Krumpir narezan na kocke s tunjevinom i maslinama te uz fini preljev dobitna je kombinacija za pravu ljetnu salatu koju možete poslužiti i kao glavno jelo
Dan započnite finim Omletom s povrćem te uz Ljetni krumpir
Omlet s povrćem
15 min/jednostavno/za 4 osobe
Sastojci: 6 jaja, 2 žličice Vegete mediteran, 30 g ribanca, 2 žlice ulja, 100 g crvene paprike, 70 g mladog luka, 1 žlica SMS maslinova ulja, 100 g Podravka Kukuruza šećerca, 1 žlica narezanog vlasca
Priprema:
Na zagrijano maslinovo ulje stavite papriku narezanu na kockice, mladi luk narezan na kolutiće i kratko propirjajte. Na kraju umiješajte ocijeđeni kukuruz šećerac.
Bjelanjke odvojite od žumanjaka. U čvrsti snijeg od bjelanjaka polako umiješajte žumanjke, Vegetu i naribani sir.
U tavu na zagrijano ulje izlijte 1/4 pripremljene mješavine s jajima. Smanjite vatru, pospite s dijelom pripremljenog povrća i pecite oko 3 minute. Pečeni omlet poklopite i prije posluživanja pospite narezanim vlascem. Tako ispecite i preostale omlete.
Savjet: Polaganim dodavanjem Vegete mediteran uz neprekidno miješanje začini će se ravnomjerno rasporediti. Umjesto spomenutog povrća možete umiješati i drugo sezonsko povrće.
Ljetni krumpir
45 min/jednostavno/za 4 osobe
Sastojci: 750 g mladog krumpira, 2 EVA Tuna komada u biljnom ulju (2x160g), 1 žlica nasjeckanog peršina, 85 g SMS zelenih maslina punjenih pastom od paprike, 100 g Podravka Kukuruza šećerca, 1 žlica nasjeckanog vlasca, 60 ml SMS Ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 žlica vinskog octa, 1 žličica naribane korice limuna, sol, papar
Priprema:
Mladi krumpir kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi dok ne omekša. Ocijedite ga i ostavite da se ohladi. Ohlađeni krumpir narežite na veće kocke i stavite u veliku zdjelu. U zdjelu dodajte EVA tuna komade, nasjeckani peršin, narezane zelene masline, ocijeđeni kukuruz šećerac i vlasac.
U posudi dobro izmiješajte maslinovo ulje, vinski ocat, slatku papriku, papar i šećer te prelijte preko smjese krumpira. Po potrebi posolite.
Laganim pokretima izmiješajte salatu i poslužite.
Savjet: Preljev pripremite neposredno prije posluživanja.
Savjet nutricioniste:
Jaja se odlično slažu s raznim namirnicama, kako onim klasičnim tako i egzotičnim i često ćemo ih naći na stolovima zbog raznovrsne i jednostavne pripreme. Bogata su proteinima, odličan su izvor fosfora, selena, riboflavina, pantenonske kiseline, vitamina B12, A i D, dobar izvor željeza, cinka i vitamina B6 i folata. Dragocjenog saveznika našeg zdravlja predlažemo za doručak kao omlet s povrćem.
Mladi krumpir na salatu s tunom, maslinama i maslinovim uljem upravo je ručak koji nam je potreban za ljetnih žega. Krumpir je vrlo zahvalna namirnica. Voli ga meso, voli se s ribom, ljubi se s povrćem i raznim umacima.
Krumpir je namirnica povoljna za prehranu osoba svih dobnih skupina - dragocjen je izvor energije i ugljikohidrata (škroba), vrijedan je izvor vitamina i minerala: vitamina C, niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, tiamina, folata, kalija, magnezija, fosfora, željeza, mangana i kalcija.