3,5, a najveći red stvara se ispred kućica s mirisnim delicijama. "Kobasica u paninu" je 5 eura, burger se može pojesti za 8-9, a vrući krumpirići s umakom od sira i tartufa koštaju 4,5 eura.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

adventska ponuda u hrvatskim gradovima 00:57

- Taj miris tartufa mami nas sve. A preukusno je i zasitno. Zato i stojimo te strpljivo čekamo red. Porcija je obilna, pa prijateljica i ja uzmemo jednu, od koje se obje najedemo. Poslije je obavezna čaša kuhanog vina i zabava je zajamčena - kazale su dvije mlade Puljanke.

Za one koji vole slastice, tu su tople knedle s čokoladom ili malinom i vanilijom, koje koštaju 5, fritule od 5 eura, a porcija kupusa s kobasicom je 7,5 eura. Puljani "guštaju" i uz sarmicu - sendvič za 7,5 eura.

Makarska ima pržene kozice i lignje, ali i sushi

- Pržene kozice ili lignje s pomfritom za 10 eura novost su u Božićnom gradu u Makarskoj, a posjetitelji, koji su se naviknuli za advent jesti kobasice i fritule, iznenađeni su ponudom - govori Dominik Fluka, koji ima kućicu.

- Osim lignji i kozica, imamo gavune s pomfritom za 7 eura. To je sve zamrznuto, ubacimo u fritezu i brzo je gotovo. Ljudima je na prvu malo čudno, ali ima ih koji dođu i baš žele probati ono što nudimo - ističe.

Od pića najviše prodaju kuhano vino od 3 eura, kuhani džin i punč, koji koštaju po 3,5 eura, te aperol za 4 eura.

- Imamo dobar caffe aparat, a prodaje se i vruća čokolada za 3 eura - pokazuje.

Nešto novo i drukčije, dosad neviđeno u Makarskoj, nudi u svojoj kućici i David Erceg.

- Petkom u ponudi imamo domaći sushi, radimo ga ovdje na licu mjesta. Nezgodno je jedino što se dugo čeka jer ga kolega radi sam, pa mu treba vremena - kaže Erceg.

- Sushi je baš tražen, koliko god pripremimo, sve se proda. Cijena je 10 eura za 8 komada, uz to se dobije đumbir, soja i kavijar - ističe.

Ostale dane u tjednu najviše prodaju tacosa.

- Tacosi s trganom piletinom naš su specijalitet, koštaju 7 eura, dobiju se dva tacosa na posteljici od doritosa. Velike su nam porcije, želimo imali i kvalitetu i kvantitetu. Sve pravimo domaće, od umaka, sira, mesa koje se melje doma, peciva… - ponosno kaže David.

Ističe kako od pića najviše prodaju kuhani džin za 4 eura i kuhano vino za 3 eura.

Iste cijene pića ima u svojoj kućici i Branka Vuković, koja je nadaleko poznata po tradicionalnim dalmatinskim fritulama.

- Ovo je obiteljski posao, fritule su nastale nekada davno, recept je tradicionalni dalmatinski, prave se s krumpirima, ali imamo neke tajne sastojke i omjere. Prodajemo i svoje vrećice u kojima se nalazi suha smjesa u koju je samo potrebno dodati vodu i svi mogu praviti fritule doma - objašnjava.

A gužva bude i kod Sebastijana Gašija, koji se diči domaćim kobasicama.

- Imamo dobre domaće kobasice za 6 eura i najbolje burgere, oni koštaju 8 eura. Imamo uz to hot dog od 3 eura te tople sendviče od 4 eura. Ali ipak najviše prodamo kobasica - govori nam Sebastijan.

