Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
63 komentara

Danas će 10.000 žena saznati da su trudne - i neće vjerovati

Dva dana nakon Nove godine, željeli to ili ne, mnogi parovi začnu bebu. Na današnji dan, 17. siječnja, najčešće saznaju da će im se život zauvijek promijeniti...

Foto: Dreamstime
63 komentara

Danas će preko 10.000 žena kupiti test za trudnoću i otkriti da su trudne. Kad otkriju trudnoću, velika većina će ići kupiti još testova kako bi se uvjerila da je test točan. 

Današnji dan je prozvan 'Danom otkrića'  nakon što je istraživanje stranice channelmum.com pokazalo da je 02. siječnja dan kad najviše parova napravi dijete, a 17. siječanj dan kad se najviše žena počne pitati jesu li trudne te kupuju testove za trudnoću. Kad prvi put vide te dvije plave crte ili plus na jednom od dva prozorčića testa, čak 62 posto žena će ići ponovo provjeriti rezultat, piše britanski Metro

reddit.com | Autor: reddit.com Foto: reddit.com

Do ovog datuma su došli istražujući fenomen "ovisnosti o testovima za trudnoću". Trudnice nerijetko ne vjeruju jednom testu za trudnoću, već ga ponavljaju šest puta. Čak svaka dvadeseta trudnica će provjeriti je li trudna više od 16 puta prije nego što prihvati tu činjenicu 

- Ovisnost o testovima za trudnoću se možda čini čudna, ali većina budućih mama to prođe. Žene se žele osigurati pa će provjeriti trudnoću s više različitih testova što ih istovremeno i jako usrećuje - objašnjava Siobhan Freegard, osnivačica stranice.

Ono što slijedi otkriće trudnoće je 'trudnički mozak', koji su ljudi dosad smatrali simpatičnom isprikom dekoncentriranih i umornih trudnica. 

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Jučer je objavljeno istraživanje na stranicama Australskog medicinskog magazina koje je potvrdilo da ženama za vrijeme trudnoće padaju kognitivne funkcije.

U prvom istraživanju ove vrste sudjelovalo je 709 trudnica i 521 žena koja nije trudna. Svaka žena je dobila niz zadataka koje je morala riješiti, uključujući i brojčane zadatke, poput memoriranja redoslijeda brojeva koji su izgovoreni.

SVAKA DOB NOSI SVOJE Koja je dob idealna za rađanje? Danas nisu bitne samo godine

Trudnice su bile lošije u testovima koncentracije i pozornosti, teže su odlučivale i imale su lošije rezultate kod planiranja i pamćenja. 

Uz smanjenju koncentraciju, pokazalo se da 'trudnički mozak' ima drugačiji utjecaj na žene s napretkom trudnoće. Pad kognitivnih sposobnosti je najveći tijekom prvog tromjesečja, ali na polovici trudnoće se stabilizira i tako ostaje do poroda. 

NOVA SAZNANJA Trudnice ne smiju piti ni malo alkohola - šteti mozgu djeteta

Znanstvenici su posebno napomenuli da iako trudnice nisu imale tako dobre rezultate kao žene koje nisu trudne, da njihovo razmišljanje, zaključivanje i koncentracija su još uvijek unutar prosjeka

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message