Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
2 komentara

Danas je Dan očeva: Pokažite im da ih volite i da su posebni

Poklonite im makar svoje vrijeme, jer za sreću nije potrebno puno. Posebno se tome raduju najmlađi, a evo i nekoliko ideja što mogu napraviti za svoje tate

Foto: dreamstime
2 komentara

Na današnji dan, 19. ožujka, u Hrvatskoj, kao i u pojedinim europskim katoličkim zemljama poput Italije, Belgije i Lihtenštajna obilježava se Dan očeva. Ujedno je danas i blagdan Svetog Josipa. 

U drugim zemljama je drugačije pa tako Australija i Novi Zeland slave prvu nedjelju u rujnu, u Brazilu se obilježava drugu nedjelju u kolovozu, u Bugarskoj 20. lipnja, u Danskoj, Finskoj i Švedskoj drugu nedjelju u studenom, a u Litvi prvu nedjelje u lipnju. 

POGLEDAJTE VIDEO:

U SAD-u, Dan očeva slavi se treće nedjelje u lipnju. Dan očeva izvorno je europski blagdan, a u SAD je došao početkom 20. stoljeća. Počeo se obilježavati po uzoru na Majčin dan, posvećen muškoj strani roditeljstva. 

Amerikanka Sonora Smart Dodd igrala je glavnu ulogu u tome. Naime, njezin otac poginuo je u rudniku u Zapadnoj Virginiji, 1907. godine. Nju je nadahnuo rad Ane Jarvis, koja je bila zagovornica proslave Majčinog dana.

Osjećala je da je njezin otac zaslužio priznanje, a u lipnju 1910. godine obilježen je prvi Očev dan u SAD-u.

Najstariji zapis je iz Babilona, od prije 4000 godina. Naime, nađena je pločica od gline na kojoj je dječak Elmes isklesao čestitku svom ocu u kojem mu želi dobro zdravlje i dug život.

Ne zaboravite danas sjetiti se svojih očeva, poklonite im makar svoje vrijeme, jer za sreću nije potrebno puno. Posebno se tome raduju najmlađi, a evo i nekoliko ideja što mogu napraviti.

1. Otisak dlana

2. Trofej za tatu

3. Staklenka s Lego kockicama s porukom

4. Poruke na štapićima

5. Medalja za najboljeg tatu uz pomoć tanjura i kolaža

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message