Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Dar građanima: Muralima smo oživjeli zidove parka Opatovina

Dar građanima: Muralima smo oživjeli zidove parka Opatovina
1

Projekt Art park djeluje od 2016. godine i uz podršku Turističke zajednice već je oživio zidove u nekoliko parkova, dok je ovaj projekt njihov poseban dar ranjivom Zagrebu u vrijeme potresa i korone

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Garažu je prenamijenila u san svakog djeteta - u igraonicu!

Većina Zagrepčana još je u izolaciji, ili su se počeli kretati gradom, no ograničeno, toliko da odu do posla ili riješe neodgodive obaveze. Zato bi se mogli ugodno iznenaditi kad dođe vrijeme za opuštanje i šetnju, posebno oni koji vole uživati u šetnji parkom Opatovina. Naime, duž istočnih zidova jedne od najljepših zelenih gradskih površina ovih dana osvanuli su murali četvorice hrvatskih umjetnika: Marina Remića poznatijega kao Smelly Feet, Erola Sjajnog, Borisa Bare i Tihomira Krkleca, poznatijega kao Afrika.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Murali su nastali na inicijativu umjetničkog projekta Art park, koji predvodi Boris Bare, te uz podršku Turističke zajednice Zagreba, s ciljem da umjetnici poklone nešto lijepo svome gradu u vremenu kada je ranjen i njegovi su građani ranjivi zbog svega što su prošli tijekom potresa i pandemije korona virusa, kaže nam koordinatorica programa Tina Kovačićek. 

- Kako je cijela kulturna scena ugašena, a mi smo ostali bez poslova i s viškom materijala, jednostavno smo odlučili oslikati i urediti park Opatovina. Željeli smo unijeti barem malo boje i veselja u svakodnevicu našeg ranjenoga grada - kaže Boris Bare. 

Četvorica umjetnika tako su svojim kistovima i sprejevima oživjeli stotine metara donedavno pošaranih i zapuštenih zidova u parku, čije je oslikavanje započelo još 2016. godine, muralom 'Guliver', koji su oslikali Dominik Vuković i Boris Bare. Tom su se muralu sada pridružili radovi 'I park je nekome doma', zatim 'Zagreb Flowers of Life' te 'No Pasa Nada', koje u suradnji potpisuju Afrika i Boris Bare, dok su Smelly Feet i Erol Sjajni u svom prepoznatljivom stilu oslikali 'Onaj dan kada je tigar pao preko vulkana'. 

- Ideja se rodila jer smo u ovo doba karantene obavijeni porukom 'ostani doma’. Istodobno, prilikom crtanja prvog murala u parku smo vidjeli nekoliko beskućnika kojima je u tom trenutku park stvarno bio dom. Tako je nastala ideja da jedan od radova nazovemo 'I park je nekome doma', pojašnjava Tihomir Krklec pozadinu naziva novih murala.

Ideja murala ‘No Pasa Nada’ (u prijevodu 'ništa se nije dogodilo'), posvećen je situaciji koja nas je trenutno sve zatekla, a podsjeća na vrijeme prije globalne epidemije te prisilnih mjera društvene izolacije.

- Poruka rada je da ljudi iz ove situacije izvuku neke pouke da se sve skupa ne vrati na staro, već da bude bolje - kaže Boris Bare. 

Projekt 'Art park' pokrenut je u ljeto 2016. kao inicijativa revitalizacije gradskih parkova umjetnošću, te uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Tada je skrivena zelena oaza u Tomićevoj ulici postala centralno okupljalište ljubitelja svih vrsta umjetnosti, a nakon tri godine, Art park je lani svoje djelovanje proširio na park na Martinovki. Višemjesečna umjetnička karavana lani je uredila i zidove u parku Ribnjak, a na toj lokaciji planirano je i ovogodišnje jubilarno peto izdanje, kaže Tina Kovačićek. No, s obzirom na izvanredne okolnosti i neizvjesnost trajanja epidemioloških mjera, točan datum početka još se ne zna, dodaje. 

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Ovi nacionalni parkovi u SAD-u nude virtualne šetnje

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin:

Pokretanje videa...

00:34

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa