Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

CNN među 13 skrivenih kutaka Europe uvrstio i istarski Rovinj

CNN među 13 skrivenih kutaka Europe uvrstio i istarski Rovinj
15

Iako je manje poznat od svojih susjeda Pule i Poreča, Rovinj posebnim čini jedinstveni stil života, prekrasne plaže, arhitektura i dobra vina, piše američki CNN

VIDEO

Savršen spoj Toskane i Venecije, prošaran vinogradima, srednjovjekovnom arhitekturom i prekrasnim plažama čine Rovinj posebnim mjestom na karti Europe. No ono što ga čini jedinstvenim jest način života kojim grad diše. Ovdje je stil život sličan onome na koji su živjeli naši djedovi, piše američki CNN koji je istarski biser uvrstio među 13 skrivenih mjesta Europe koje svakako trebate posjetiti. 

Iako manje poznat od Poreča i Pule, Rovinj odiše posebnom atmosferom, pišu. Dok nema turista, grad djeluje kao mjestašce kraj Siene, a iznad njega se uzdiže crkva iz 18. stoljeća, crkva sv. Eufemije. Za posjeta svakako trebate isprobati najbolje vino u restoranu Wine Vault, a potom uživajte u dizajnerskom hotelu Lone koji se skriva u šumama Istre.  

Osim Rovinja, na listi najpoželjnijih destinacija svoje su mjesto našli i Matera u Italiji, Lodz u Poljskoj, Bergen u Nizozemskoj, Ikaria u Grčkoj, Kraljevstvo Istočna Anglija, Ticino u Švicarskoj, Formentera u Španjolskoj, Île de Noirmoutier u Francuskoj, otok Lewis u Škotskoj, Matarranya u Španjolskoj, otok Muhu u Estoniji i Fermanagh Lakelands u sjevernoj Irskoj. 

Matera, Italija

Nevjerojatno lijep gradić prekrasne arhitekture turisti naprosto obožavaju. Matera je omiljeno mjesto brojnih filmskih režisera kao što je Pier Paolo Pasolini, Mel Gibson i Francis Ford Coppola čiji je djed rođen u blizini. Gradić je sve do 1950. godine bio napušten sve dok ga nisu otkrili hipiji, a četiri desetljeća kasnije UNESCO ga je uvrstio u Svjetsku baštinu između ostalog iz zbog crkvica iz bizantskog doba. 

Fermanagh Lakelands, Sjeverna Irska

Iako Irska nije toliko popularna kao susjeda Velika Britanija, ovdje vas očekuju dvorci iz 17. i 18. stoljeća, mistična jezera i pogled na planine Donegal. Da biste u potpunosti doživjeli Irsku, odsjednite u dvorcu Crom koje je u vlasništvu grofova Erne više od 350 godina. Na livadama koje se protežu dokle pogled seže možete u potpunosti iskusiti irskih štih, a prednost je što vas samo dva sata vožnje dijeli od Belfasta i Dublina. 

Otok Muhu, Estonija

Na otok Muhu ljeti možete trajektom, a zimi dok se Baltičko more smrzne i ledenom cestom. Na otoku koji odiše tradicijom živi svega 2000 ljudi, a turiste privlači upravo to. Bez imalo gužve možete razgledati poganske crkvice iz 13. stoljeća i uživati u pogledu na vjetrenjače, a duh otoka u potpunosti ćete osjetiti u hotelu Padaste Manor koji spaja dansku, estonsku te rusku kulturu. 

Regija Matarranya, Španjolska 

Regija Matarranya španjolska je Toskana s vinogradima, poljima maslina i bistrim rijekama. Ona leži na području nekadašnjeg Aragona, Valencije i Katalonskog kraljevstva, a daje vam osjećaj kao da živite u vrijeme kraljeva. 

Život teče mirno, što ostavlja puno vremena za duge šetnje planinama, vožnju biciklima i posjet vinogradima. Upravo je iz tih razloga ova regija jedno od omiljenih mjesta za odmor europskih kraljevskih obitelji. 

Otok Lewis, Škotska

Otok Lewis je poseban svijet, na kojem su plaže podsjećaju na one s Kariba, ali je more hladno. Još uvijek se priča keltskim, a stanovnici ne odustaju od tvida ni ljeti. Restorani nude domaće uzgojenu piletinu i janjetinu, a strastveni ribiči doći će na svoje, jer je pecanje jedan od najomiljenijih sportova na otoku. 

Ile de Noirmoutier, Francuska

Samo četiri sata vožnje od Pariza skriva se omiljena destinacija za obitelj. Naime Ile de Noirmoutier skriva bogati životinjski svijet, ali i nevjerojatna polja mimoze. Bogata gastronomska ponuda uključuje kamenice u kojima možete uživati dok pratite utrku jahti. 

Lodz, Poljska

Treći najveći grad u Poljskoj, Lodz iz industrijskog se središta pretvorio u kulturno i postao dom kinematografije i koncertno središte velikih svjetskih imena poput Eltona Johna. Uzduž jedne od najdužih ulica u Europi, ulice Piotrowska očekuje vas više od 100 kafića i restorana koji poslužuju tradicionalnu poljsku i židovsku kuhinju. Nakon toga vas put vodi u Manufakturu, industrijski kamp iz 19. stoljeća koji je sada ispunjen trgovinama, muzejima, kinima i disko klubovima, a dobra je zabava zajamčena.

Bergen, Nizozemska

Samo 45 minuta vožnje od Amsterdama, smjestio se Bergen, mjesto gdje umjetnici i pisci crpe inspiraciju za svoja djela. Grad podsjeća na američki Hamptons, a pruža vam nezaboravnu zabavu na plaži, vožnju biciklima te uživanje u ukusnim plodovima mora. 

Ikaria, Grčka

Svježi zrak, čisto more i ukusna hrana ono je što Ikariju, otok udaljen od Atene četiri sata vožnje trajektom, čini posebnim. Nevjerojatna arhitektura vratit će vas u antička vremena i omogućit vam da zaboravite na vrijeme i prepustiti se sitnim užicima koji čine život ljepšim.

Istočna Anglija, Ujedinjeno Kraljevstvo

Unatoč Cambridgeu, najpoznatijem središtu regije, Istočna Anglija nije osobito popularna među turistima iako nudi puno toga. Osim šalice vrućeg čaja s malo mlijeka, Istočna Anglija idealno je mjesto za sakupljače antikviteta, osobito gradovi Lavenham i Long Melford, dok će ljubitelje povijesti oduševiti srednjovjekovne crkvice u Norfolku. 

Ticino, Švicarska

U središtu Lugana, gradu Ticino spajaju se najbolje stvari iz Italije i Švicarske, osoblje restorana je izuzetno ljubazno, a vlakovi uvijek dolaze na vrijeme. Ticino mami načinom života, a dugi ručkovi, izleti brodom na jezero Lugano i savršen ten mame posjetitelje. 

Formentera, Španjolska

Iako su na Formenteri viđene i Kate Moss i Jade Jagger, Formentera je ipak manje popularna od Ibize, no upravo joj to daje posebnu čar. Naime, gradnja je na prvoj liniji do mora zabranjena, pa su plaže očuvane i ništa vas ne može spriječiti da uživate u finom koktelu dok ležite ispod palme.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije