Poslastica od mrvičastog tijesta i osvježavajućega sezonskog voća osvaja jednostavnošću pripreme i neiscrpnim mogućnostima dodavanja začina ili čokolade
Crumble - red mrvica do reda voća i fini desert stiže na stol
Crumble, tradicionalni britanski desert, dobio je ime po svojoj mrvičastoj “glazuri”, koja se izrađuje tako da rukama istrljate brašno, omekšani maslac i brašno, a doslovan prijevod s engleskog znači “mrviti se”. Tim se mrvičastim tijestom prekrivaju jabuke, trešnje, breskve, šljive, borovnice ili maline.
Mogu mu se dodati i orašasti plodovi te zobene pahuljice ili grožđice, a za malo ekstravagantniji okus ulijte malo mlijeka ili octa. Također, ako vam ponestane brašna i maslaca, prekrijte voće izmrvljenim keksima. Vrh slastice možete posuti smeđim šećerom, koji će se karamelizirati pri pečenju.
Ako želite da crumble ima još primamljiviju aromu, voće pospite cimetom, vanilijom, đumbirom ili muškatnim oraščićem. Pripazite da nasjeckano voće dobro ocijedite, no možete mu dodati malo brašna koje će upiti višak tekućine. Ovaj se desert najčešće poslužuje sa šlagom, pudingom ili sladoledom, no možete ga prekriti svježim komadima voća.
Može se raditi i s mesom te povrćem, no ipak su mnogo češće slatke varijante s voćem. Radite li slani crumble, umjesto šećera u mrvičasto tijesto stavite svježi sir.
Crumble s breskvama
zahtjevnije/50 minuta
Sastojci: 800 g bresaka, 3 žlice vanilin šećera, 70 g brašna, 40 g usitnjenog badema, 40 g zobenih pahuljica, 40 g šećera, 100 g maslaca
Priprema: Pomiješajte brašno, bademe, pahuljice i šećer s omekšanim maslacem pa napravite mrvičasto tijesto. Vatrostalnu posudu premažite maslacem, posložite narezane breskve i pospite vanilin šećerom. Prekrijte tijesto i pecite 40-ak min na 180°C.
Desert sa smokvama i jabukama
zahtjevnije/40 minuta
Sastojci: kg zrelih smokvi, 2 jabuke, 200 g brašna, 100 g zobenih pahuljica, 100 g šećera, 100 g maslaca, malo anisa
Priprema: Narežite smokve na četvrtine, a jabuke na kockice pa sve pospite šećerom. U drugu posudu stavite brašno, pahuljice, šećer, maslac i anis. Sastojke trljajte među rukama dok se ne napravi tijesto kojim prekrijete jabuke i smokve. Pecite 30 min na 180°C.
Crumble sa šumskim voćem
zahtjevnije/40 minuta
Sastojci: 100 g brašna, 30 g zobenih pahuljica, 50 g šećera, limunova kora, 80 g maslaca; voće: oko 500 g šumskog voća, 2 žlice šećera, 2 žlice meda, žlica arome vanilije, vrećica pudinga od vanilije, vrećica bourbon vanilin šećera, limunov sok
Priprema: U posudi izmiješajte brašno, pahuljice, šećer, limunovu koru i usitnjen maslac. Trljajte sastojke dok ne postane mrvičasto tijesto. U drugoj posudi promiješajte voće i preostale sastojke. Stavite ih u namašćen lim pa prekrijte mrvičastim tijestom. Pecite 30-ak minuta na 190°C.
Poslastice s trešnjama i grisom
zahtjevnije/40 minuta
Sastojci: 120 g brašna, 80 g zobenih pahuljica, 100 g šećera, 150 g maslaca + za namašćivanje, aroma vanilije, 600 g trešanja, 4 žlice grisa, 2 žlice šećera
Priprema: Promiješajte brašno, pahuljice, šećer, maslac i vaniliju. Trljajte dok ne nastane mrvičasto tijesto. U drugoj posudi uvaljajte nasjeckane trešnje u gris i šećer. Lim premažite maslacem, uspite u njega polovicu tijesta pa na njega trešnje, a na njih drugu polovicu tijesta. Pecite 30-ak minuta na 180°C.
Crumble s jagodama i bademima
zahtjevnije/45 minuta
Sastojci: 500 g zamrznutih jagoda, 50 g šećera, 25 g mljevenih badema, 4 žličice vanilijina ekstrakta; tijesto: 110 g brašna, prašak za pecivo, 75 g maslaca, 75 g mljevenih badema, 75 g šećera
Priprema: U posudi promiješajte brašno, prašak za pecivo, maslac, bademe i šećer. Trljajte dok ne nastane mrvičasto tijesto. Njime prekrijte promiješane jagode, šećer, bademe i vanilijin ekstrakt. Pecite 30-ak min. na 180°C.
Preuzeto iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite novi broj na kioscima svake subotu uz 24sata za samo 1,99 kuna.