Lifestyle

Komentari 6

Današnja beba do 7. g. provest će godinu dana pred TV-om

Današnja beba do 7. g. provest će godinu dana pred TV-om

Pretjerano gledanje ekrana, bilo da je riječ o televiziji, iPadu, računalu ili mobitelu opasno je za zdravlje, a najveći je rizik od dijabetesa tipa 2 te srčanih bolesti

Djeca svaki dan provedu najmanje četiri sata ispred TV ekrana i računala što povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, upozorio je psiholog dr. Aric Sigman na godišnjoj konferenciji britanskog Kraljevskog koledža za pedijatriju i dječje zdravlje u Glasgowu. 

Takvo ponašanje vodi ovisnosti, s time da prosječni britanski tinejdžer provede 6,1 sat na dan gledajući TV, a 11-godišnjaci imaju kod kuće oko pet ekrana. Dijete koje je rođeno danas, do sedme godine života provest će cijelu jednu godinu ispred TV-a ili kompjutera. Uz TV, i pretjerano igranje kompjuterskih igrica izaziva trajne promjene u moždanom sklopu koje sliče na posljedice zlouporabe droge, piše The Huffington Post.  

Tehnologija bi nam trebala olakšati život, a ne biti teret ili rizik za zdravlje. Dijete zapravo do treće godine ne bi smjelo gledati TV. Upravo bi roditelji trebali biti ti koji će odrediti granice koliko vremena dijete smije provoditi na kompjuteru ili gledajući TV. Oni roditelji koji stalno provjeravaju smartphoneove ili iPade zapravo svojim primjerom pokazuju djeci da je takvo ponašanje u redu, objasnio je dr. Sigman.

Najčitaniji članci