Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Čišća i jeftinija energija kod kuće

Čišća i jeftinija energija kod kuće: 'Radim ovo iz ekoloških razloga, ali I zbog uštede'

Dok se Europa odvikava od fosilnih goriva, lokalne energetske mreže upotrebljavaju obnovljive izvore kako bi popunile prazninu i smanjile račune potrošača

VIDEO

Možda izgledaju kao obični utikači, no priključite dizalicu ili punjač za električna vozila pomoću jednog od pametnih widgeta i rezultat bi mogao biti velika ekološka dobit i ušteda za kućanstva.

U sjevernom španjolskom gradu Valladolidu, Santiago Campos testira novu tehnologiju koja obećava promjenu načina na koji on i mnogi drugi troše energiju kod kuće. Campos je krajem prošle godine u svojoj kući instalirao niz pametnih widgeta i sada je spreman iskoristiti prednosti s većom energetskom učinkovitosti i nižim računima za grijanje.

POGLEDAJTE VIDEO Savjeti za štednju:

Pokretanje videa...

Štednja 02:11

Veliki bonusi

„Činim ovo iz ekoloških razloga i također kako bih uštedio novac kod kuće, posebice kako bih učinkovito upotrebljavao svoju dizalicu topline”, kaže 55-godišnji Campos, koji radi za lokalnu elektroenergetsku zadrugu Energética Coop. „Također želim pridonijeti razvoju nove usluge za koju mislim da bi mogla imati veliki utjecaj na naše članove i okoliš.”

Dobro došli u projekt REDREAM kojega financira EU. Nastoji potaknuti korištenje jeftinijih izvora obnovljive energije.

Uvođenjem tehnološkog sustava temeljenog na podacima koji optimizira kako i kada potrošači upotrebljavaju energiju, inicijativa pomaže Europi da se odvikne od fosilnih goriva kao što su ugljen i prirodni plin.

Ples i igre nude bolji pogled na život i umiranje u drevnoj Italiji
Ples i igre nude bolji pogled na život i umiranje u drevnoj Italiji

Mjeseci naslova o rastućim troškovima energije istaknuli su važnost europskog cilja da svoju energiju ozeleni. Čak i prije ruske invazije na Ukrajinu prije više od godinu dana, EU je pripremao veće ciljeve za obnovljive izvore energije za 2030. u okviru borbe protiv klimatskih promjena.

Prema novom nacrtu europskog zakonodavstva, obnovljivi izvori energije činit će najmanje 40 % potrošnje energije u EU-u na kraju desetljeća, što je povećanje u odnosu na prethodni cilj od 32 % za 2030. godinu.

Ipak, ovaj cilj predstavlja izazove, ne samo zbog povremene prirode obnovljivih izvora energije kao što su solarna energija i energija vjetra.

Vršna potražnja za energijom rijetko se poklapa s vršnom proizvodnjom obnovljivih izvora energije. Uključite dizalicu topline kod kuće navečer i velika je vjerojatnost da će korištena električna energija biti proizvedena iz fosilnih goriva.

Radiator and thermostat

Pristupačno i jednostavno

„Trenutačne mogućnosti za potrošače da promijene svoju potrošnju energije vrlo su ograničene”, kaže dr. Álvaro Sánchez Miralles, energetski stručnjak koji koordinira projekt REDREAM. Trogodišnja inicijativa traje do rujna ove godine.

Velika ideja projekta je ‚energetski ekosustav‘ koji može smanjiti vršnu potražnju ravnomjernijim raspoređivanjem potrošnje energije tijekom dana. Sustav može upravljati uređajima na daljinu i iskoristiti uvjete kada su obnovljivi izvori energije dostupni.

Na primjer, ako je vedar sunčan dan i solarne energije ima u izobilju, sustav zna iskoristiti priliku čišće, jeftinije energije za punjenje stvari poput električnih vozila.

Sve to znači mogućnost veće upotrebe obnovljivih izvora energije i to na način koji je praktičan za kućanstva, prema Mirallesu, koji je viši izvanredni profesor na Institutu za istraživanje tehnologije (IIT) na Papinskom sveučilištu Comillas u glavnom gradu Španjolske Madridu.

Sučelje aplikacije pomaže potrošačima da bolje razumiju upotrebu, a ‚energetski asistent‘ savjetuje o opcijama.

Kora limuna i ljuske badema u izradi automobila: 'Otpad može biti i vrijedan resurs'
Kora limuna i ljuske badema u izradi automobila: 'Otpad može biti i vrijedan resurs'

Jedan način rada automatski uključuje uređaje kada je obnovljivih izvora energije u izobilju i kad su jeftiniji. Drugi šalje upozorenje o tim trenucima potrošačima i ostavlja im da odluče hoće li ili ne aktivirati uređaje.

