Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Čuvate li šminku pogrešno? Spriječite razne probleme s kožom pravilnom pohranom

Čuvate li šminku pogrešno? Spriječite razne probleme s kožom pravilnom pohranom

Svakodnevno šminkanje uzrokuje nakupljanje razne prljavštine i klica na četkicama, stoga dobro razmislite u kojemu su stanju vaše alatke za uljepšavanje

VIDEO

Radi loše pohrane šminke i pribora za šminkanje možete 'zaraditi' razne bolesti jer stručnjaci tvrde je 90% šanse da ona bude kontaminirana E. coli i drugim klicama.

- Po mom iskustvu i razgovoru s klijenticama, tu je nekoliko uobičajenih higijenskih pogrešaka - navela je britanska vizažistica Saffron Hughes. Da stvar bude gora, te bakterije mogu ostaviti trajne probleme s kožom, kao što su mrlje i nepravilnosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Natali Dizdar i Zdenku Kovačiček oduševio prvi hrvatski No Make up party 03:43

Dakle, uljepšavanje dovodi do toga da s kožom lica imamo dodatne probleme koji anuliraju sve ono što radimo za nju. Unatoč onome što većina ljudi misli, držanje šminke u torbici vrlo vjerojatno je zapravo higijenska noćna mora.

Mašna inspirirana romantikom kao fantastičan ukras za kosu
Mašna inspirirana romantikom kao fantastičan ukras za kosu

- Naime, mrtve stanice kože i bakterije s vaših četkica prenose se u torbicu za šminku nakon svakog nanošenja. Dakle, istraživači su otkrili da je 90% torbica za šminku kontaminirano superbakterijama, kao što je E.coli, zbog nepravilnog čišćenja - izjavila je vizažistica.

- Umjesto toga, trebali biste pohraniti šminku u ladice ili toaletni stolić za kvalitetniju rutinu bez mikroba jer je to lakše očistiti nego kozmetičku torbicu - izjavila je.

​Objasnila je čak i da slučajno ostavljanje otvorenih poklopaca šminke potiče rast bakterija.

Stoga, kada koristite proizvod za šminkanje, još jednom provjerite je li poklopac dobro zatvoren kako biste spriječili ulazak vlažnog zraka u proizvod i stvaranje idealnih vlažnih uvjeta za rast bakterija.

I kupaonica je loš medij za šminku, pošto ima visoki postotak vlažnosti. Vlažne uvjete, poput onih u kupaonicama, također treba izbjegavati za skladištenje šminke iz sličnih razloga.

- Iako svi znaju koliko je važno redovito čistiti svoje kistove za šminku, prašina, mrtve stanice kože i naslage proizvoda mogu se nakupiti na svemu. Ista studija koja je ranije spomenuta otkrila su na šminki pronašli E.coli, gljivice te staphylococcus aureus, inače poznatu kao stafilokoknu infekciju i sve to može uzrokovati infekcije kože - izjavila je.

Djevojka šokirala sve: Ne nosim gaćice u teretanu. Zapravo, ja zadnje tri godine hodam tako'
Djevojka šokirala sve: Ne nosim gaćice u teretanu. Zapravo, ja zadnje tri godine hodam tako'

Također je napomenula da je važno čistiti mjesto na kojemu čuvate kozmetičke potrepštine.

- Osim čišćenja proizvoda za šminku, trebali biste dezinficirati mjesto na kojem ih pohranjujete jer ćete u protivnom stavljati čiste proizvode u područje potencijalno zaraženo klicama - veli vizažistica te predlaže proces čišćenja u par koraka.

Da biste očistili svoje ladice, prvo upotrijebite sušilo za kosu kako biste otpuhali svu nečistoću i prašinu s dna. Zatim nanesite blagu otopinu sapuna i vode i nanesite ručnikom od mikrovlakana. Nastavite trljati dok se tragovi ne uklone, prije nego što dobro isperete čistom vodom. Na kraju osušite ladice ručnikom dok se potpuno ne osuše.

Vlažan zrak može ući u vaše proizvode za šminkanje i stvoriti savršene vlažne uvjete za rast bakterija.

- Rast plijesni u spužvicama za šminku prilično je uobičajen, a to se događa iz više razloga. Prvo, porozna struktura spužvica za šminkanje omogućuje im da upijaju prljavštinu, ulja i ostatke šminke, stvarajući okruženje u kojem će vjerojatno rasti plijesan ako se spužvica ne čisti redovito ili na odgovarajući način - ističe.

Lejla Filipović pokazala sestre i majku: 'Pa kod vas je ljepota prijelazna! Samo uživajte, cure'
Lejla Filipović pokazala sestre i majku: 'Pa kod vas je ljepota prijelazna! Samo uživajte, cure'

Kad se plijesan pomiješa s prljavštinom, ona začepljuje pore što može dovesti do niza drugih problema s kožom, uključujući izbijanje prištića, iritaciju kože, crvenilo i još mnogo toga. Stoga je važno održavati pribor za šminkanje čistim i bez plijesni kako biste izbjegli pojavu ovih problema.

Zato je važno temeljito očistiti spužvicu blagim sapunom ili posebnim sredstvom za čišćenje i to nakon svake upotrebe. Nježno utrljajte sapun u spužvicu, zatim je isperite pod tekućom vodom kako biste uklonili sve ostatke šminke.

Prva stvar koju uvijek trebate učiniti prije nego što otvorite bilo koji novi kozmetički proizvod je provjeriti etiketu. Na etiketi ćete pronaći mali simbol staklenke s brojem iza kojeg slijedi slovo M. Broj iza kojeg slijedi slovo M određuje koliko će dugo proizvod najbolje djelovati i koliko dugo ga možete koristiti nakon otvaranja i izlaganja zraku. Nakon tog vremenskog okvira, kvaliteta će mu pasti te može postati leglo bakterija.

Dakle, ako je riječ o proizvodu za koji je manja vjerojatnost da ćete ga do kraja upotrijebiti tijekom zadanog vremenskog okvira, zabilježite kada ste ga otvorili.

- Jedan od načina da utvrdite je li vašem proizvodu istekao rok je miris. Ako proizvod promijeni miris, vrijeme je da ga bacite - navela je.

flat lay of makeup or cosmetic product professional and brush ar

- Još jedan način na koji možete utvrditi je li vašem proizvodu istekao rok trajanja jest ako se promijenila tekstura. Ako su se vaši tekući proizvodi zgusnuli ili postali grudasti, tada ih morate baciti - savjetuje.

Osim promjene teksture koja je očita, treba kozmetiku baciti i ako joj je prošao rok trajanja.

Valja znati da kozmetika oksidira na zraku te to ubrzava proces kvarenja.

- Što dulje stoji otvorena, veća je vjerojatnost da će oksidirati. Dakle, ako vaša šminka izgleda narančastije nego inače, onda joj je najvjerojatnije istekao rok trajanja - zaključuje Saffron, piše The Daily Star.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje