Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Čišćenje je kao psihoterapija: Odmara, opušta i oraspoložuje

Čišćenje je kao psihoterapija: Odmara, opušta i oraspoložuje
1

Psihologija čistoće: Samo 20 minuta čišćenja na tjedan dovoljno je da spriječi potištenost i posljedice napetosti, a zadovoljstvo je još veće ako se čisti prirodno

VIDEO

Osim što troši kalorije i potiče proizvodnju endorfina, hormona sreće, čišćenje popravlja raspoloženje te uklanja napetost, kaže američka psihologinja dr. Marla Deibler. 

Štoviše, bavite li se kućanskim aktivnostima 20 minuta na tjedan, ublažit ćete stres i spriječiti rizik od drugih psiholoških teškoća, pokazalo je istraživanje objavljeno u britanskom časopisu za sportsku medicinu. Život u čistom prostoru također pruža osjećaj kontrole nad okolinom, što vodi zadovoljstvu i ugodi. 

- Osjećaj kontrole koji osigurava čišćenje životnog prostora uspješno nadoknađuje nemogućnost preuzimanja kontrole u drugim područjima života - tvrdi psihologinja dr. Rebecca Beaton. A takva želja za kontrolom evolucijski je usađena potreba, ističu znanstvenici. 

- Stalno volimo znati što je oko nas. Stoga se radije priklanjamo čistim prostorima koje je lakše nadgledati. U njima se osjećamo opuštenije - kaže dr. Sally Augustin. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Limun i sol su snažan par 

Kiselina limunova soka uklanja nečistoće i hrđu, a osobito je učinkovita u kombinaciji sa solju. Limunom se odlično čiste površine elemenata, daske za rezanje, slavine, posuđe, kante za otpatke i plastične posude za hranu.  

Ulje za čišćenje i ruku i ormara

Biljna ulja za kuhanje poput suncokretova i maslinova uklanjaju nečistoće, ublažavaju vidljivost ogrebotina te vraćaju vlagu drvenom pokućstvu istrošenom vremenom ili izloženosti suncu. Također, učinkovito uklanjaju s ruku boju za ličenje. 

Uljem naranče protiv žvaka

Ulje naranče odlično uklanja žvakaću gumu s raznih površina, uključujući i tkaninu. No tkaninu operite odmah nakon tretiranja. Za čišćenje četki i češljeva napunite posudu sa šalicom i pol vode, pola šalice destilirana octa i 20 kapi ulja čajevca, lavande ili eukaliptusa. U otopini 20 minuta namačite četke pa isperite.

Uz limun je i deterdžent jači

Da bi deterdžent za posuđe bolje odstranjivao masnoće, dodajte mu žličicu limunova soka. Kamenac se lakše uklanja ako slavine premažete limunovim sokom i ostavite preko noći.

Čajevac skriva ogrebani parket

Kako biste ublažili vidljivost ogrebotina na parketima, premažite ih s dvije-četiri kapi ulja čajevca. Obrišite višak ulja te utrljajte ocat.   

Brzo ribanje 

Natopite polovicu limuna sodom bikarbonom i istrljajte kuhinjske elemente te prebrišite mokrom krpom. Ne čistite time osjetljive površine poput mramora ili nehrđajućeg čelika.   

S esencijalnim uljima oprezno

Esencijalna su ulja vrlo snažna pa ih je važno pažljivo upotrebljavati. Primjerice, samo kap ulja peperminta sadrži arome kao trideset šalica čaja od metvice.  

Čist dom, čiste misli...

Raščišćavanje okoline često djeluje poput organizacije psihe, objašnjava psihologinja dr. Rebecca Beaton.

No u suvremenom, užurbanom i radoholičarskom načinu življenja najveća psihološka prednost čišćenja, još važnija od terapije, mentalna je relaksacija koju osigurava. 

- Kućanski su zadaci vrlo jednostavne, ponavljajuće tjelesne aktivnosti koje na psihu djeluju opuštajuće i meditativno. Nije ih potrebno proučavati, usavršavati ili analizirati, važno je samo biti ondje i započeti - kaže kalifornijska učiteljica zen budizma Karen Maezen Miller. 

S druge strane, život u “neredu i kaosu” upućuje na način upravljanja vlastitim životom. 

- Izbjegavate li teške i naporne dužnosti u jednom području života, iako možda nesvjesno, činite to i u drugima. Rekla bih: ‘Stanje nepospremljena kreveta odraz je trenutačne situacije u glavi’ - navodi Miller. 

Ribanje koje izbjeljuje 

Pospite vanjsku stranu navlažene limunove kore krupnijom solju. Zatim korom očistite zaostale mrlje od kave i čaja sa šalica.    

Nema pucanja ratana

Kako biste spriječili isušivanje ili pucanje pokućstva od ratana ili pletera, prebrišite ga krpom navlaženom biljnim ili suncokretovim uljem. Ulje ćete lakše razmazivati ako ga najprije malo ugrijete. 

Pasta za zube polira i slavine i klavirske tipke

Slavine u kuhinji ili kupaonici možete ispolirati i zubnom pastom. Nanesite malo paste na meku krpu te ispolirajte tamnu srebrninu. Zatim je isperite vodom i osušite krpom. Da biste temeljito očistili tipke klavira, svaku od njih oprezno prebrišite vlažnom pamučnom krpom na koju ste nanijeli malo paste za zube. Ispolirajte ih suhom čistom krpom.   

Kristalni sjaj nakon octa 

Mješavina tople vode i četvrtine šalice octa očistit će pod od bilo kojeg materijala, osim mramornog ili drvenog na kojima se ne bi smjela upotrebljavati. Kako bi staklene čaše sjale kao nove, vodi u kojoj ih ispirete dodajte šalicu octa. 

Sudoper sjaji kao nov

Površine od nehrđajućeg čelika ljepše će sjati ispolirate li ih krpom navlaženom maslinovim uljem. Nakupljene masnoće s tavica i lonaca uspješno ćete očistiti mješavinom biljnog ulja i žličice krupne soli. Zatim ih isperite vrućom vodom. 

Dezinfekcija bez otrova 

Destilirani bijeli ocat zaustavlja širenje plijesni i nekih bakterija poput E. coli i salmonele, navode stručnjaci. Kako biste uklonili plijesan izazvanu vlagom sa zidova, zahvaćena područja poprskajte octom. Nakon 15-ak minuta prebrišite vodom i ostavite da se osuši.    

Pećnica je čista za šaku soli

Da biste bez oštećivanja očistili mrlje sa staklenog posuđa, deterdžentu dodajte malo krupne soli. Mrlje od ulja ili hrane koja se u vrijeme pečenja slučajno izlila po pećnici odmah pospite solju. Nakon što se pećnica ohladi, obrišite je vlažnom krpom.   

Laštenje bez rizika od mrlja 

Nakon što vlažnom spužvicom očistite prljavštinu s kožnatih cipela, navlažite meku krpu biljnim uljem te prebrišite površinu cipela. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam