Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Čistač organizma: Omega-3 i sport podižu dobar kolesterol

Čistač organizma: Omega-3 i sport podižu dobar kolesterol

Trigliceridi snižavaju dobri HDL kolesterol i ubrzavaju aterosklerozu pa ih treba kontrolirati svake godine. Pridonose srčanim oboljenjima jer kad su oni povišeni, HDL kolesterol je snižen

VIDEO

Kolesterol je kemijska tvar steroidne strukture koja se prvenstveno stvara u jetri i sastavni je dio svih stanica u našem organizmu.

Važan je u građi stanične membrane, radu stanica središnjeg živčanog sustava i u stvaranju tzv. steroidnih hormona neophodnih za život, primjerice kortizola, aldosterona ili spolnih hormona, objašnjava nam dr. Dražen Šebetić, subspec. internist-kardiolog iz zagrebačke Poliklinike Šebetić.

Kako bi se kolesterol mogao transportirati iz jetre, spaja se sa specijalnim prenosiocima, tzv. lipoproteinima, koji se razlikuju po gustoći. To su HDL i LDL čestice.

Očistite loše masnoće iz krvi: Jedite ovih top 10 namirnica...
Očistite loše masnoće iz krvi: Jedite ovih top 10 namirnica...

- HDL kolesterol još nazivamo ‘dobri kolesterol’ jer kao ‘čistač” na sebe veže i prenosi suvišan kolesterol iz tkiva i krvnih žila natrag do jetre. LDL kolesterol, koji čini oko 80 posto cirkulirajućeg kolesterola, još se naziva i ‘loš kolesterol’ zbog sposobnosti ‘prodora’ kroz unutarnji sloj arterije, taložeći se i tako sudjelujući u procesu stvaranja plaka na žilama koji vodi do kardiovaskularnih bolesti, odnosno srčanih bolesti ili moždanog udara - govori dr. Šebetić.

Rizik za ta stanja raste kad je povišena razina ukupnog i LDL kolesterola te smanjena razina HDL kolesterola. Ako su razine u granicama normale ili je smanjena razina ukupnog i LDL kolesterola te povećana razina HDL-a, rizik se smanjuje.

Važno je znati da HDL može sniziti unos previše životinjskih masnoća ili transmasnih kiselina, rafiniranog šećera, ali i brašna, te hrane koja obiluje kolesterolom. Na njega utječu i pušenje cigareta te dijabetes.

Salo na trbuhu opasnije je za srce nego prekomjerna težina
Salo na trbuhu opasnije je za srce nego prekomjerna težina

- I trigliceridi, vrste masnoća u krvi važne pri tjelesnim aktivnostima i gladovanju, su čimbenici koji pridonose srčanim oboljenjima ubrzavajući aterosklerozu, jer kad su oni povišeni, HDL kolesterol je snižen.

Trigliceride unosimo hranom na bazi ugljikohidrata i nalazimo ih pohranjene u masnim stanicama tijela i zato ih je, kao i kolesterol, potrebno kontrolirati u razmacima od šest mjeseci i jedne godine, ovisno o stupnju rizika za oboljenje od srčanih bolesti.

Kad su povišeni određeni tipovi lipoproteina, ili u slučaju tzv. ‘sekundarne prevencije’, kad je već nastupila srčana bolest, razina kolesterola regulira se (i održava) statinima, a razinu triglicerida lijekovima koji se nazivaju fibratima - govori dr. Šebetić i dodaje da liječenje povišenog kolesterola gubi smisao ako ga ne prati promjena načina života, poput uvođenje prehrane bogate omega-3 masnim kiselinama i dovoljno fizičke aktivnosti koje pomažu snižavanju triglicerida. 

Što naše srce i krvne žile jako vole i kako im pomoći?
Što naše srce i krvne žile jako vole i kako im pomoći?

Što je ukupni kolesterol? HDL mora biti visok

Vrijednost ukupnog kolesterola ne govori puno o eventualnom riziku za razvoj bolesti. Važan je omjer ukupnog i HDL kolesterola. Ako je HDL kolesterol visok, tad će i ukupni kolesterol biti viši. Loša je situacija ako je, primjerice, ukupni kolesterol 8, HDL samo 1, a omjer 8:1 = 8.

S druge strane, dobro je ako je omjer ukupnog kolesterola i HDL-a manji od 6, a ako je ukupni kolesterol još niži, situacija je još bolja. Primjerice, ako je ukupni kolesterol 8, a HDL je 2, omjer će tad biti 8:2, dakle 4, što je jako dobro, objašnjavaju kardiolozi.

Human Heart Attack Time Bomb

Razina kolesterola ovisi o stupnju rizika za bolesti

Vrijednosti LDL kolesterola kod pacijenata s vrlo visokim kardiovaskularnim rizikom mora biti ispod 1,8 mmol/l, s visokim rizikom ispod 2,5 mmol/l, a s umjerenim i niskim ispod 3,0 mmol/l. Vrijednosti HDL kolesterola za muškarce su veće od 1,0 mmol/l, a za žene veće od 1,3 mmol/l . Idealni trigliceridi su oko 1,3 mmol/l.

'Zatajenje srca danas postaje epidemija i jako veliki problem'
'Zatajenje srca danas postaje epidemija i jako veliki problem'

Na kolesterol utječe vježba: Trčite i budite aktivni pola sata dnevno

Redovita tjelesna aktivnost važan je faktor u snižavanju LDL kolesterola. Aerobna sportska aktivnost, i to pola sata dnevno, poput trčanja, plivanja, vožnje bicikla ili bržeg hodanja, može sniziti LDL kolesterol za pet do deset posto, pokazala su istraživanja. Anaerobni sportovi, poput dizanja utega, ali i lagane aktivnosti, poput šetnje, nemaju tako velik učinak.

NE VJERUJTE SVEMU ŠTO VIDITE: Prava istina o onim savršenim slikama fit djevojaka s Instagrama!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku