Lifestyle

Komentari 24

Čudesno ulje: Rješava gljivice, temperaturu, umor i depresiju

Čudesno ulje: Rješava gljivice, temperaturu, umor i depresiju

Ulje gospine trave pomaže kod upala na koži, za brže zacjeljivanje rana i ožiljaka, kod opeklina, a možete ga koristiti čak i za masažu protiv strija. Evo kako ga možete sami pripremiti...

Smatra se čudesnim jer uspješno umiruje ili čak liječi cijeli niz simptoma, poput kožnih tegoba, opeklina od sunca, blage depresije te ginekoloških smetnji.

Gospina trava poznata je narodna biljka koja se stoljećima koristi za razne probleme, a najviše kod bolesti s vrućicom, jetrenih i žučnih tegoba. Ljekoviti učinak gospine trave pripisuje se aktivnom sastojku hipericinu koji je zaslužan za protuupalno, umirujuće i regenerirajuće djelovanje biljke i svih njenih sastojaka.

Najviše studija provedenih na gospinoj travi bavilo se njenim utjecajem na depresiju. Kliničkim je istraživanjima potvrđeno djelovanje gospine trave na simptome depresije, koji se dva tjedna nakon početka primjene počinju postepeno povlačiti. 

Tinktura od gospine trave

Ova tinktura popravlja raspoloženje, te pomaže kod blage depresije, nervoze, razdražljivosti, potištenosti, straha i nesanice. Uklanja osjećaj umora i bezvoljnosti, a jednostavno ga je napraviti.

U jednu litru rakije stavite dvije pune šake cvjetova gospine trave i ostavite bocu tri tjedna na suncu ili na toplom.

Ispitano protiv depresije

U tu se svrhu može uzimati u obliku čaja ili tinkture. Gospina trava također umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Pomaže i kod neutemeljenih strahova i poremećaja spavanja te se uspješno koristi i kod djece i mladih koji imaju teškoće sa spavanjem i koncentracijom.

Namakanjem cvjetova gospina trave u maslinovom, ili nekom drugom baznom ulju, dobiva se ulje crvenkaste boje ili kantarion. Ovo je ulje idealno za njegu kože, kose, te kao podloga za masažu i za njegu i masažu novorođenčadi. Povoljno djeluje na cirkulaciju, a u ovom obliku mogu ga koristiti i trudnice, primjerice za tretman strija.

Ono regenerira kožu te je hidratizira, smiruje upalne procese na koži te ublažava ožiljke. Kantarionovo ulje je odlično za sprečavanje stvaranja rana bolesnicima koji stalno leže, to jest dekubitusa. Iako se ne smije stavljati na otvorene rane, kantarion će pomoći pri ublažavanju ozljeda koje teško zacjeljuju te ožiljaka.

Također pomaže kod nekih vaginalnih infekcija i gljivica. Ovdje ga možete primjenjivati tako da umočite tampon u ulje gospine trave i stavite ga u rodnicu na nekoliko sati. Kantarionovo ulje pomoći će vam i za umorna stopala poslije naporna dana.

Za masažu pripremite deset mililitara kantarionova ulja, to jest jednu veliku žlicu, pet kapi paprene metvice i pet kapi lavande. Utrljajte mješavinu u stopala nakon tople kupke, te lezite i podignite ih na povišeno. 

Pazite jer je fototoksično

Samo pripazite jer gospina trava, a osobito njezino ulje, u velikim količinama može biti otrovna. Stoga je za trudnice najbolje da izbjegavaju napitke od gospine trave, iako im kantarionovo ulje zbog male koncentracije neće štetiti.

Također ga nemojte nanositi prije izlaganja suncu. Iako će vam pomoći kod opeklina, gospina trava, a pogotovo njeno ulje je fototoksično, pa prilikom izlaganja suncu može ostaviti pigmentacijske mrlje.

Napravite domaće kantarionovo ulje

Najčitaniji članci