- Od pića najviše ide kuhano vino za 3 eura i kuhani džin za 4 eura. Imamo i razne sokove po 3 eura te pivo u boci ili točeno. Imamo čak i butelje vina te dalmatinsku platu sira i pršuta za 10 eura, ali to baš i nije traženo - iskren je Sebastijan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Cijene po Adventima: U Split po divljač, a na Gradinu po vafle 00:59

Split nudi hamburgere od divljači

Split: Ponuda i ukrasi na Adventu u gradu

Hamburgeri od divljači, "sengviči" s dimljenim kobasicama iz Zagore, Anđine sarme i druga jela s odmakom od klasike ovih se dana poslužuju na Adventskoj fjeri na splitskom Zvončacu. Slavi se na četiri središnje lokacije; i na Mertojaku, koji je više kvartovski đir, uz klizalište, na Prokurativama, gdje uz poskupe kobasice, kuhana vina, fritule, možete unajmiti klizaljke, a kućice na Rivi ove su godine najpustije. Na Zvončacu se redaju koncerti Vesne Pisarović, Nene Belana, Psihomodo popa, Giuliana, Silentea i Vojka V. Za koje se plaća ulaznica, a tu su i svakodnevni nastupi DJ-eva sa slobodnim upadom.

Hamburgeri su od 10 i više eura, a porcija fritula je od 4 do 4,5 eura, čaša od 2 dl kuhanog vina oko 3,5 eura.

Od zanimljivijih mjesta na Koluru Zvončac, kao se zove tamošnji adventski gradić, kućica je Gatuzo. Drže je tri kuma. Ovo im je prva sezona na Adventu, a namirnice im, kunu se, stižu iz domaće radinosti u Dalmatinskoj zagori.

"Ovo je priča iz gušta i ljubavi prema dobroj spizi nas tri kuma sa suprugama jer svi imamo svoje druge poslove izvan ovog. Nismo bez iskustva. Nekad smo konobarili, a i jedan kum vodi restoran na Visu. Forte u ponudi nam je 'Kobaja u sengvi', dakle domaćica kobasica napravljena u Zagori, gdje se suprugina familija bavi poljoprivredom. Tako imamo sve domaće od mesa, sireva do krumpira - pohvalio se Ivan Ukić iz Gatuza, koji povremeno služe i dnevne marende.

Kobasice, hamburgeri i gulaši od jelena i vepra dio su "divlje" priče Debelog vepra (The Fat Boar).

"Divljač je dio naše ponude u Debelom vepru, a ovdje smo se potrudili za hamburgere ugoditi okuse dodatkom govedine ili svinjetine. Meso divljači prije pečenja odležava u različitim pajcovima od korjenastog povrća, vina ili kvasine. U bogatoj ponudi imamo i gulaš od divljači, a tu se nađe i šumskih plodova, uglavnom ponuda je gurmanska i blagdanska - objasnio je chef Goran Mladenović.

U Vodicama je sarma od divljeg zelja

Vodički Advent i ove godine organiziran je u novouređenom parku na Trgu kneza Branimira, gdje uz bogat dječji i glazbeni program posjetitelji već uživaju u gastronomskim delicijama.

- Naša sarma na divlje spoj je potpuno novih okusa, takvo nešto niste još kušali. Radi se od divljeg zelja i uz nju ide poseban umak - rekla nam je Anita Franin Pečarica, direktorica Turističke zajednice Vodica, pa dodala da nam ne može otkriti sastojke recepta.

Uz sarmu, čija se cijena porcije kreće od 6 do 9 eura, u Vodicama se uz klasičnu ponudu kobasica mogu pronaći razni burgeri, kao i slatke delicije, poput nezaobilaznih fritula, koje su 3 eura. Ugrijati se možete raznim koktelima, a najpopularnija pića su kuhani džin, za koji ćete odvojiti 4 eura, te kuhano vino, čija je cijena 3 do 5 eura.

VIDEO Raskošno ukrašene ulice u Opatiji mame građane da kušaju kuhanu čokoladu, vino...
VIDEO Raskošno ukrašene ulice u Opatiji mame građane da kušaju kuhanu čokoladu, vino...

Ono čemu se Vodičani osobito vesele su tradicionalne fešte, prva za Badnjak, od 10 sati, kad počinje Fešta od bakalara, a 31. prosinca od podne je Roštiljada na Gumnu (Obala Vladimira Nazora). Tijekom fešti posjetitelji će jesti bakalar na crveno i roštilj besplatno, pa ne čudi da su one omiljeni dani vodičkog Adventa.

Na Gradini svi žele vafl na štapiću

U Rijeci od pet štandova unutar zidina, koji nude široku lepezu zimskih delicija, sve je posloženo kako treba, dva nude razne tople napitke, a tri slasne zalogaje, tako da nema usporedbe i guranja.

Kako je advent bez fritula nezamisliv, na kućici Di Mare Desserts mogu pojesti tradicionalne home made fritule i palačinke s raznim preljevima (3,5 eura), ali već sad hit slastica ove godine su vafl na štapiću (4 eura) s raznim slatkim preljevima, poput čokolade, raznobojnih slatkih mrvica i bijele glazure. Na kućici Foodie privući će vas mirisi slasnih Tasty and Chilly burgera te odlična gurmanska kobasica u brioš pecivu s karameliziranim lukom i BCC umakom (6,50 eura), koja je već prvog dana otvaranja Adventa bila vrlo tražena. Može se pojesti i klasičan hot dog za 3,80 te pomfrit za 3,50 eura.

Na kućici Jingle & Mingle, koja se nalazi na samom ulasku u Gradinu, čekaju vas posebno kreirani burgeri (uzmite ih prepolovljene kako biste s društvom podijelili i isprobali razne okuse). U ponudi su četiri vrste, uključujući Golden i Jingle burger, i ne zna se koji je bolji. Većina je 8,50 eura, a premium Poorkie je 9.

Na kućicama RiA i Božićna koliba možete se ugrijati kuhanim rakijama, džinom od 4, vinom za 2,50, bez obzira na to uzmete li crno ili bijelo, rumom od 3 eura, čajem za 2,40 ili toplom čokoladom od 3,50 eura.

Za one koji vole popiti nešto fino "na toplom" tu je i Vintage bar, kafić na Gradini, gdje se možete ugrijati i uživati u najboljem pogledu na kaštel, ali i Rijeku.

- Advent na Gradini je najljepši. Sve je predivno okićeno, a hrana je super. Iako je vikendom gužva, dečki i cure rade ko po špagi, pa nema dugog čekanja. Probali smo Poorkie burger, koji je obilan i preukusan, no budući da imamo 'slatki zub', svakako smo uživale u vaflima na štapiću - kažu djevojke koje su na riječki Advent došle iz Zagreba.

U Vinkovcima je središte ispred knjižnice

Vinkovci: Marin ?ili? zapalio prvu adventsku svije?u

Već tradicionalno, na svom Adventu – Ledenoj bajci u Vinkovcima, pripremljen je bajkovit ambijent najljepšeg Adventa Srijema i Slavonije. Mirisi hrane i pića, ugodna glazba, smijeh, radost i zajedništvo stvaraju poseban ugođaj u svakom čovjeku i pripremaju ga za najradosniji kršćanski blagdan - Božić.

Svećenicima u Đakovu smeta klizalište ispred katedrale: 'Jedan je stao pred kamion'
Svećenicima u Đakovu smeta klizalište ispred katedrale: 'Jedan je stao pred kamion'

Ove godine središte okupljanja je ispred predivne knjižnice – vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice. Produžetak je to pješačke zone, dio nekadašnjega korza, koji ove godine blista tisućama lampica. Veliko klizalište okruženo je ugostiteljskom ponudom u šarmantnim adventskim kućicama, gdje ugostitelji nude tople i hladne napitke, slavonske specijalitete i tradicijske proizvode. Kuhano vino može se naći već od 2 eura, kao i rum-punč i čaj. Dimljena kobasica u lepinji je 5, kobasica s kiselim kupusom 4, a od deserta tu su mini palačinke za 3, a fritule za 4 eura.

Iz Zagreba stigle na najljepši advent

Advent na Gradini je najljepši. Sve je predivno okićeno, a hrana je super. Iako je vikendom gužva, dečki i cure rade ko po špagi, pa nema dugog čekanja. Probali smo Poorkie burger, koji je obilan i preukusan, no budući da imamo 'slatki zub', svakako smo uživale u vaflima na štapiću, kažu posjetiteljice iz Zagreba.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak
Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet
ŠTO VI MISLITE?

Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet

Umjesto lijepih uređenih varijanti sa sjajnim česticama ili nekom od proljetnih, pastelnih boja, ova se dama odlučila za mnogo 'opasniji' izgled noktiju