Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
2 komentara

Curica (10) nezbrinutoj djeci dala 1500 pribora za slikanje

Sve je počelo kad je djevojčica velikoga srca za svoj deseti rođendan zamolila goste da joj umjesto darova donesu što više pribora za crtanje i slikanje kako bi ih mogla donirati

Foto: Facebook
2 komentara

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Najradije biste sjeli i plakali? Tu je pet sjajnih razloga za to

Godinama prije svog desetog rođendana, kojeg je Chelsea Phaire proslavila u svom domu u Danburyju u državi Connecticut u kolovozu 2019. godine, roditeljima je pričala kako želi pokrenuti svoju humanitarnu udrugu. Maštala je kako će njezina udruga donacijama pomoći svoj djeci da se izražavaju slikanjem, crtanjem… bilo kakvim umjetničkim izražavanjem. 

Foto: Facebook Onda joj je sinula ideja pa je svoje goste zamolila da joj za rođendan ne donose darove, nego što više slikarskog i crtačkog pribora te im je rekla da će ih donirati. Od tada je preko svoje udruge Chelsea’s Charity poslala nekoliko tisuća paketa u domove za nezbrinutu djecu da se imaju čime zabaviti i oraspoložiti kada su tužni i osjećaju se loše.    

Foto: Facebook Marljivo je u pakete spremala markere, flomastere, bojanke, drvene bojice, gel olovčice, ljepila i škare te ih slala na adrese domova u cijeloj državi. 

- Još tamo od svoje sedme godine tatu i mene moli da pokrenemo udrugu - rekla je djevojčičina mama Candance Phaire za CNN. 

- Bila je uporna, svakih nekoliko mjeseci bi upitala ‘Kad ćemo pokrenuti moju udrugu?’ Prije nego što će navršiti 10 godina, upitala me ponovno i shvatila sam da je vrijeme da joj ispunimo želju - dodala je majka. 

Humanitarna zabava za rođendan

Tako je umjesto rođendanske, organizirala humanitarnu zabavu na koju su gosti nosili donacije, a ne darove za slavljenicu. Prva akcija mlade humanitarke bila je vrlo uspješna. Sakupila je i upakirala 40 umjetničkih paketa s umjetničkim priborom i poslala ih u domove za beskućnike u New Yorku. 

Foto: Facebook Obitelj je nakon toga na Amazonu kreirala stranicu na koju djeca mogu napisati svoju listu želja, a čim se sakupilo dovoljno donacija, upakirali bi umjetnički pribor i prema mogućnostima, osobno ih donirali djeci.  

U samo pet mjeseci od početka rada humanitarne udruge Chelsea i njezina mama poslale su oko 1000 paketa u domove za nezbrinutu djecu, autonomne kuće, ali i škole u kojima su djeca bila žrtve pucnjave i krvoprolića i to u 12 država SAD-a.

Prije izbijanja pandemije koronavirusa, Chelsea i mama putovale su diljem SAD-a kako bi osobno upoznale djecu za koju su prikupljale donacije. Pritom bi organizirale i sate poduke iz crtanja i slikanja. Budući da su škole sada zatvorene i školske klupe zjape prazne, želje zaprimaju online i šalju ih poštom. 

Foto: Facebook - Neopisivo sam sretna jer znam da sam slanjem paketa nekome uljepšala dan. Ovo me potpuno promijenilo nabolje i sada želim svoju akciju proširiti na cijeli svijet. Djeci diljem svijeta želim donirati pribor i omogućiti im da uživaju u umjetnosti. Tko zna, možda ćemo i drugu djecu potaknuti da učine isto i tako biti korak bliže svijetu u kojem vlada mir - rekla je mlada humanitarka. 

Pomaganje traumatiziranoj djeci 

Sa samo osam godina Chelsea je izgubila nekog vrlo bliskog. Svog učitelja plivanja kojeg je smatrala članom obitelji, a koji je život izgubio u pucnjavi. Chelsea je tada utjehu pronašla u svom hobiju. Slikanje je postalo njezina terapija. Znajući da su i druga djeca proživjela slične traume, odlučila je učiniti sve da pribor za slikanje postane dostupan svoj djeci koja proživljavaju teške trenutke.

Od ožujka, kada su škole zatvorene, djevojčica i njezina majka poslale su više od 1500 paketa na razne adrese, u čak 12 saveznih država. 

Foto: Facebook - Sada, dok hara epidemija koronavirusa, mnoga djeca u domovima nemaju čime slikati i stvarati. A budući da se sada obilježava mjesec svjesnosti o mentalnom zdravlju, idealno je vrijeme da učinimo više i pošaljemo čim više paketa - rekla je Chelsea. 

Jedan od domova kojima je slala svoje donacije je James Storehouse, neprofitna udruga koja zbrinjava djecu ‘od kolijevke do fakulteta’.  

- Djeca koja dođu u dom obično nemaju nijednu osobnu stvar. Zato je ova akcija sjajna. Divno je kada im možete dati alat pomoću kojeg će se lakše izražavati i razumijevati sve što trenutno osjećaju - rekla je ravnateljica doma Stacy DeWitt dodajući da djeca, a osobito tinejdžeri, tako lakše kanaliziraju svu svoju energiju budući da ne mogu biti u školi niti izaći van. 

Foto: Facebook Iako će potrajati neko vrijeme da ova akcija 'dotakne' djecu u raznim krajevima svijeta, na tisuće djece diljem SAD-a zbog njezine je dobrote imalo barem jedan razlog za osmijeh, zaključila je ravnateljica doma.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Najradije biste sjeli i plakali? Tu je pet sjajnih razloga za to

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message