Obavijesti

Lifestyle

Komentari 123

Danas je blagdan Cvjetnice: Znate li zašto se danas u crkvi blagoslivljaju grančice i cvijeće

Danas je blagdan Cvjetnice: Znate li zašto se danas u crkvi blagoslivljaju  grančice i cvijeće
2

Podrijetlo blagoslova grana i cvijeća na Cvjetnicu povezuju s Isusovim svečanim ulaskom u Jeruzalem. Tada ga je mnoštvo naroda dočekalo mašući palminim i maslinovim grančicama

VIDEO

Danas katolički vjernici obilježavaju blagdan Cvjetnice ili Nedjelje muke Gospodnje. Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan. Slavi se svake godine nedjelju prije Uskrsa. Običaj je da vjernici na misu nose najčešće maslinove i palmine grančice na blagoslov, prisjećajući se ulaska Isusa Krista u Jeruzalem kojeg je narod prije 2000 godina dočekao mašući mu grančicama i kličući mu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Andrea Jelić 01:19

Običaj povorki vjernika s palminim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj crkvi. Misa se posvećuje Isusovoj muci, a Veliki tjedan je spomen na posljednje dane Isusova života. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Napravite vjenčić u obliku zeca, a jaja stavite u ukrasnu krletku
Napravite vjenčić u obliku zeca, a jaja stavite u ukrasnu krletku

Prva saznanja o običaju korištenja grančica u narodnim slavljima među kršćanima vezuju se uz Jeruzalem i 4. stoljeće, dok je slavljenje Cvjetnice postalo uobičajeno oko 1000. godine. Koristile su se palmine i maslinove grane, a kasnije i grane voćki na kojima su propupali prvi cvjetovi, kao simbol Isusova uskrsnuća.

Podrijetlo blagoslova grana i cvijeća na Cvjetnicu povezuju s evanđeoskim izvješćem o Isusovu svečanom ulasku u Jeruzalem. Tada ga je mnoštvo naroda dočekalo prostirući mu svoje haljine po putu, dok u Ivanovu Evanđelju stoji da je mnoštvo Isusa dočekalo mašući palminim i maslinovim grančicama. 

Uoči Uskrsa skuplji kruh, brašno, tjestenina, WC papir
Uoči Uskrsa skuplji kruh, brašno, tjestenina, WC papir

Grančice koje su se nosile na blagoslov određivale su i narodno ime blagdana u pojedinim dijelovima Hrvatske. Od naziva ulika, koji se koristi za maslinu, Cvjetna nedjelja se u Istri naziva Uličnica, a nešto južnije na Jadranu je Maslinica ili Maslinska nedija, odnosno Palminska nedilja.

U krajevima gdje su se nosile na blagoslov cvjetne grane upotrebljavao se naziv Cvitnica, Cvitna nedilja, s lokalnim izgovorima poput na primjer Cvetnica, Cvitnica, Cvijeti, Cvjetnica. U krajevima gdje nije bilo pravih palmi, pod nazivom palma koristio se ispleteni svežanj maslinovih grančica.

Još jedan običaj se vezuje za Cvjetnicu, a to je umivanje u proljetnom cvijeću, najčešće ljubičicama, a provodi se tako da se ubere cvijeće čije se latice potope u čistoj vodi, u kojoj onda ukućani obavljaju ranojutarnje umivanje, što se povezuje s ljepotom, zdravljem i blagostanjem. Prema običajima, za vrijeme umivanja, naglas se izgovaraju dobre želje. Cvjetnicom u mnogim domovima počinju pripreme za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Kako ukrasiti pisanice i kako ih - za vrijedne nagrade - pronaći na Jeftinije.hr!
Kako ukrasiti pisanice i kako ih - za vrijedne nagrade - pronaći na Jeftinije.hr!
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'