Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Dani otvorenih kušaonica u Šibeniku oduševili eno-gastro ponudom zaljubljenike u vino

Dani otvorenih kušaonica u Šibeniku oduševili eno-gastro ponudom zaljubljenike u vino
7

Različitost klime, reljefa i kvalitete zemlje daju mogućnosti za uzgoj različitih sorti vinove loze, kao i za poljoprivredu općenito, rekla je Ivana Lušić iz Turističke zajednice Šibensko-kninske županije

VIDEO

Proljeće u Šibensko-kninskoj županiji već je tradicionalno rezervirano za jedinstveni eno-gastro doživljaj - Dane otvorenih kušaonica kojima je cilj svim zaljubljenicima u dobru vinsku kapljicu pokazati najbolje od najboljeg. Ove godine posjetitelji će uživati 27.i 28. travnja u čak 13 vinarija ovoga kraja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Štrigova: Obitelj Štampar na izletištu Mađerkin breg ima vinograde i restoran 02:38


- Različitost klime, reljefa i kvalitete zemlje daju mogućnosti za uzgoj različitih sorti vinove loze, kao i za poljoprivredu općenito. Na ovom relativno malom području uzgajaju se i babić i debit. Blizina mora koja babiću daje snagu i na škrtom tlu, samo nekoliko kilometara u zaleđu postaje dublje tlo koje uz hladnije noći odgovara debitu - rekla je Ivana Lušić iz Turističke zajednice Šibensko-kninske županije najavljujući vinske sorte koje dominiraju ovim krajem i koje se mogu kušati u kušaonicama ovog kraja.

Svoja su vrata otvorile vinarije, kušaonice i odabrani hoteli s vinskim kapljicama kojima je teško odoljeti. Jedna od ruta tako je počela u hotelu Borovnik u Tisnom u kojem je uz delicije na stolu - dalmatinske specijalitete među kojima je dominirao carpaccio od sipe, salata od hobotnice i domaće maslinovo ulje, Davor Slamić predstavio svoje vinske etikete. Posebno je oduševljenje izazvalo pjenušac Didin San - nastao kombiniranjem sorti karakterističnih za ovo podneblje - trbljan, debit, pošip i maraština. S mora u Šibensko-kninsko zaleđe putem koji je doveo do Vinarije Vizzulin. Vrata imanja s vinogradom i divnom kušaonicom otvorili su domaćini, bračni par Smiljan i Višnja Reljić. U ovoj kušaonici svakako vrijedi probati opojni Merlot, maraštinu Marušku ali i svježi, drski i vrlo upečatljiv pošip kojeg oblikuje vinograd specifičnog položaja. Kako su Reljići odlični domaćini uz vino svakako naručite platu drniškog pršuta i domaće uštipke ili peku gdje nećete znati što je bolje - meso ili krumpir.


Suprotnost tradicionalnoj vinariji u okolici Drniša svakako je vinarija ŠkoVina. Nalazi se u zaseoku Razvođe nedaleko Roškog slapa. Izvana klasična građevina za ovaj kraj, a iznutra podsjeća kulisu francuskog filma. Kušaonica ŠkoVina smještena je u obiteljsku kuću koju nova generacija predvođena Tomislavom Tukićem. Na ovom se mjestu spaja tradicija u svakoj kapi debita, maraštine i merlota, cabernet sauvignona  ali i moderno u finim kanapeima koje za ovo mjesto ekskluzivno kreira restoran Zrno soli iz Splita.

Vinarija Tomaz ima najljepši pogled: S jedne strane se vidi Motovun, s druge rijeka Mirna
Vinarija Tomaz ima najljepši pogled: S jedne strane se vidi  Motovun, s druge rijeka Mirna

Kako bi uživali u kušanju vina, ali i nešto ostavili za drugi dan, ostanite u znaku vina i užitka i utonite u ugodan krevet skriven u jednoj od bačvi. U Razvođu se nalazi Agroturizam Duvančić specifičan po tome što apartmansko naselje izgleda kao bačvograd. Njega je u potpunosti kreirao i svaku staru bačvu Dalmacijavina restaurirao Marko Duvančić pružajući brojnim gostima jedinstveni doživljaj.

Iz zaleđa se spustite prema moru točnije do nekadašnjeg premoštenog otoka Gola glava/Caput Cista koji se danas zove Primošten. Na njega pazi njegova zaštitnica Gospa od Loreta čiji se vidikovac nalazi iznad grada. Kip gospe visok je 17,50 metara, spada u najveće kipove Gospe u Europi, a za vrijeme sunčanih dana, kaže priča, da se kip vidi i iz talijanskog grada Loreta. Na ovom mjestu puca pogled i na vinogradarski položaj Bucavac koji otkriva u krš smještene 'kazete' u kojima se sadi babić. Upravo taj babić stvara poseban doživljaj u vinima Prgin kojeg će vam servirati vlasnica vinarije Ivana Prgin. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović

Dnevni horoskop za petak 17. svibnja: Jarcu će pristići lijepa vijest, a Ovan će biti s djecom
ŠTO ZVIJEZDE PREDVIĐAJU

Dnevni horoskop za petak 17. svibnja: Jarcu će pristići lijepa vijest, a Ovan će biti s djecom

Pročitajte dnevni horoskop za petak 17. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti
I BOJA JE VAŽNA

Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti

Nije svejedno jeste li kupili novčanik sami ili ga dobili na poklon. Preporuka je da ga sami izaberete i kupite kako bi ga kasnije voljeli i rado svoj novac držali u njemu