Obavijesti

Lifestyle

Komentari 395

Cijene po gradovima: Evo koliko kava stoji na splitskoj rivi, na Stradunu, u Slavonskom Brodu

Cijene po gradovima: Evo koliko kava stoji na splitskoj rivi, na Stradunu, u Slavonskom Brodu

Obišli smo kafiće na jugu Dalmacije i u Slavoniji. Cijene kava opet su najviše u samom središtu Dubrovnika, a na Makarskoj rivi pije se obična kava za 8 kuna

VIDEO

Ujutro dvije kratke espresso i dvije čaše vode, i zato sam mlađi deset godina. Ne vidim puno filozofije u tome da cijena kave bude toliko različita od mjesta do mjesta. Nabavljamo je uglavnom po istoj cijeni, govori nam Trpimir Jonjić, vlasnik kultnog imotskog kafića. 

POGLEDAJTE VIDEO: Usporedili smo cijene kave u nekoliko gradova

Pokretanje videa...

Cijene kave po gradovima VIDEO

Za malu espresso bez mlijeka trebat ćete izdvojiti 7 kuna, za malu s mlijekom 8, dok je velika kava u Imotskom 9 kuna. I nema razlike od kafića do kafića. Na makarskoj rivi obična je kava 7 i 8 kuna, dok za veliku s mlijekom treba izdvojiti 12 kuna.

Ni kvartovske cijene kave u Splitu nisu veće od 7, 8 i 10 kuna, ali je zato na rivi cijena kave nešto skuplja i iznosi od 16 do 18 kuna.

Oni gosti i turisti koji požele uživati u ispijanju kave u Dubrovniku, na Stradunu morat će malo dublje posegnuti u džep. Espresso je 17 kuna, double espresso 32, americano 27, ista ta samo s mlijekom je 30, caffe latte 35 kuna, kao i cappuccino. Najskuplji je double cappuccino koji je 42 kune. U gradskoj kavani cijene kave su još više - espresso je 26, dok je dupli espresso 33 kune. Najskuplji su cappuccino s i bez kofeina, 34 kune, te američka kava s mlijekom po izboru, bademovo, sojino ili kokosovo, po 33 kune, kao i Nescafe s mlijekom za 35 kuna.

Noćni život na Stradunu

S druge strane, u Osijeku je cijena jedne šalice kave s mlijekom od sedam do 10 kuna. Ovaj raspon cijena ne mijenja se ovisno o poziciji lokala pa tako u nekom kafiću daleko od centra, katedrale i poznate šetnice uz Dravu možete kavu platiti 10 kuna, a u centru grada sedam kuna. Crne ili turske kave stoje tek kunu ili dvije manje nego one s mlijekom, a ledenu kavu možete popiti za 12 do 15 kuna.

 

Cijena kave u Slavonskom Brodu razlikuje se od lokala do lokala, odnosno lokacije gdje su oni smješteni. U onima koji su na periferiji grada može se popiti kava s mlijekom i za 7 kuna, dok je cijena nešto veća u kafićima bliže centru grada. Na Korzu u kafićima uglavnom se kreće od 8 do 12 kuna. Brođani uživaju u dobroj kavi i kažu da je ona u Sl. Brodu, nakon povratka s godišnjeg odmora s neke destinacije na Jadranu, dobra i jeftina.

Slavonski Brod - Damir Huljić dobio prestižno priznanje za vrhunski pripremljenu kavu.

Tajna dobre kave leži u 4 M. To znači vrhunski aparat, što bi Talijani rekli macchina, potom znalački podešen mlinac za vrstu kave koju imate, onda mješavina, odnosno vrsta kave. A četvrto M je man, tj. ruka barista ili konobara koja s puno ljubavi priprema kavu. 
Tako tajnu dobre kave objašnjava Damir Huljić, vlasnik kafića Come Back u Slavonskom Brodu, jednog od onih u kojima se pije najbolja kava u Hrvatskoj. Da je tome doista tako, govori prestižno priznanje Franck Barista Club, koji mu je dodijelio Franck i koje gostima jamči vrhunski pripremljenu kavu.

Dobili su pločicu na koju su izuzetno ponosni i koja će stajati na ulazu u lokal. Bit će to oznaka da se u tom kafiću pije dobra kava, baš kao što Michelinova zvjezdica u restoranima gostima jamči dobru hranu. 

 

Cijene kave u hrvatskim gradovima:

Slavonski Brod

Cijene kave se razlikuju po lokacijama kafića, 7-12 kuna.

Osijek

Cijene se ne mijenjaju drastično ovisno o lokaciji, 7-10 kuna.

Dubrovnik

Najskuplje su na Stradunu i u gradskoj kavani, 17-42 kune.

Split

Na rivi su cijene duplo veće nego u kvartovima, 16-18 kuna.

Još ste čitali u 24sata

Skoro svi ovo rade u seksu, ali samo rijetke nije sram priznati

U što se pretvorilo 'Dobro jutro, Hrvatska'? Bez Doris Pinčić, ovo je postalo 'Laku noć, Hrvatska'

Dr. Slavko Sakoman: 'Sin Nine Morić došao mi je na terapiju'

Opet sud: Drpiću prijete četiri ovrhe, za vodu duguje 1440 kn

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 395
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku