Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Delicije na blagdanskom stolu: Korak po korak do finih pralina

Slastičarka hotela Esplanade Mirjana Špoljar otkrila je kako pripremiti domaće praline od čokolade, blagdanski desert u kojem će uživati cijela obitelj

VIDEO

Stručnjakinja za slastice, slastičarka hotela Esplanade Mirjana Špoljar otkrila nam je umjetnost izrade domaćih pralina. Ovi zalogaji od čokolade tope se u ustima i idealan su dodatak blagdanskom stolu. Sve o pralinama i drugim blagdanskim receptima potražite na Gastro.hr

Slavko Midžor/PIXSELL

Za izradu ovih ukusnih i bogatih čokoladica biti će vam potrebno sljedeće:

  • 20 dkg tamne čokolade
  • kalup za praline
  • kuhinjski termometar

Postupak:

1. Grijanje čokolade

Rastopite izmrvljenu čokoladu na pari na temperaturi do 45 Celzijevih stupnjeva. Kako bi kristalizacija čokolade bila uspješna i pravilna, bitno je paziti na dvije stvari - pravilno temperiranje te kuhanje na pari. Naime, izuzetno je bitno da voda ne dođe u doticaj s čokoladom, jer u suprotnom ćete poremetiti tijek kristalizacije a čokolada u konačnici neće biti sjajna, glatka i podatna.Nakon što ste rastopili čokoladu, hladite ju na 25 do 27 Celzijevih stupnjeva. Ovaj postupak uz adekvatne aparate i alate koji se nalaze u profesionalnoj kuhinji je puno jednostavniji, no evo kako ga možete provesti kod kuće. U zdjelu s rastopljenom čokoladom dodajte komadiće nerastopljene čokolade te sve skupa miješajte dok se ne rastopi. Na taj način spuštate temperaturu smjese.

2. Kristalizacija čokolade

Finalna čokoladna smjesa mora biti gusta, kompaktna i bez grudica. Kako znati da li je čokolada pravilno kristalizirana i rastopljena? U čokoladnu smjesu ubacite slastičarsku špahtlu i ostavite je da se posuši na zraku. Ukoliko tijekom sušenja čokolada na špahtli ostane sjajna i ako nakon 30 minuta ne posivi i ne izgubi svoj izvorni sjaj - dobro ste obavili posao!

3. Dizanje temperature

Čokoladnu smjesu ponovno grijete na pari na temperaturi od 30 do 31 Celzijevih stupnjeva. Slastičarstvo je vrlo delikatna umjetnost i kod izrade pralina svakako je bitno da što točnije postignete zadane temperature, tako da predlažemo da uložite u kupnju kuhinjskog termometra koji će vam biti koristan i kod izrade nekih drugih jela.

4. Oblikovanje ruba pralina

U kalup za praline ulijte obrađenu čokoladu, nakon čega ju dobro iscijedite iz kalupa na način da vam u kalupu ostanu tanke stijenke pralina. Sav višak odstranite. Kalup za praline s izlivenim stijenkama pralina stavite na hlađenje u duboko smrzavanje na 15-ak minuta, kako bi se stijenke stisnule.

Fotolia

5. Punjenje ganache kremom

Praline možete puniti ganache kremom, sladoledom, suhim voćem, tamnom čokoladom, bijelom čokoladom ili nekim drugim nadjevom po želji. Ovdje slobodno možete biti maštoviti!

Osnovni recept za ganache kremu

Sastojci: 

  • 1 litra slatkog vrhnja
  • 60 dkg tamne čokolade do 70 % kakaa

Slatko vrhnje zakuhajte, prelijte izmrvljenom čokoladom te miješajte dok ne dobijete smjesu glatke teksture. Ovisno o tome koji okus želite postići možete dodati Nescaffe, lješnjake, vaniliju, med, bademe, cimet ili neki drugi sastojak po želji.Kalup za praline u kojem se nalaze ohlađene i stisnute čokoladne stijenke punite ganache kremom.

6. Završni čokoladni sloj

Praline napunjene ganache kremom "zatvorite" završnim slojem čokolade. Skinite višak čokolade i sve lijepo poravnajte i ponovno stavite kalup na hlađenje u duboko smrzavanje.

Kada su se praline stisnule, izvadite ih iz kalupa i uživajte u slatkom deliriju!

Mirjana nam prišapnula jedan zgodan savjet. Kalup za praline nikad se ne pere, već se samo krpicom pobrišu vanjski ostaci čokolade. Na taj način u kalupima ostaje masni sloj zbog kojeg ćete svaki sljedeći put s lakoćom izvući gotove praline iz kalupa.

Više pogledajte na portalu Gastro.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak
Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor

Pročitajte dnevni horoskop za petak 26. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje