Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Definicija sreće u vezi je posve individualna - ovisi o karakteru

Definicija sreće u vezi je posve individualna - ovisi o karakteru
1

Onaj tko se osjeća sretnim reći će kako je 'sretan da ima tako dobrog partnera', a onaj tko ne gleda na svijet kroz naočale sreće ili nesreće izjavit će kako 'ima dobrog partnera'

VIDEO

Koliko ste samo puta čuli da je “tajming sve” i da je nekome o najvažnijim trenu cima u životu presudio sretan trenutak? Vjerojatno čujete nešto slično svaki dan, pa se i sami možete sjetiti nekih trenutaka koji su vam donijeli nešto jako vrijedno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:08

No dok se za susret dvoje ljudi koji im je promijenio život jer su potom nastavili graditi vezu još i može reći da je presudio trenutak, o svemu onome što će činiti njihov odnos dobrim ili lošim, upozoravaju stručnjaci, nikako ne mogu presuditi trenuci nego ustrajni rad i ulaganje u odnos. Doživljavanje sebe kao sretnog ili nesretnog jako je važno u mnogim područjima djelovanja, posebno u ljubavi.

Onaj tko se osjeća sretnim reći će kako je “sretan da ima tako dobrog partnera”, a onaj tko ne gleda na svijet kroz naočale sreće ili nesreće izjavit će kako “ima dobrog partnera”. Većina će prvu osobu proglasiti sretnijom jer izražava više emocija svojom izjavom i zvuči “lepršavije”.

No ove izjave otkrivaju i više od toga: prva svoju ljubav tumači kao stjecaj sretnih okolnosti koje su se jednostavno dogodile i nisu rezultat previše ulaganja partnera, a druga otkriva ljubav kao proces u kojem partneri dijele zajedničke aktivnosti.

7 stvari zbog kojih se muškarci osjećaju nesigurno u ljubavi...
7 stvari zbog kojih se muškarci osjećaju nesigurno u ljubavi...

Prva izjava slavi sretni trenutak, druga trajanje, opisuje dr. Aaron Ben-Zeev u svojoj knjizi “U ime ljubavi”. Taj fatalni trenutak, podsjeća, ne bismo pamtili kao sretan da nije rezultirao dobrim odnosom, dakle, nečim trajnim što i dalje gradimo iz dana u dan. No put do zadovoljstva nije popločan samo iščekivanjem sretnih trenutaka nego i prostorom između njih, prostorom koji definira našu vezu kao dobru ili nezadovoljavajuću. Samo se preuzimanjem odgovornosti za svaki korak odnosa koji gradimo, svojim ulaganjem u to tako što ćemo svaki dan napraviti nešto zajedno s partnerom i izdvojiti vrijeme za razgovor, može se izgraditi dobar odnos.

Couple talking in bed

Igranje na kartu sreće i slučajnosti dugoročno ne jamči da ćemo uvijek biti tu jedno za drugo, jer kao “ne znamo što sutra nosi”. Ali ako danas ulažete u neki odnos, onda znate barem kako bi vam sutra moglo izgledati i nećete se osvrtati previše oko sebe u potrazi za nekim novim sretnim trenutkom.

Lov za srećom i sretnim trenucima može biti iscrpljujući i nalikovati na leptirov let s cvijeta na cvijet i u njemu možda ima uzbuđenja i mnogo zgodnih romantičnih epizoda, ali nema stabilnosti koju dijele oni što sami grade svoju vezu. Kad se veza gradi na tajmingu, partneri rijetko ostvare vezu dublju od tehničkog stvaranja prostora za nove i nove romantične trenutke.

Muškarci koji ne jedu meso su bolji ljubavnici, duže im traje?
Muškarci koji ne jedu meso su bolji ljubavnici, duže im traje?

Spoznaja da im se odnos zasniva na njihovu djelovanju i uzajamnom dijeljenju svega što život donosi iz dana u dan, stvara čvršće veze i čini da se partneri osjećaju sigurnije i ispunjenije. No naše društvo ne ide na ruku onima koji traže dublje i čvršće veze, jer je cijelo satkano od površnosti i brzih izmjena događaja.

Mnogima se može učiniti da je dovoljno za život i nizati događaje jer tko ima vremena za “produbljivanje” odnosa koji već imaju kad su svuda oko nas “instantna zadovoljstva”. Onima koji odluče živjeti prema takvom obrascu, tajming je jako važan.

A onima koji se ipak ne žele zadovoljiti brzim rješenjima važan je i tajming i vrijeme, kaže Ben-Zeev. Jer romantičan trenutak može biti samo uvod u ljepotu življenja koju samo navješćuje.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:47
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja