Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
36 komentara

Crveno, crno, visoke potpetice: Što odjenuti na prvom spoju?

Znanost je dala nekoliko čvrstih dokaza koji će vam pomoći da napravite svoje najbolje odjevne kombinacije i zadivite drugu stranu na romantičnom spoju

Foto: themoviedb.org
36 komentara

Stereotip je istinit: Muškarci se 'lijepe' na crveno

To da će muškarce zavesti žena s crvenim ružem ili odjevena u crvenu haljinu, čini se, nije tako daleko od istine. U studiji iz 2008. godine muškarci su ocijenili fizičku privlačnost žena u crvenom u usporedbi s onima odjevenima u druge boje. U svakom su kontekstu muškarci smatrali dame u crvenom više privlačnima i seksualno poželjnijima.

Crna je popularna iz suprotnog razloga

Ako crvena nije vaša boja ili vam se čini previše seksi, imamo dobre vijesti: Crna je također popularan izbor za izlaske. Studija u kojoj su istraživači promatrali više od 500 muškaraca i žena u tv-showu koji se spremaju na spoj, opažajući boje koje su nosili na spoju i u intervjuu snimljenom dan prije. Rezultat? Potencijalni partneri nosili su više crvena spoju, osobito kada su naslutili da će njihov partner biti atraktivan, nego što su imali tijekom intervjua. Na intervjuu su pak nosili mnogo crne boje koja se smatra "sigurnom" bojom.

- Crvena ima određene asocijacije, na seksualnu namjeru ili dostupnost, pa ljudi u crnoj boji mogu djelovati sigurnije - tako će izgledati privlačno, a izbjeći će te asocijacije - kaže istraživač Robin Kramer. 

TEŽAK POČETAK Spojili su ljubav i posao: Bolje nam je u Zagrebu no u Meksiku

Odjeća čini čovjeka?

U jednoj studiji iz 2012. godine otkrilo se da odjeća "mijenja percepciju odnosno razmišljanje". Od dva tima, jedan je nosio laboratorijske kute, a drugi je bio neformalno odjeven. Pokazalo se da će oni u kutama preciznije i pažljivije odraditi traženi zadatak. Stoga nije pretjerano reći da modni odabir vas ili potencijalnih partnera nesvjesno može utjecati na međusobno mišljenje - a zauzvrat i ponašanje. Primjerice visoke petice kulturno su povezane s ženstvenošću i seksepilom.

Umjerena šminka je najbolji odgovor

Foto: dreamstime

U studiji iz 2011. ispitanicima su se prikazivala četiri različita izgleda: bez šminke, prirodan (vrlo lagana šminka), profesionalan (umjerena šminka) i glamurozan (teška šminka).

Bez obzira na intenzitet šminka je povećala percepciju kompetentnosti i privlačnosti. Zanimljivo i ocjene o tome koliko je netko simpatičan i stjecanja povjerenja varirale su ovisno o količini šminke. 

- Ako ste se odlučili za glamurozni izgled, trebali biste znati da izgledate vrlo privlačno - rekla je Harvard Nancy Etcoff, jedna od glavnih autora studije. Dugoročno, dodaje, može doći do smanjenja povjerenja, pa ako ste u situaciji u kojoj morate biti pouzdan izvor, možda biste trebali odabrati nešto umjereniji "look". Teška šminka nekim muškarcima daje dojam agresivnosti kod žena, a to rijetko tko voli.

SVAKI DETALJ JE BITAN Najbolji i najgori dan u tjednu za odlazak na romantični spoj

Ipak, unatoč svim savjetima najbolje je odjenuti nešto u čemu ćete se odlično osjećati i biti svoji. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message