Ova poslastica pravi je raj za nepce, a poseban okus daje joj mješavina meda, šećera i narančine vodice s kojom se "cigare" premažu nakon što su pečene. Na kraju dolazi bijela čokolada
Čokoladne 'cigare' s umakom od naranče, meda i lješnjacima
Sastojci:
- 100 g prženih lješnjaka
- 100 g tamne čokolade
- 50 g šećera
- žličica meda
- 4 lista tijesta za savijače
- 60 g maslaca
- 4 žlice meda
- 25 g šećera
- žlica narančine vodice
- 40 g maslaca
- 100 g bijele čokolade
- 50 ml šećera u prahu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Obložite lim za pečenje masnim papirom. U maloj posudi izmiješajte nasjeckane lješnjake, naribanu čokoladu, šećer i žličicu meda. Uzmite list tijesta i premažite ga rastopljenim maslacem, razrežite na četiri dijela te na svaki rasporedite žlicu mješavine lješnjaka i čokolade te zavijte u rolicu. Ponovite sa svim preostalim listovima tijesta i nadjevom.
Posložite cigare u lim za pečenje i pecite 12-15 minuta dok ne postanu zlaćane i hrskave. U međuvremenu pomiješajte med sa šećerom, narančinom vodicom i žlicom vode. Zagrijte to dok se ne otopi šećer i postane sirupasto. Time premažite pečene ‘cigare’ i pustite da se ohlade. Za umak od bijele čokolade otopite 40 grama maslaca s bijelom čokoladom na pari. Maknite s vatre i ohladite. Poslužite na sobnoj temperaturi uz ‘cigare’.