Rene Redzepi oduševljen je što je po treći put postao vlasnik titule najboljeg restorana na svijetu, čija se ponuda bazira na novoj interpretaciji nordijske kuhinje
Danski restoran Noma treći put za redom proglasili najboljim
Više od 800 chefova, vlasnika restorana, novinara i kritičara hrane izabralo je danski restoran Nomu za najbolji restoran, i to treći put za redom u prestižnom izboru 50 najboljih restorana u britanskom časopisu "Restoran". Noma na čelu s chefom Reneom Redzepijem, inače makedonskog porijekla, već je godinama u samom vrhu kulinarstva. Redzepi je bio oduševljen što je osvojio nagradu treći put te naglasio da je njegova osnovna filozofija stvarati ukusnu hranu s namirnicama iz lokalne proizvodnje, donosi Reuters.
- Ima nešto u duhu, prirodi, ljudima koji uzgajaju hranu i samoj blizini hrane. Povezivanje s farmerima koji uzgajaju organsku hranu, napornom radu da bi zadržali zdravu ekologiju i krajnjem uživanju u hrani - rekao je Redzepi.
Na čelu Nome je od 2004., a njezin je glavni chef i suvlasnik. Ovaj 34-godišnji kuhar ambasador je programa nove nordijske kuhinje kakvu i priprema u svom restoranu. Noma je koncentrirana na očuvanje svih okusa sirove hrane i korištenje najboljih sirovih namirnica iz nordijske regije, kao što su islandska skuta, bobice, grenlandski bivol i tamošnje vrste ribe. Ovaj restoran sam radi dimljenje, soljenje, kiseljenje i pečenje hrane, a pripremaju i vlastiti ocat.
Noma na danskom znači nordijska hrana, a restoran je smješten u bivšem brodskom skladištu u kopenhaškoj luci. Budući da je toliko popularan, lista čekanja na mjesto traje i po šest mjeseci. Trenutno se ne može rezervirati stol prije 31. srpnja.
U videu možete pogledati kako izgleda "obični" dan u kuhinji Nome.
10 najboljih restorana:
1. Noma, Copenhagen, Danska
2. "l Celler de Can Roca, Girona, Španjolska
3. Mugaritz, San Sebastian, Španjolska
4. D.O.M., Sao Paulo, Brazil
5. Osteria Francescana, Modena, Italija
6. Per Se, New York, SAD
7. Alinea, Chicago, SAD
8. Arzak, San Sebastian, Španjolska
9. Dinner by Heston Blumenthal, London, Velika Britanija
10. Eleven Madison Park, New York, SAD
Cikla i kupina Renea Redzepija
Za ciklu:
- 300 g baby cikle, neoguljene
- 30 g neslanog maslaca
- žlica octa
- sol
- svježi začini (majčina dušica, kadulja, limunska majčina dušica)
Za umak od kupine:
- 250 g kupina
- 10 g sušenih kupina
- 6 g nasjeckanog luka kozjaka
- 1,5 g svježih sjemenki korijandra
- 3 g soli
- žličica meda
- 3 g peteljki korijandra
Za ukrašavanje: maslinovo ulje, lišće korijandra
Priprema: Zagrijte pećnicu na 160°C. Na aluminijsku foliju položite neoguljenu baby ciklu. Dodajte komadiće maslaca, žlicu octa i dobro posolite. Poslažite svježe bilje po plehu pa zatvorite alu-foliju tako da ostane vrlo malo zraka koji može cirklirati. Pecite oko 45 minuta.
U mužaru zgnječite kupine, luk, peteljke korijandra i posolite. Dodajte žličicu meda ako je previše kiselo. Kad napravite kašu, prosijte je. Nakon što je baby cikla pečena, tako da nož lagano prolazi kroz nju, ostavite da se ohladi pa je ogulite i prepolovite. Malo ih poškropite maslinovim uljem i svježim lišćem korijandra. Dodajte još soli ako je potrebno. Poslužite uz umak od kupina.