U Valladolidu, Campos kaže da je prepustio tehnologiji da donosi sve odluke o njegovoj dizalici topline i pohvalio je cijeli sustav.

„Postavio sam jeda automatski upravlja mojom dizalicom topline”, rekao je. „Tako je jednostavno za upotrebu i već ima veliki učinak.”

Campos kaže da je prerano za izračun točnih ušteda. 

Dok samo nekolicina korisnika u Španjolskoj, Hrvatskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu zasad testira tehnologiju, kad se poveća u narednim, mogla bi imati značajan utjecaj na poticanje obnovljivih izvora energije.

„Naša je stvarna ambicija imati milijune korisnika kako bismo mogli masovno unijeti ove promjene”, rekao je Miralles.

Dreamstime

Zamjena uloga

Preko lokalnih partnera, projekt REDREAM također pomaže potrošačima da postanu i proizvođači obnovljivih izvora energije, uloga je to koja je iznjedrila izraz ‚proizvođači-potrošači‘.

To može imati različite oblike – od izgradnje vjetroturbine u zajednici do postavljanja solarnih ploča na krovove kućanstava. Tim ovdje vidi još jednu priliku za povećanje obnovljivih izvora energije i smanjenje troškova energije.

U Valladolidu Campos razmatra kako bi mu tehnologija projekta REDREAM mogla omogućiti izravniju upotrebu solarne energije koju stvara na svom krovu za napajanje vlastitog doma.

Lokalna proizvodnja električne energije i potrošnja energije u kućanstvu mogu se integrirati kroz tehnologiju.

Drugi također vide prednosti u većoj lokalnoj proizvodnji obnovljivih izvora energije.

Kostas Galanakis je koordinator projekta Smart-, konzorcija osam sveučilišta i istraživačkih centara diljem Europe koji promiču razvoj ‚gradskih četvrti s pozitivnom energijom‘ ili PED-ova.

Projekt nadopunjuje planove EU-a za uspostavu 100 takvih energetskih gradskih četvrti do 2025. godine. Započeo je 2019. i traje do travnja ove godine.

PED su zajednice ili susjedstva koja, proizvodnjom vlastite energije iz obnovljivih izvora, proizvode više energije nego što je troše.

Pozitivni začarani krugovi

Ta se energija zatim može prodati natrag u mrežu i, kada se dobit ponovno uloži, stvara se pozitivan začarani krug: prihodi od obnovljivih izvora upotrebljavaju se za ubrzavanje lokalnih zelenih tranzicija i mogu pomoći siromašnijim kućanstvima da plate svoje račune za energiju.

Postoje uspješni primjeri, no oni su obično manjih razmjera. Projekt Smart-BEEjS upotrebljava ih kako bi pokušao utvrditi što funkcionira i što je potrebno za pojavu više PED-ova.

Galanakis ističe slučajeve kao što je Aardehuizen u Nizozemskoj te otok Samsø u Danskoj, gdje potrošači ubiru ekonomske i ekološke nagrade proizvodnjom vlastite energije.

Aardehuizen ima samo 23 kuće. Svaka se grije pasivnom solarnom toplinom (veliki prozori na jugu), solarnim kolektorima, pećima na drva i dizalicama topline. Iako je zajednica spojena na električnu mrežu, zahvaljujući solarnim pločama uglavnom je samodostatna.

Godine 1997. otok Samsø dobio je vladin ugovor da postane energetski samodostatan na temelju 100 % obnovljivih izvora energije. Više od četvrt stoljeća kasnije, otok sam proizvodi svu svoju električnu energiju i toplinu s pomoću pučinskih i kopnenih vjetroturbina i solarnih ploča.

Dok su politička potpora i novo financiranje presudni za procvat PED-ova drugdje, dokazi koje tim projekta Smart-BEEjS proizvodi mogu poslužiti za buduće političke odluke, prema Galanakisu, koji je izvanredni profesor inovacijskih sustava i poduzetništva na Sveučilištu Nottingham Trent u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dugoročno, on vidi rastući apetit i ogroman potencijal za izgradnju energetskih sustava odozdo prema gore kako bi najugroženiji ljudi u društvu imali koristi.

„Usredotočeni smo na decentralizaciju energetskog sustava kako bismo smanjili ovisnost o fosilnim gorivima i učinili ga socijalno pravednim tako da ranjivija populacija ne bude izostavljena”, kaže Galanakis.

Autor  ANDREW DUNNE

Istraživanja u ovom članku financira program EU-a Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA). Članak je izvorno objavljen u časopisu Horizon, časopisu za istraživanje i inovacije EU-a. 

Više informacija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith