Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Daleko od doma: Zadar je lijep, ali Kolumbija je u mom srcu

Daleko od doma: Zadar je lijep, ali Kolumbija je u mom srcu
4

Cirkuska umjetnica Xiomara Riuz Ratković iz malog se kolumbijskog grada otisnula u svijet. U Cannesu je njezin ples na svilenoj vrpci ‘začarao’ sadašnjeg joj supruga

VIDEO

Iz daleke Kolumbije doselila sam sam u Zadar, a za sve je naravno kriva ljubav.  Nakon što sam zatrudnjela s prvim sinom Zarom koji danas ima sedam godina prst sudbine doveo me u Dalmaciju koja je danas moj dom. Prekinula sam cirkusku karijeru kako se nerođenoj bebi ne bi nešto dogodilo dok se ja vrtim, letim i izvodim akrobacije u zraku. Došla sam na samo mjesec dana i moram priznati da mi se taj dalmatinski gradić jako svidio, onako lijep i miran, ali nisam ni u snu pomišljala da ću tu jednog dana živjeti, kaže nam Xiomara Ruiz Ratković (34), majka dvoje djece, koja bez problema u zraku može držati čovjeka teškog 50-ak kilograma i popeti se u visine hvatajući traku od svile nožnim prstima. Xiomara Ruiz Ratković rodila se u kolumbijskom gradu Santiago de Cali. 

Odmalena joj se sviđala umjetnost pokreta pa je najprije završila petogodišnju nacionalnu cirkusku školu Nacional Circo Para Todos Columbia i diplomirala kao profesionalni umjetnik. Dodatno je studirala glumu četiri godine u Instituto de Bellas Artes u Cali i putovala s cirkusom te redovito nastupala na festivalima i različitim kulturno-umjetničkim događajima u Kolumbiji. Nisu joj se, kaže, sviđali klasični cirkusi koji koriste životinje u nastupima jer je okrutno divlje životinje prisiljavati na izvođenje cirkuskih točaka pa je napustila cirkus. Od 2002. godine nastupala je na francuskoj rivijeri, a 2003. godine počinje nastupati na cruiseru “Ocean Village”. Tada je došlo do velikog preokreta u njezinu životu. 

- Moj budući suprug Mladen Ratković, koji je na ‘Ocean Villageu’ bio časnik stroja, došao je gledati moju predstavu na svilenim vrpcama. I ja sam njega zapazila. Nakon predstave pozvao me je na večeru i bio veliki kavalir. Družili smo se, razgovarali smo na engleskom i pomalo se zaljubili - rekla nam je cirkuska performerica koju je godinu i pol nakon prvog susreta s ljubavi života posao odveo u Cannes.  

Ondje je Mladenov cruiser pristajao svaka dva tjedna pa su se nastavili viđati. Vjenčali su se 2007. godine, otkad žive u Zadru.

- Mi, žene, emocionalne smo i temperamentne, ali čini mi se da su muškarci proračunati. Tako je mene suprug nagovorio da dođem nakratko u Zadar i pristala sam. Ionako nisam mogla nastupati jer sam zatrudnjela. Vratila sam se u Kolumbiju, a on je za mnom poslao papire za useljenje. Vratila sam se u Zadar jer sam ionako bila na porodiljnom. Rekao mi je da on toliko voli svoju domovinu da ne može živjeti drugdje. A nakon Zara rodio se i Franko (2). Cijelo vrijeme planiramo ići u Kolumbiju, ali uvijek čekamo ili da završi trudnoća, ili da djeca prohodaju... Tako nisam bila kući već sedam godina. Fali mi Kolumbija - kaže nam Xiomara, ali  dodaje kako je puno lakše živjeti daleko od rodbine otkako je interneta, a posebno Skypea. 

Iz kuće je puno izbivala od malih nogu jer je s kazalištem i cirkusom počela putovati već s 15 godina.

Čim je Franko prohodao, Xiomara se polako počela vraćati svojem pozivu. Iako je u vrijeme studiranja vježbala cijeli dan s kratkom pauzom oko podneva, danas vježba koliko vremena “uhvati”. No uspjela je “udomaćiti se”, progovoriti hrvatski te otvoriti udrugu preko koje širi svoja znanja i ljubav prema cirkuskoj umjetnosti. 

- Isprva je bilo teško, dok nisam naučila jezik, ali sad imam sve, pravu ravnotežu između obitelji i posla. Htjela sam ljudima ovdje pokazati nešto drugačije pa u sklopu udruge Cirko Art u Zadru imamo treninge za odrasle i djecu u cirkuskoj umjetnosti, od žongliranja, trapeza, aerial yoge na trakama pa do gimnastičkih akrobacija. Grupe su uznapredovale pa mi je trenutačno najveći problem naći dvoranu s dovoljno visokim stropom, od pet metara na više, jer su naše članice toliko uvježbane da im treba sve više prostora. Jako nam nedostaje muškaraca, jer i među dječjom grupom imamo samo dva dečka. To je prava šteta, jer  kad se čovjek uvježba i počne s nastupima, može skroz fino zarađivati. Ja sam znala za 5-6 minuta performancea u inozemstvu zaraditi i po 2000 eura - kaže nam Xiomara.

Xiomara je nastupala na KalelargArtu, a sudjelovala je i u “Supertalentu”. Cilj joj je bio da se malo promovira i da gledatelji čuju za ono čime se bavi, ali je nastupom na svili i s kolutom uspjela dogurati i do polufinala. 

- S tim televizijskim nastupom svi su bili oduševljeni i dobila sam puno lijepih komentara. Nakon toga otvorilo mi se puno vrata. Gostovala sam u kazalištu, trenirala u  zadarskom klubu Arsenal, surađivala s gimnastičkim klubom Salto, upoznala puno divnih ljudi kao što su gorski spasioci GSS-a... Nakon svega otvorila sam cirkusku školu jer sam htjela ljudima ponuditi nešto do tada neviđeno. Sugerirali su mi da otvorim plesnu školu, ali njih ima jako puno, a ja sam baš htjela nešto novo i nešto što volim. Nije to upće tako teško kao što izgleda s tla. Nastupi u zraku su zapravo samo trenutačno naporni. Poslije bude malo upale mišića, ali to je sve. Kad se sve dobro uvježba i uhvati dobar balans, u zraku nema problema. Ja sam na tlu zapravo prilično smotana i znam pasti jer se spotaknem hodajući. Jako bih voljela jednog dana nastupiti viseći s helikoptera - kaže Xiomara koja je na nastupu pala samo jednom. 

No to je bilo prije 17 godina i od tada jako pazi na sigurnost, jer kad nastupa, obično nema zaštitne mreže. S klincima radi na jako malim visinama i uvijek iznad strunjače. 

Njoj je  Hrvatska novitet i izazov, a imamo li mi pravu predodžbu o Kolumbijkama sudeći prema Sofiji Vergari koju gledamo u TV seriji “Moderna obitelj”?

- Kolumbijke su slične Sofiji Vergari jer su ekstrovertirane i vesele. Iako u našoj zemlji ima puno problema, pogotovo političkih, mi se ne damo. Smijemo se unatoč svemu - kaže Xiomara.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Emocije, što je to? Horoskopski znakovi hladni poput sante leda
MANJAK OSJEĆAJA

Emocije, što je to? Horoskopski znakovi hladni poput sante leda

Znakovi poznati po manjku emocija u ključnim trenucima imaju posebne karakteristike koje oblikuju njihov specifičan način ponašanja zbog čega se drugima mogu činiti hladni

Ovo ne smijete raditi tijekom grmljavine i olujnog nevremena
MOŽE BITI OPASNO

Ovo ne smijete raditi tijekom grmljavine i olujnog nevremena

S obzirom na vremenske prilike koje su najavljene za danas poslijepodne važno je znati što izbjegavati dok vani grmi. Nije dobro stajati kraj prozora, otvorenih vrata, metalnih stupova, slavina...
Dnevni horoskop za utorak 21. svibnja: Djevicama će novo poznanstvo testirati vjernost
UTJECAJ PLANETA

Dnevni horoskop za utorak 21. svibnja: Djevicama će novo poznanstvo testirati vjernost

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 21. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje