Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ples i igre nude bolji pogled na život i umiranje u drevnoj Italiji

Ples i igre nude bolji pogled na život i umiranje u drevnoj Italiji

Slike grobnica i urni bacaju novo svjetlo na zamršenost etruščanske i rimske civilizacije prije najmanje 2000 godina, oživljavajući je za moderna vremena

VIDEO

Zidovi 2500 godina stare etruščanske grobnice u talijanskom gradu Tarquinia prekriveni su slikama plesača i glazbenika u jarkim bojama. Pogrebna urna iz 1. stoljeća žene koja je umrla u obližnjem Rimu prikazuje par koji igra društvenu igru.

I dok se čini da su grobnice i urne malo vjerojatna mjesta za pronalaženje scena ljudi koji plešu ili igraju društvene igre, u klasičnoj su antici prenosili važne poruke o osobnim odnosima i društvu.

POGLEDAJTE VIDEO Savjeti za zavođenje:

Pokretanje videa...

01:32

Igra zavođenja 

Na primjer, rimska mramorna urna nosi natpis koji identificira preminulu ženu kao Margaris, robinju Marka Alija Herme. Par igra stratešku igru „Mali vojnici” (Little Soldiers) koja simbolizira zavođenje, a Margaris pobjeđuje.

„Slika društvene igre prikazuje intimnost između para”, kaže Véronique Dasen, profesorica klasične arheologije na Sveučilištu u Fribourgu u Švicarskoj. „To je jako lijepa stvar jer je ona robinja, ali je i voljena i vođa. Igra je također poruka da će zauvijek biti zajedno.”

Iako su igre bile važan dio drevnog života, igrali su ih čak i bogovi, dugo se vremena nisu proučavale. Jedino veće djelo na tu temu objavljeno je 1869.

Sve više je tjeskobe, izgaranja i depresije na radnom mjestu - tri su posebno ranjiva sektora
Sve više je tjeskobe, izgaranja i depresije na radnom mjestu - tri su posebno ranjiva sektora

Dasen vodi istraživački projekt pod nazivom Locus Ludi, kojega financira EU, kako bi riješila ovaj propust. Provodi prvo sveobuhvatno istraživanje pisanih, arheoloških i ikonografskih zapisa o igrama, koji su uglavnom zaboravljeni u muzejima i knjižnicama.

Zločesti dečki i dobre djevojke

Neki rimski sarkofazi djece imaju uklesane scene igre dječaka. Nisu to obične ilustracije zabave iz djetinjstva; malo su drugačije.

Prekrasne rezbarije prikazuju dječake koji se bore u jeku igre i vuku se za kosu. Jedan dječak čak grize drugoga u igri.

To odražava mjeru u kojoj je nasilje bilo dopušteno u igrama i u kojoj je kulturološki dio zabave, prema Dasen. Rimljani su cijenili ovakvo ponašanje.

Rimske djevojke, s druge strane, nikad nisu prikazivane kako se bore tijekom igre. Za razliku od dječaka, one su uvijek prikazane kako lijepo i tiho sviraju.

Takve zabave bile su način da djeca iskuse pobjedu i poraz te da nauče vladati svojim emocijama.

3D avatari i pametni dizajn za manje kriminala u budućnosti
3D avatari i pametni dizajn za manje kriminala u budućnosti

Zaigraj ponovno

Osim proučavanja skrivenih poruka na slikama igara u starorimskoj i grčkoj umjetnosti, tim projekta Locus Ludi rekreirao je neke igre i učinio ih dostupnima za igranje na internetu.

Igra „Mali vojnici” (Little Soldiers), koju igraju robinja i njezin ljubavnik jedina je rimska strateška društvena igra koja je detaljno opisana u rimskoj literaturi.

Istraživači su upotrijebili te opise i arheološke nalaze kako bi rekreirali pravila igre tako da se ona može ponovno igrati i danas, zajedno s nekoliko drugih drevnih igara koje su postale dostupne suvremenim igračima.

Prema Dasen, cilj je pomoći integraciji drevnih igara kao kulturnog materijala u današnje školske i sveučilišne programe.

Znati više o obrazovnoj i društvenoj ulozi igre u prošlosti važno je za razumijevanje sadašnjosti i širenje rasprave o visokotehnološkim igračkama i novim oblicima društvenosti. Projekt Locus Ludi, čije financiranje podupire Europsko istraživačko vijeće, započeo je 2017. i traje do rujna ove godine.

Ženski autoritet

Za razliku od starih Rimljana i Grka, žene su u etruščanskom društvu imale ravnopravan status s muškarcima. Etruščani su kontrolirali središnju Italiju prije nego što je regija postala dijelom Rimskog Carstva. Mnoge njihove rituale usvojili su Rimljani.

„Grci su bili šokirani statusom koji su imale Etruščanke i opisali su ih kao žene na lošem glasu”, rekla je dr. Audrey Gouy, arheologinja specijalizirana za predrimsku Italiju na Sveučilištu Lille u Francuskoj.

Scene naslikane u podzemnim grobnicama u Tarquiniji ne samo da prikazuju žene i muškarce kako ravnopravno plešu, već također prikazuju žene kao vođe u svojoj zajednici.

Plesači izvode drevni pogrebni ritual. Vodi ih žena koja svira kastanjete. Trake od svetog platna prebačene su joj preko ruku, a simbol su njezinog vjerskog autoriteta.

„Ova je žena kontrolirala ritual”, kaže Gouy, prva osoba koja je proučavala etruščanski ples.

Sviračica kastanjeta vodila je ljude kroz različite faze rituala. Otvorila bi vezu između svijeta živih i svijeta mrtvih, pomažući pokojniku da prođe.

Stanična smrt, događaj koji stvara život, također može izazvati ozbiljne bolesti
Stanična smrt, događaj koji stvara život, također može izazvati ozbiljne bolesti

Ples na pogrebu također je poslužio ljudima u suočavanju s tugom, smatra Gouy.

„Ples ima psihološki učinak na tijelo koji pomaže u oporavku nakon smrti”, rekla je.

Gouy je proučavala tekstil u etruščanskoj umjetnosti u sklopu projekta pod nazivom TEXDANCE, kojega je financirala EU, a koji je završio 2021., te je prošle godine objavila knjigu na tu temu.

Kostimirani signali

Rekla je da istraživanje odjeće plesača na slikama i rezbarijama otkriva mnogo o njihovim pokretima i zvukovima koje su ispuštali.

„Kroz odjeću možemo vidjeti različite faze plesa”, kaže Gouy.

Odjeća u grobnicama pokazuje da se plesačice isprva kreću sporo, a zatim se okreću i skaču sve brže i brže. Gouy, koja je i sama plesačica, planira rekreirati ovu odjeću i snimiti video njihovih pokreta kako bi pokazala kako se ritual mogao izvesti.

Osim odjeće, plesači i plesačice nosili su narukvice i pojaseve koji bi zveckali tijekom kretanja.

Ženski dodaci možda su proizvodili lagane, visoke zvukove. Muški pojasevi imali su veće predmete koji su mogli zvučati poput tihog zveckanja.

Moguće razlike u zvuku između mladića i djevojaka u plesu navele su Gouy na pomisao da je u etruščanskom plesu možda postojala neka vrsta rodne zvučne slike.

„Grobnice u Tarquiniji me fasciniraju jer su Etruščani stvorili omotač slika oko svojih mrtvih kako bi ih zaštitili zauvijek”, rekla je. „One su prepune prikaza radosti i života te nam govore jako puno o etruščanskom društvu.”

Autor  ALEX WHITING

Istraživanja u ovom članku financirali su Europsko istraživačko vijeće EU-a i program Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA). Članak je izvorno objavljen u časopisu Horizon, časopisu za istraživanje i inovacije EU-a. 

Više informacija

Locus Ludi

TEXDANCE

Istraživanje i inovacije o kulturnoj baštini koje financira EU.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith