Lifestyle

Komentari 0

Da bi mogli pomagati drugima, najprije vi morate biti dobro

Da bi mogli pomagati drugima, najprije vi morate biti dobro

Maska za kisik je metafora za činjenicu da se, da biste mogli pomoći onima koji na neki način ovise o vama, prvo morate pobrinuti za sebe, a u tom su važni prehrana i vježbanje

Jedna mala, jednostavna promjena, može vam pomoći da lakše prebrodite sve ono što morate napraviti tijekom dana da biste zadovoljili potrebe djece, partnera, starijih članova obitelji, obavili sve ono što se od vas očekuje na poslu i bili pri ruci prijateljima.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Tvrdi to liječnica dr. Wendie Trubow, koja je osmislila i jednostavnu metaforu da bi ljudi lakše razumjeli o čemu govori: Morate se prisjetiti uputa za krizne situacije u avionu, kada stjuardesa naglasi da u slučaju spuštanja maski za kisik jednu prvo stavite sebi na usta, pa tek onda pomognete oko stavljanja maske drugima. 

- 'Masku za kisik' promatrajte kao metaforu za samopomoć. Jer, da biste pomogli drugima, prvo morate zbrinuti sebe. Ukratko, vaša maska za kisik mora biti prioritet, prije nego što počnete trčati okolo pokušavajući se pobrinuti za sve druge. To može biti dovoljno sna, vježbanje ili meditacija, kvalitetna prehrana, odmor tijekom dana i slično. Važno je imati na umu da vlastitu 'masku za kisik' ne smijemo zanemariti, pojašnjava. Jer, teško ćete se moći brinuti za bilo koga drugog ako se ne pobrinete za sebe, upozorava. 

Evo nekoliko ključnih čimbenika koje ističe kao važne za to da budete u stanju davati se drugima: 

Kvalitetan san

To je jedan od najboljih načina da poboljšate vaše raspoloženje i zdravlje. Nedostatak sna može na mnoge načine negativno utjecati na čovjeka, a ako se dobro naspavate, daje vam energiju da izdržite sve što treba.

Vježbanje 

To je, prije svega, sjajan način prakticiranja samovolje. Endorfini i dopamin koje vaš mozak oslobađa tijekom vježbanja mogu poboljšati vaše raspoloženje, umanjiti razinu stresa i učiniti da se osjećate bolje sami sa sobom.

Prehrana

Način prehrane ima ogroman utjecaj na način na koji se osjećamo i izgledamo. Dr. Trubow podsjeća na to da neke namirnice mogu biti  štetne za zdravlje, te oduzimati energiju pa je važno birati namirnice koje su bogate važnim hranjivim sastojcima. Najbolji izbor je tanjur pun povrća, kaže. 

Meditacija

Omogućava nam da budemo svjesni i prisutni u životu i u odnosima s ljudima oko nas. Koristite svaki slobodan trenutak za meditaciju, jer je to dobar način za poboljšanje samopouzdanja i za to da nadahnete ljude oko sebe. 

- Osjećaj da ste se pobrinuli za sebe i za svoju dobrobit pomoći će da se osjetite sposobnijima pružiti ono što treba drugima za koje ste odgovorni, zaključuje dr. Trubow. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: 

 

Najčitaniji članci