Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

CNN uvrstio Plitvička jezera među 10 najljepših slapova

CNN uvrstio Plitvička jezera među 10 najljepših slapova
4

Da je Grand Canyon prekriven zelenom mahovinom, prošaran sa 16 jezera i tisućama slapova izgledao bi poput Plitvičkih jezera u Hrvatskoj, piše CNN

VIDEO

CNN je izabrao najljepše slapove svijeta, a glavni uvjet bila je samo jedna kvaliteta - da mogu ljude svojom ljepotom "paralizirati" satima. Među deset najljepših svoje su mjesto pronašla i Plitvička jezera. I dok su neki potpuno logičan izbor kao Niagarini slapovi, uz Plitvice su se našli i neki nepoznati kao Langfoss slapovi u Norveškoj. Da bi svojim čitateljima približili Plitvička jezera CNN piše da ih zamisle kao Grand Canyon prekriven zelenom mahovinom, prošaran sa 16 jezera i tisućama slapova. Boja vode je jedinstveno tirkizno plava, zahvaljujući jedinstvenoj mješavini minerala i organizmima obližnjih Dinarida. 

Napominju kako se nude trosatne ture za 100 kuna po grupi, ali i da je puno veća zabava istraživati ih sam i zaustaviti se ispod slapova ukoliko se želite ohladiti. Kao grad iz kojeg je najbolje doći do Plitvica smatraju Zagreb te napominju kako se najjednostavniji uputiti automobilom na ovaj dvosatni put. Najbolje vrijeme za dolazak je između svibnja i rujna jer je tada najtoplije i pretežno sunčano, zaključio je autor teksta na kraju.

Niagarini slapovi

Niagarini slapovi na granici Kanade i SAD-a često su tema rasprave između te dvije zemlje, pogotovo oko pitanja koja ima bolji pogled. No svi se slažu u jednom - da se najbolje vide iz vode. Najimpresivniji su 158 metara visoki Horseshoe slap, Američki slap (167 metara) i kanadski Bridal Veil slap (181 metara). Posjet je najbolje izbjeći ljeti zbog veliki gužvi, ali se zato nikako ne može pogriješiti u svibnju, lipnju i rujnu.

Slapovi Hanakapi'ai 

Hanakapi'ai slapovi smješteni su na sjevernoj obali Havaja i do njega se dolazi kroz tropsku kišnu šumu. Put do slapova je izrazito naporan jer obilazak traje dva do četiri sata, a ima nekoliko teških dionica, tako da je potrebno biti u dobroj fizičkoj formi. 

Slapovi Iguaza

Na granici Brazila i Argentine smještena je mreža od 275 slapova koji se protežu na gotovo tri kilometara. Toliko su upečatljivi da je prva dama Amerike 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća Eleanor Roosevelt kod prvog posjeta za njih rekla da su 'siromašna Niagara'. Najpopularniji dio je Đavolje grlo, koji je u obliku potkove 82 metara visok i 700 metara dug.

Yosemite slapovi

Yosemite slapovi smješteni su unutar istoimenog nacionalnog parka, a sa svojih 739 metara visine, šesti su najveći na svijetu. Obrušavaju se u tri velika pada, a najspektakularniji su zimi dok se led i snijeg otapaju.

Viktorijini slapovi

Na jugu Afrike nalaze su Viktorijini slapovi, jedni od najvećih i najspektakularnijih slapova na svijetu. Snaga vode koja pada preko slapova je toliko velika da se mlaz može vidjeti 50 kilometara daleko. 

Sutherland slapovi

Na jugu Novog Zelanda u nacionalnom parku Sutherland jedan je od najmoćnijih vodopada na svijetu gdje se obična snaga vode osjeća kao vrtlog vlažnog vjetra. Nacionalni park je stvoren za stvaranje slapova jer kiša pada gotovo 300 dana u godini, a ima na stotine padova koji mogu to stvoriti.

Gullfoss slapovi

Smješten oko 90 kilometara od glavnog grada Reykjavika Gullfoss koji se prevodi i kao Zlatni vodopad, jedan je do najvećih turističkih atrakcija na Islanda. Slap je podijeljen na gornji dio, 11 metara visok, i donji (20 metara), a voda pada do 70 metara.

Anđeoski slapovi 

U nacionalnom parku Cainama u Venezueli smješteni su najveći slapovi na svijetu, a voda pada s nevjerojatnih 979 metara, što je 19 puta veći pad nego na Niagarinim slapovima. Toliko je visok da voda isparava čak i prije nego dođe do kraja slapa.

Langfoss slapovi 

Za razliku od većine slapova, voda na Langfossu u Norveškoj klizi niz liticu, održavajući kontakt sa stijenama cijelim putem prema dolje, prije nego što se izlije u Akra Fjord. Langfoss nije najveći vodopad u Norveškoj, ali je u kombinaciji visine (2008 metara) i širine (205 metara) impresivna kombinacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'