Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Danas je Dan tijare: Kraljevska obitelj strogo čuva ove komade

Danas je Dan tijare: Kraljevska obitelj strogo čuva ove komade
5

Prema protokolu kraljevske obitelji tijaru ne smiju nositi neudane žene. Mnogi su se skupocjeni komadi tijekom povijesti darivali i posuđivali 's koljena na koljeno', a oko nekih su se vodile i burne svađe

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Omiljeni detalj plemićkih dama za vjenčanje

Od 2005. godine, svakog 24. svibnja, na rođendan kraljice Viktorije obilježava se međunarodni dan tijare prema čijim se ‘načelima’ svaka žena ima pravo osjećati kao kraljica. Barem na jedan dan. 

Budući da su proslave vjenčanja opet dozvoljene, a većina ih mladenki rado nosi, vratili smo se malo u povijest engleske kraljevske obitelji u kojoj se ovaj ukras tradicionalno darivao ’s koljena na koljeno’, ali i oko kojeg su se ‘vodili ratovi’. Prema tradiciji kraljevske obitelji, za udane žene tijara je simbol njihova bračnog statusa te ukazuje na to da su zauzete i ne traže ženika, a muškarcima je to jasan znak da se ne pokušavaju udvarati zauzetoj ženi. Iako ih krase safiri, rubini i skupocjeni dijamanti, njihova ljepota i sentimentalna vrijednost su neprocjenjivi.

Buckingham Palace diplomatic reception

Jedna od najcjenjenijih i najpoznatijih upravo je tijara “The Girls of Great Britain & Ireland” izvorno izrađena za Kraljicu Mariju od Tecka. Priča o ovoj tijari seže u daleku 1891. godinu kada je uzbuđenje oko kraljevskog vjenčanja prekinula tragedija. Naime, tada princeza, Marija od Tecka zaručila se za budućeg kralja Princa Alberta Viktora u prosincu iste godine. No, samo nekoliko tjedana nakon zaruka Princ je iznenada umro od posljedica gripe. 

Nakon što je Marija ostala bez zaručnika, zemlja je dobila novog budućeg kralja - Albertova mlađeg brata Princa Georgea. U proljeće 1893. godine George je zaprosio Mariju koja je na njihovu vjenčanju 6. lipnja 1893. nosila tijaru "The Girls of Great Britain & Ireland" za čiju je izradu novac prikupilo istoimeno udruženje. Tijaru od srebra i zlata krase dijamanti, a sjaj izvornom primjerku davalo je i 14 bisera. Trenutno je u posjedu Kraljice Elizabete II.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Spencer Tiara~ Not all great British tiaras are from the Queen’s jewelry vault. One of Princess Diana‘s most famous toppers – the Spencer Tiara – actually belongs to her family, who can trace their aristocratic lineage back to the Tudor period. Like all good royal pieces, the Spencer Tiara is actually made up of other pieces of jewelry. The central part of the tiara was given as a wedding present to Lady Cynthia Hamilton (Lady Diana’s grandmother) when she married Albert, Viscount Althorp, the future 7th Earl Spencer, in 1919. The topper was given to Cynthia by Albert’s great aunt, Lady Sarah Isabella Spencer, who died later that year. The ends of the tiara are said to have come from a sparkler once belonging to Frances Manby, the last known Viscountess of Montagu. (The line died when her husband, Mark Browne, the then-9th Viscount Montagu, died nine months after their wedding in 1797.) Somehow these pieces ended up in Sarah’s possession and those got passed down to Cynthia and Albert. It has become a popular wedding tiara for the Spencer family: Lady Diana’s sisters – Lady Sarah & Lady Jane, Baroness Fellowes – both wore the sparkler for their wedding days and Victoria Lockwood, who was the first wife of LadyDiana’s brother Charles, the current Earl of Spencer, wore it when she married into the famed aristocratic family in 1989. However, Diana’s mother, Frances, did not wear the tiara when she married into the Spencer family in 1954. Celia McCorquodale, recently tied the knot wearing the Spencer tiara — she, 29, the daughter of Diana’s older sister, Lady Sarah McCorquodale, meaning she is a cousin to Princess Diana's sons, married British estate agent George Woodhouse in Lincolnshire, England, on June 16, 2018.

Objavu dijeli Lady Diana, People's Princess (@theprincesschronicle)

Za vjenčanje s princom Charlesom, princeza Diana odabrala je tijaru Spencer s briljantima u obliku tulipana i zvijezdama okruženim viticama. Iako joj je Kraljica Elizabeta za svadbeni dar poklonila tijaru kraljice Marije, Diana je u čast svoje obitelji Spencer odlučila nositi tijaru čije se porijeklo prati sve do u doba Tudora. Budući da nije navikla na luksuz kraljevskoga života pa tako ni nositi tijare, Diana je svoju navodno odmah po završetku višesatne ceremonije skinula na intimnom obiteljskom slavlju.

Buckingham Palace diplomatic reception

Neodoljivu tijaru naziva The Cambridge Lover's Knot, koja se u kraljevskoj obitelji često dijelila, izraditi je dala upravo Kraljica Marija 1914. godine. Prema riječima dvorskog draguljara, Marija je za izradu tijare žrtvovala vrijedne komade iz svoje kolekcije nakita.

Kasnije ju je darovala svojoj unuci kraljici Elizabeti II. Potom ju je, kada se Princeza Diana udavala za Princa Charlesa, kraljica  poklonila lady Di kao svadbeni dar no ona je nije nosila na svojem vjenčanju. Nakon razvoda s Princom Charlesom, Diana ju je vratila u kolekciju kraljevske obitelji. U posljednje vrijeme rado je nosi i Vojvotkinja Catherine, a njezina se vrijednost procjenjuje na dva milijuna dolara.

The Duke and Duchess of Cambridge ninth wedding anniversary

Halo tijaru za kraljevsku je obitelj izradio Cartier davne 1936. i poklonjena je majci kraljice Elizabete II. kao vjenčani dar tadašnjeg kralja Georga VI. Zatim je tijaru 1944. godine kraljica Elizabeta poklonila svojoj kćerki za 18 rođendan. Kraljica je nikada nije nosila u javnosti, ali jesu njezina sestra princeza Margareta te kasnije i princeza Ana. U skorije vrijeme nosila ju je i Cate Middleton na svom vjenčanju s Princom Williamom.  

Duke and Duchess of Sussex - Royal Highlights

Iako ju je kraljica Elizabeta izostavila s popisa osoba kojima je dozvoljeno posuđivati nakit iz vrijedne kraljevske kolekcije, Meghan Markle ipak je na svojem vjenčanju nosila filigranski komad koji je pripadao je kraljici Mariji. Tijara Queen Mary's Bandeau izrađena je 1932. godine, a broš koji je krasi datira iz 1893. Prije Meghanina i Harryjeva vjenčanja, tijaru je zadnji puta nosila princeza Margaret, na svom vjenčanju 1965. godine.

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Omiljeni detalj plemićkih dama za vjenčanje

Pogledajte kako kuha Dean Kotiga:

Pokretanje videa...

13:10
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku