Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Danska: Sočna jela iz drevne gurmanske riznice

Danska: Sočna jela iz drevne gurmanske riznice
4

Danci tradicionalno, baš kao i Hrvati, obilato jedu krumpir i jela začinjaju maslinovim uljem. Glavni mesni specijalitet je pečena svinjetina

VIDEO

Tradicionalna danska kuhinja vezana je uz mliječne proizvode te plodove mora i ribu, a najpoznatije su danske haringe. Glavni začini u danskoj kuhinji su sol, papar, maslinovo ulje i peršin. Svinjske mesne okruglice frikadeller izvorno su blago ove gurmanske riznice, a pripremaju se s mljevenim mesom u koje se dodaju brašno, jaja, sol i papar. Sva tradicionalna jela, pa tako i frikadeller, prže se u tavi na margarinu, umjesto na ulju. Mesne okruglice peku se slabije, a kao prilog poslužuje se mladi smeđi krumpir koji se peče u tavi sa šećerom. Među omiljenim povrćem su grašak i mrkva, a salatu poslužuju bez ulja, octa ili soli te isključivo s maslinovim uljem ili dressingom. Sličnost stare danske kuhinje s hrvatskom je u tome što kao glavni prilog rabe krumpir te jela često začinjuju maslinovim uljem. Danci su poznati i po slatkom pecivu, lisnatom tijestu u koje se umiješaju grožđice i sladoled. LUNGIĆ I KUKURUZ NA ŽARU S UMAKOM OD CIKLE Sastojci: komad lungića oko 350 g, 2 žličice ulja, sol, papar, 2 žlice timijana, 2 klipa kukuruza, 2 žličice maslaca, 150 g cikle, 1 dl jogurta, češanj češnjaka Osušite lungić salvetom, premažite uljem, posolite, popaprite i dodajte timijan. Kukuruz očistite i premažite maslacem, omotajte ga u njegov list te u aluminijsku foliju. Pecite meso i kukuruz 20 minuta na žaru okrećući ih da na zagore. Napravite umak tako da skuhate ciklu, naribajte je, pomiješajte s jogurtom i iscijeđenim češnjakom. Začinite solju i paprom. Prelijte preko lungića i kukuruza. KOLAČ OD ŠPINATA S KREMOM OD LIMUNA I ŠKAMPIMA Sastojci: 1 dl slatkog vrhnja, jaje, 200 g blanširanog špinata, limun, 1 dl punomasnog vrhnja, žlica senfa, sol, papar, 200 g škampa, kopar Pomiješajte slatko vrhnje i jaje sa špinatom. Začinite solju i paprom. Izlijte u pleh za pečenje veličine oko 10x10 cm. Pecite u pećnici na 110 u00B0C 20 minuta. Nakon što se ohladilo, izrežite na komadiće veličine 2x2 cm. Očistite i ogulite limun. Iscijedite polovicu limuna te pomiješajte s korom limuna, vrhnjem i senfom. Začinite solju i paprom. Svaki kolač od špinata ukrasite kremom od limuna, škampima i koprom. RAŽNJIĆI S TIKVICAMA Sastojci: 1 kg svinjskog buta, 3 tikvice, sol; marinada: 2 l vode, 2 dl octa, 1 dl crnog vina, 3 lovorova lista, 10-15 zrna papra, 2-3 glavice luka, 3-4 češnja češnjaka, peršinov korijen, 3 mrkve, žlica soli Nasjeckajte luk, mrkvu i peršin te stavite u posudu s vodom, octom, crnim vinom i začinima. Prokuhajte, prelijte preko svinjetine i ostavite sat vremena. Tikvice izrežite, oblikujte u kuglice i prokuhajte u slanoj vodi. Meso izrežite na kockice, stavite na drvene ražnjiće s tikvicama i pržite u posudi na koju ste postavili aluminijsku foliju na grilu 10 minuta povremeno okrećući. PJENASTA TORTA OD SIRA S GLAZUROM OD RABARBARE Sastojci: biskvit: 3 jaja, 180 g šećera, 180 g oštrog brašna, prašak za pecivo; krema: 250 g sira, limunov sok, 3 jaja, 150 g šećera, vanilin-šećer; glazura: 3 čaše narezane rabarbare, 3 žlice gustina, 2 žlice šećera, čaša vode Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte 3-4 žlice kipuće vode, brašno, koje izmiješajte s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjka. Pecite u kalupu 15 min. Sir istucite s limunom, dodajte istučena jaja sa šećerom. Kremu izlijte na biskvit i pecite 30 min. na 180u00B0C. Prokuhajte minutu rabarbaru, prelijte preko torte i stavite u hladnjak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi
Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor

Pročitajte dnevni horoskop za petak 26. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje