Zaposlenici u uredima imaju veći rizik za dijabetes i pretilost, jer se minimalno kreću, jedu za stolom i računalom mehanički, a na kušnji su i zbog tuđih slastica
Debljamo se u uredu? Krivac su gableci, slavlja i nekretanje
Ako ste na dijeti, rad u uredu velika je prepreka u uspješnom mršavljenju jer su u takvom radnom okruženju zdjele sa bombonima, ladice natrpane čokoladicama, slatki sokovi u hladnjaku i naručivanje obroka iz obliže pečenjare, uobičajena pojava. Uz to na posao često nosimo kolače i tortu kako bi počastili kolege za rođendan, promocije, vjenčanja ali i ostatke iz doma nakon blagdanskih gozbi.
- Zato što smo biološki programirani da teško odolijevamo hrani koja nam je ponuđena i stalno pred očima, uredi su veliko mjesto kušnje za zaposlenike s problemom težine - smatra profesor Peter Rogers sa Sveučilišta Bristol.
Zbog toga, a ne samo sjedilačke prirode posla, zaposlenici u uredima češće obolijevaju od dijabetesa tipa 2 i drugih stanja povezanih s pretilosti.
Uredski "hranitelj"
Ona ujutro stiže s vrećicom vrućih peciva koju dobrodušno nudi, donosi kolače koje je pekla preko vikenda kako bi ih drugi degustirali i ocijenili, a čim ogladni svesrdno nagovara kolege da naruče zajedno pizzu. Psiholog Michael Sinclair smatra kako su takvi ljudi prvenstveno nesigurni, a davanjem hrane drugima osjećaju se potrebnije i korisno te im daje osjećaj kontrole nad svojom radnom sredinom. Još jedan razlog takvog ponašanja je "grižnja" savjesti zbog vlastitog problema s težinom, pa se osjećaju lakše ako i druge ponukaju na jelo.
Rješenje ovakve situacije je suptilno odbijanje kušanja uz zapitkivanje o pripremi jela, kako se ona ne bi osjetila uvrijeđeno, uz naglasak kako ste siti.
Ručak za stolom
Ako svakodnevno jedete nad uredskim stolom dok istovremeno pišete e-mail klijentima, završavate poslovni izvještaj i javljate se ne telefon, pojedete dvostruko više jer niste koncentrirani na količinu hrane i kasnije osjećate sitost. Istraživanje Sveučilišta u Bristolu pokazalo je da oko 87 posto uredskih zaposlenika redovito jede za stolom zbog čega pojedu dvostruko veće porcije.
Nutricionisti savjetuju da je pametnije prošetati i pojesti na svježem zraku, klupici ili bilo gdje samo ne za stolom.
- Ako stalno jedete za stolom, to vas mjesto asocira na hranu zbog čega ćete osjećati veću glad, pa je pametna odluka odučiti se od te navike - smatra profesor Rogers.
Poslijepodnevno zabušavanje
U poslijepodnevnim satima nakon obroka razina energije u organizmu značajno opada, na što je naše tijelo biološki programirano, a nedavna su istraživanja pokazala kako smo oko 15 sati i 32 minute najgladniji, zbog čega ćemo najčešće pojesti čokoladicu ili drugu nezdravu namirnicu kako bi povratili energiju.
Rješenje za povratak energije i izbjegavanje osjećaja iznenadne gladi je kratka šetnja koja odvraća krvi iz probavnih orana i "tjera" ju u mozak i mišiće.
Zamke cijelodnevnog sjedenja
Ako na poslu sjedite, trošite tek oko dvije kalorije u minuti, ali je i oslabljena proizvodnja enzima koji razgrađuju masnoće, pa ljudi s uredskim poslovima imaju dvostruko veće rizike za pretilost.
No za svaku minutu koju stanete od stola potroši se dvostruko više kalorija i stimulira metabolizam, pa se savjetuje minimalno svakih sat vremena ustati i prošetati po uredu.
Uredske gozbe
Ako vi i vaše kolege imate naviku donositi hranu povodom raznih slavlja, teško je računati na određeni režim prehrane jer ćete time uvrijediti slavljenika. No i posljedice slavljeničke hrane mogu se umanjiti, tako da odabirete najmanje kalorične namirnice i dugo ih žvačete te se potom vratite na svoje radno mjesto pod izlikom da imate puno posla.